Cladirile Art Deco din Mumbai, India, au fost incluse sambata pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO impreuna cu arhitectura victoriana a orasului, a informat organizatia reunita la Bahrein intr-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Mumbai Art Deco, mai putin cunoscut decat arhitectura victoriana, este considerat al doilea ansamblu arhitectural din lume, dupa cel din Miami - o tendinta care a facut furori in SUA si in Europa in anii 1920-1930.

Aceste cladiri, amenintate de speculatia imobiliara, fac obiectul unui recensamant locativ de catre un colectiv de experti pasionati reuniti in cadrul proiectului Art Deco Mumbai. Colectivul care visa demult la aceasta inscriere estimeaza la intre 200 si 300 numarul acestor cladiri Art Deco din orasul-port Mumbai (fost Bombay).

Marea lor parte au fost construite la inceputul anilor 1930 si 1950, in amurgul perioadei coloniale britanice.

Sunt situate majoritatea in partea de sud a orasului unde contrasteaza cu edificiile in stil neo-gotic victorian. Cele doua stiluri se privesc fata in fata in marele parc Oval Maidan unde se desfasoara partide intre amatorii de cricket.

Citeste si:
Zentiva a achizitionat o fabrica de medicamente in India
Zentiva anunta achizitia unei...

Cladirile Art Deco din Mumbai "au un stil colorat, vibrant, liber, sofisticat care ilustreaza aspiratiile unei noi clase", a declarat AFP, Atul Kumar, fondatorul proiectului Art Deco Mumbai.

Construirea lor intr-o epoca in care India era condusa de un regim colonial opresiv a fost "un mod unic de a trimite un mesaj prin intermediul arhitecturii", a explicat el.

Imobilele in stil Art Deco din Mumbai, usor de recunoscut prin fatada, scarile lor in spirala sau pavajul din marmura gazduiesc apartamente rezidentiale dar si birouri, clinici sau sali de cinema, precum celebrele cinematografe Eros si Regal.

Majoritatea cladirilor, inclusiv cele intinse pe 3 kilometri de-a lungul falezei Marine Drive, au cinci etaje si sunt vopsite in culori vii - galben, roz, sau albastru.

Citeste si:
A copilarit in India fara acces la un computer. Acum e CEO-ul Google
Povestea lui Sundar Pichai: a...

Sursa foto: Shutterstock / BasPhoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Ministrul Culturii din Romania, acuzat de incultura, in urma unei gafe