Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a prezentat, la bilantul primelor sase luni de mandat, date referitoare la actele normative si programele finalizate sau aflate in derulare la nivelul ministerului.

Principalele subiecte dezbatute au vizat cresterea numarului de turisti cu 4,1 % in prima jumatate a anului 2018, in comparatie cu 2017, impactul voucherelor de vacanta pe piata de turism din Romaniei, ordonanta adoptata de Guvern privind garantarea pachetelor turistice si memorandumul pentru descentralizarea institutiei centrale.

"Conform datelor INS, Romania a inregistrat anul acesta o crestere de 4,1% a numarului de turisti in comparatie cu anul trecut. Asta in conditiile in care multe dintre voucherelor de vacanta nu au fost inca folosite de beneficiari. Vorbim de aproximativ 1,2 milioane de romani care vor avea tichete de vacanta in valoare de 1.450 lei/persoana. Este cea mai importanta masura de stimulare a sectorului turistic din Romania pe care un Guvern a luat-o de la revolutie incoace. Voucherele pot fi folosite doar pe teritoriul Romaniei, asa ca banii revin in circuitul economic al tarii noastre”, a declarat Ministrul Turismului.

Ministrul Bogdan Trif a vorbit despre cat de importanta a fost adoptarea de catre Executiv a ordonantei de Guvern privind Garantarea Pachetelor Turistice, prin care romanii care isi cumpara pachete turistice prin agentii sa fie protejati 100%. Prin aceasta ordonanta, Romania a reusit sa iasa de sub amenintarea infringementului pentru netranspunerea directivei europene care cerea tarii noastre, protectie de 100% pentru turistii romani. In plus, aceasta ordonanta va credibiliza piata agentiilor de turism ce vor fi obligate sa se asigure pentru a acoperi in proportie de 100% costurile vacantelor oamenilor ce isi vor achizitiona pachete turistice. Actul normativ prevede si asigurarea costurilor de repatriere, daca este cazul.

Memorandumul pentru descentralizarea institutiei a fost un alt obiectiv, prevazut de altfel, si in programul de guvernare al PSD, care a fost indeplinit in primele sase luni de mandat. O data cu degrevarea de o parte dintre atributii, atat Ministerul Turismului cat si autoritatile locale vor putea sa-si eficientizeze activitatea, astfel ca aceasta masura va elimina cheltuielile autoritatii centrale pentru deplasarea si cazarea in timpul delegatiilor, iar timpul de emitere a actelor de reglementare va fi diminuat semnificativ.

Ministrul Turismului a facut si o sinteza a principalelor obiective care se regasesc in Legea Turismului ce urmeaza sa intre pe circuitul de avizare interministeriala. Astfel, ministrul a vorbit despre Organizatiile de Management al Destinatiilor (OMD), despre Sistemul Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania (SIEATR) si despre colectarea de date pentru constituirea patrimoniului turistic la nivelul tarii.

"Legea Turismului presupune reglementarea multor aspecte, dar am sa punctez doar cateva lucruri: organizatiile de management al destinatiilor, o formula de parteneriat intre autoritatile publice locale si mediul privat cu ajutorul careia vor stabili care sunt prioritatile de promovare a zonei turistice, cum vor fi cheltuite acele taxe speciale percepute de autoritati de la hotelieri si de la ceilalti operatori economici din turism. E important sa implicam mediul privat in luarea deciziilor de promovare”, a mai spus Ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Oficialul a vorbit si despre finantarea partiei de schi de la Campulung Moldovenesc, un proiect pentru care anul acesta, ministerul a virat 4,5 milioane de lei, ultima transa de bani. De asemenea, sunt bani prevazuti si pentru Voineasa, contractul a fost semnat pentru finalizarea partiei de schi.

De asemenea, la scurt timp dupa preluarea mandatului, a fost emis un ordin de ministru, asteptat de multi dintre investitorii din Delta Dunarii. Astfel ca, pentru cei care vor sa ridice pensiuni agro turistice in Delta Dunarii, acum, suprafata de teren pe care investitorii erau conditionati sa ridice pensiuni agroturistice de la minimum de 1000 mp a fost redusa la 200 mp.

"Cei mai importanti pasi pentru o strategie integrata in turism au fost facuti. Ministerul Turismului a semnat parteneriatul cu Banca Mondiala si Secretariatul General al Guvernul pentru ca aceasta strategie sa fie finalizata pana la sfarsitul anului curent", se arata in comunicatul emis de Minister.

Bilantul a mai cuprins si date despre parteneriatele incheiate de Ministerului Turismului cu omologii din Republica Moldova si cu cei din Polonia, dar si cu Untold, care a primit statutul de ambasador al turismului din Romania. De asemenea, au fost prezentate datele despre activitatea de promovare a Romaniei, targuri externe si interne, infotripuri dedicate jurnalistilor straini, dar si numarul de controale, amenzi si sanctiuni pe care Ministerul Turismului le-a aplicat in primele sase luni a anului 2018.

Sursa foto: Agerpers

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri