In ultimii ani tot mai multi reprezentanti ai industriei turismului si ospitalitatii din Romania, atat hotelieri cat si agenti de turism si turoperatori, avertizeaza asupra lipsei personalului calificat. Acestia atrag atentia asupra lipsei unor scoli dedicate formarii in ospitalitate si a faptului ca majoritatea companiilor investesc fondurile proprii in formarea angajatilor, mare parte din ei alegand sa emigreze dupa un sezon petrecut intr-o unitate de pe litoral sau din zona montana.

Sezonul scurt de pe litoralul romanesc, de doar 2-3 luni, face ca forma cea mai des intalnita pentru angajarea personalului sa fie cu norma redusa sau angajat sezonier. De aceea majoritatea celor care ajung sa aiba experienta in turism sau ospitalitate emigreaza in final spre zone cu sezon mai lung (de exemplu: Cipru, Spania, lanturi hoteliere din strainatate, vase de croaziera etc). De asemenea, multi dintre angajatii sezonieri de pe litoral sunt studenti sau liceeni care incep scoala in luna septembrie, motiv pentru care hotelurile si restaurantele de pe litoral care isi doresc sa extinda perioada de sezon pana spre finalul lunii septembrie raman cu posturi descoperite inca de la finalul lunii august.

In primele 9 luni ale anului 2018, aproximativ 1.100 de hoteluri si pensiuni au primit certificate de acreditare, insa proportia nu se pastreaza si in cazul scolilor de turism si ospitalitate, potrivit datelor furnizate de Ministerul Turismului.

Ambasadorii Hospitality Management Academy au tras semnale de alarma asupra necesitatii existentei unor scoli de turism si ospitalitate in Romania, dar si asupra problemelor cu care se confrunta industria din punctul de vedere al fortei de munca.

"Fluctuatia angajatilor, lipsa unor scoli adecvate de educatie in ospitalitate, lipsa personalului in regiunile mai putin turistice si multe altele sunt problemele cu care industria turismului si a ospitalitatii se confrunta de cativa ani buni. Nici industria si nici autoritatile nu au reusit sa contureze o serie de masuri clare pentru a scoate hotelierii si turismul romanesc din acest impas", a declarat Florin Jianu, CNIPMMR, fost Ministru al Turismului.

"Forta de munca bine calificata si cu atitudine corespunzatoare este extrem de greu de gasit, cel putin in zona turismului. Au plecat foarte multi oameni si continua sa plece de indata ce au petrecut un sezon intr-o zona turistica. Suntem cu totii datori sa gandim si sa gasim o solutie eficienta pentru forta de munca in turism", a adaugat Dragos Anastasiu, unul dintre ambasadorii Hospitality Management Academy.

Citeste si:

600 de manageri din turism si ospitalitate vor beneficia de formare profesionala

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri