Sute de mii de romani, mare parte dintre ei angajati la stat, au mers in aceasta vara, pe banii nostri, in sejururi “gratuite” pe Litoral, in statiuni montane sau chiar peste hotare. Costurile totale se ridica la peste 260 de milioane de euro, scrie Recorder.

Marii beneficiari ai acestor pomeni? Angajatii din sistemul de stat, studentii si pensionarii.

O mare parte din aceasta suma vine din acoperirea voucherelor de vacanta, acordate, in 2018, pentru toti angajatii din sistemul public. Conform Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), in perioada ianuarie-iunie 2018 s-au acordat vouchere de vacanta in valoare de 688.956.229 lei (peste 147 de milioane de euro). Dintre acestea, circa 85 % au mers catre bugetari, ceea ce inseamna aproximativ 585 de milioane de lei (125 de milioane de euro) cheltuiti pentru vacantele angajatilor la stat.

Aceasta statistica nu include angajatii din Ministerul de Interne si Ministerul Apararii Nationale, care nu au primit vouchere de vacanta, dar au primit dreptul de a-si deconta concediile in limita a 1.450 de lei, cat a fost valoarea unui voucher primit de restul angajatilor din sistemul public. Avand in vedere ca cele doua institutii au impreuna peste 200.000 de angajati, asta inseamna inca 290 de milioane de lei (63 de milioane de euro).

Pe langa vouchere de vacanta, multi dintre bugetari au beneficiat si de concedii mascate in cursuri de formare profesionala: 7 zile intr-o statiune turistica, cu cazare si mese incluse pentru beneficiar si insotitor, toate costurile fiind suportate de institutie. E un fenomen pe care Recorder l-a semnalat in urma cu un an si care a continuat si vara aceasta, desi Institutul National de Administratie (INA) a incercat sa-l stopeze organizand cursuri de perfectionare in fiecare judet. Oferta INA a fost, insa, ignorata si institutiile statului au preferat sa achizitioneze cursuri tinute in statiuni turistice de catre operatorii privati, la costuri de trei ori mai mari. In aceasta vara s-au achizitionat servicii hoteliere aferente acestor cursuri in valore de 12.568.708 de lei (2,7 milioane de euro).

A fost o vara cu multe oportunitati si pentru studenti si pensionari. Guvernul a prevazut un buget de 344.237.000 lei (74 de milioane de euro) pentru bilete de tratament acordate pensionarilor dornici sa mearga in statiuni balneare. De asemenea, Ministerul Tineretului si Sportului a alocat 2 milioane de lei (430.000 de euro) pentru organizarea de tabere studentesti.

La toate acestea, se adauga si generozitatea autoritatilor locale, care au pus la bataie excursii gratuite in tara sau strainatate. In aceasta categorie se remarca in primul rand Primaria Municipiului Bucuresti, care a alocat 2 milioane de lei (430.000 de euro) pentru a trimite 1.000 de pensionari in excursii gratuite in Grecia si 8 milioane de lei (1,7 milioane de euro) pentru a trimite 6.000 de tineri pe litoralul Marii Negre.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri