Ceremoniile de 1 Decembrie de la Alba Iulia vor atrage un numar atat de mare de romani, incat toate hotelurile din zona sunt rezervate aproape integral cu un an inainte, iar putinele camere ramase disponibile in oras se vand acum de patru ori mai scump decat in mod obisnuit. Turistii care nu au mai gasit camere in zona si nici nu sunt dispusi sa plateasca sume exorbitante pe o noapte de cazare au rezervat si vor umple aproape toate pensiunile si hotelurile pe o raza de 100 de kilometri in jurul orasului Alba Iulia, potrivit unui studiu al Ibis Continental Hotels.

Alba Iulia are o capacitate de cazare de numai 43 de unitati, care insumeaza 723 de camere, respectiv 1.433 de locuri de cazare. In imediata apropiere, turistii au avut ca variante de cazare doar Sebes, cu inca 991 de locuri, precum si Blaj si Aiud, cu o capacitate si mai mica.

In acest context, locurile de cazare din judetul Alba au fost rezervate pentru minivacanta de 1 Decembrie cu mai bine de un an in urma, iar putinele locuri ramase libere au ajuns sa fie puse in vanzare cu tarife de patru ori mai mari comparativ cu un weekend obisnuit.

Pentru ca se asteapta o afluenta mare de vizitatori in oras de Ziua Nationala, este evident ca, din punct de vedere al cazarilor, va fi o mare provocare. Se va apela la orice forma de cazare posibila (pe langa cele clasificate fiind luate in calcul si cazarile la rude, cunoscuti, Airbnb sau alte forme de inchiriere). De asemenea, cazarile in judetele invecinate vor fi o varianta, dar aceasta doar cu acceptarea unui parcurs dificil in ziua de 1 decembrie, cand autoritatile din Alba Iulia pregatesc mai multe zone de parcare in afara orasului de unde, cu autocare sau pe jos, lumea se va indrepta spre Piata Unirii.

"Acest lucru face, insa, ca Sibiul, Clujul, Deva, chiar si Sighisoara sau orice alt oras aflat la cel mult 100 de kilometri de Alba Iulia sa devina o optiune de cazare pentru acele zile. Hotelurile din Sibiu, spre exemplu, au oferte speciale prin care reusesc sa atraga turistii de 1 decembrie, iar asta face ca deja ele sa fie rezervate aproape in totalitate", a declarat Calin Ile, directorul general al Ibis Continental Hotels.

In paralel, si alte orase din tara organizeaza evenimente pentru a marca Centenarul. Se asteapta, spre exemplu, ca Bucurestiul sa aiba si el manifestari speciale care sa atraga turisti veniti sa vada parada militara si poate chiar noua catedrala, care pare ca va avea primele ceremonii de deschidere cu aceasta ocazie.

"In astfel de momente se vede cat de importanta ar fi o infrastructura rutiera functionala pentru a sustine si dezvolta si alte sectoare ale economiei, cum ar fi turismul", a afirmat Calin Ile.

Din pacate, autoritatile din turismul romanesc nu reusesc sa faca in asa fel incat aceasta efervescenta turistica sa fie atinsa in mai multe perioade din an, si chiar mai mult decat atat, sa atraga cu evenimentele respective un numar mare de turisti straini. Romania se bazeaza inca pe turistul autohton, care aduce 75% din incasarile din turism la nivel national, fiind singura tara din Europa de Est cu balanta deficitara in turism (adica banii cheltuiti de romani in strainatate sunt mai multi decat cei adusi de straini in tara).

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri