Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) solicita autoritatilor sa ia masuri urgente care sa limiteze impactul negativ puternic al deficitului de forta de munca in turism.

Nicolae Demetriade (presedinte ANAT), Razvan Pirjol (membru consiliu FIHR), Dragos Petrescu (presedintele asociatiei patronale HORA) si Mohammad Murad (presedinte FPTR) au expus, in cadrul unei conferinte de presa, cele mai presante probleme care afecteaza industria ospitalitatii, precum si solutiile concrete si imediate pe care le considera necesare.

Principalele probleme semnalate de reprezentantii celor patru asociatii au fost statutul incert al Organizatiilor de Management al Destinatiei si promovarea precara a Romaniei ca destinatie turistica, lipsa unei comunicari si a parteneriatului public –privat in industrie, deficitul de forta de munca in turism cauzat de depopularea masiva a tarii si legislatia care nu permite in acest moment adoptarea unor solutii viabile pentru limitarea efectelor acestuia. In afara de problema numerica, industria se confrunta si cu problema de calitate, respectiv educatia si calificarea celor care lucreaza in industrie.

Reprezentantii asociatiilor din turism au semnalat, o data in plus, ca promovarea precara a Romaniei ca destinatie turistica este una dintre franele cu care se confrunta turismul in Romania. Acestia propun guvernantilor o deschidere mai mare catre parteneriat, pentru a conlucra in scopul atragerii mai multor turisti in Romania si a folosirii eficiente a fondurilor disponibile din taxele de turism.

"OMD-urile ( Organizatiile de Management al Destinatiei - n.r.) care ar pune in aplicare strategia de turism sunt de un interes major pentru industria noastra. Nimeni din industrie nu are nicio obiectie asupra OMD –numai asa vom reusi sa dezvoltam turismul si la nivel local. Forta de munca devine insa o problema ce poate fi mai grava decat o criza economica", a declarat Nicolae Demetriade, presedintele ANAT.

Deficit de peste 50.000 persoane

In contextul depopularii masive a Romaniei, cu peste 4 milioane de romani plecati deja la munca in strainatate si cu mii de romani ce parasesc tara in fiecare zi, industria ospitalitatii se confrunta cu un deficit de forta de munca fara precedent.

"Industria turismului, la fel ca a constructiilor, este puternic afectata de lipsa fortei de munca. Avem 10.000 oameni pe care ii putem atrage, si 4 milioane care au plecat. Suntem in fata unui paradox: avem clienti, industria functioneaza, conceptele de restaurante functioneaza, insa nu avem cu cine sa-i servim", a declarat Dragos Petrescu, presedintele HORA.

Potrivit estimarilor reprezentantilor asociatiilor din turism, un disponibil de 50.000 persoane dornice de munca ar fi absorbit imediat doar de turism, sector in care lucreaza astazi in Romania peste 450.000 persoane.

"De un an de zile se simte agresiv deficitul de forta de munca. Ne-am dus la oficiali, dar nu exista o cultura a relatiei dintre noi si autoritati. Trebuia sa fim invitati la o discutie. Suntem afectati din multe perspective: scad serviciile, pentru ca daca nu ai pe cine sa angajezi, angajezi pe oricine, 10% dintre unitatile de pe litoral nu deschid anul acesta din lipsa de personal. Este imposibil sa cer performanta daca stiu ca daca angajatul pleaca, nu am cu cine sa lucrez", a spus Mohammad Murad, presedinte FPTR.

Solutii pentru iesirea din criza

Una dintre solutiile pe care reprezentantii asociatiilor din turism le propun guvernantilor este sustinerea transferului din mediul rural in mediul urban prin posibilitatea de a deduce cheltuielile de cazare, transport si masa, fara ca acestea sa fie asociate veniturilor salariale. Aceasta masura ar incuraja jucatorii din turism sa investeasca in relocarea fortei de munca din medii rurale, cu posibilitati reduse de angajare la nivel local, catre centrele de afaceri din mediul urban.

In cazul in care masura relocarii nu este suficienta pentru acoperirea deficitului de forta de munca, reprezentantii asociatiilor din turism sustin ca unica sansa pentru dezvoltarea turismului si investitiilor in Romania ramane importul de forta de munca din spatiul extra-comunitar. In acest context, reprezentantii asociatiilor din turism cer autoritatilor masuri imediate care sa permita importul de forta de munca:

  • cresterea contingentului de lucratori straini. In prezent acesta este de 10.000 de permise de munca, insuficiente pentru a deservi nevoia de forta de munca din economie
  • eliminarea tratamentului preferential acordat lucratorilor non-UE in ceea ce priveste salariul minim garantat. In prezent acesta este stabilit la nivelul salariului mediu pentru angajatii non-UE, fata de salariu minim, pentru romani
  • usurarea procedurilor si scurtarea timpului necesar pentru obtinerea permiselor de munca si echivalare a studiilor

Potrivit evaluarilor realizate de organizatiile din industrie, adoptarea rapida a masurilor propuse ar putea genera venituri considerabile la bugetul de stat. Fara a pune la socoteala veniturile la nivel de economie prin dezvoltarea infrastructurii turistice si atragerea unui numar mai mare de turisti in Romania, acestia estimeaza venituri bugetare de peste 500 milioane de euro proveniti exclusiv din plata contributiilor aferente salariilor platite celor 50.000 angajati noi necesari in turism.

Reprezentantii asociatiilor din hospitalitate au mai remarcat si necesitatea parteneriatului cu autoritatile in ceea ce priveste educatia profesionala pentru industrie.

Acestia reamintesc necesitatea sustinerii industriei prin echivalarea rapida a diplomelor obtinute in strainatate, care ar incuraja repatrierea si revenirea in tara a mai multor romani calificati in afara tarii, precum si programele de invatamant dual si re-evaluarea directiilor invatamantului profesional in concordanta cu solicitarile industriei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri