In ultimii 6 ani, nivelul plecarilor turistilor romani in strainatate a fost mai mare decat cel al vizitatorilor straini veniti in Romania. Ca rata, numarul sosirilor vizitatorilor straini a crescut cu 60% in perioada 2012-2017, in timp ce vizitele romanilor in strainatate a crescut cu 78%. Astfel, in 2017, s-au inregistrat 12 milioane de vizite ale strainilor in Romania, in timp ce romanii au facut 19 milioane de vizite in strainatate.

In ultimii 6 ani, nivelul plecarilor turistilor romani in strainatate a fost mai mare decat cel al vizitatorilor straini veniti in Romania. Ca rata, numarul sosirilor vizitatorilor straini a crescut cu 60% in perioada 2012-2017, in timp ce vizitele romanilor in strainatate a crescut cu 78%. Astfel, in 2017, s-au inregistrat 12 milioane de vizite ale strainilor in Romania, in timp ce romanii au facut 19 milioane de vizite in strainatate.

Ca valoare a serviciilor agentiilor turistice si ale turoperatorilor, 2016 reflecta o scadere cu 19% fata de anul interior, ajungandu-se la valoarea de 3,7 miliarde de lei. Maximul valorii acestui tip de servicii a fost atins in 2014, cand a trecut pragul de 4 miliarde de lei. O scadere (1,6%) este remarcata si la nivelul altor servicii de rezervare si asistenta turistica.

Au scazut actiunile in instanta impotriva agentiilor de turism

Ultimii patru ani (2014 - 2017) au adus o usoara tendinta de scadere a actiunilor in instanta impotriva agentiilor turistice. Cel mai scazut numar al dosarelor s-a inregistrat in 2008 (inainte de criza), iar trei ani mai tarziu numarul acestora a crescut de 4,2 ori, atingand maximul perioadei analizate. Un aspect important de punctat este ca numarul somatiilor de plata tinde sa se reduca incepand cu 2010, iar cel al executarilor indica o volatilitate ridicata, cu valori cuprinse intre 54 si 186 pe parcursul aceleiasi perioade. Per total, tendinta actiunilor in instanta este de scadere, iar cea mai mare parte este reprezentata in continuare de executari si ordonante de plata.

Din totalul celor 1.989 companii active in anul 2016, Coface a analizat 63, adica aproximativ 3%, dar care au o pondere de 54% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii (38%) sunt incadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare. La extreme se afla cu procentaje de 13% companii cu risc mare de insolventa, respectiv 33% companii cu risc scazut.

Datele publicate de Institutul National de Statistica cu privire la evolutia structurilor de primire turistica in perioada 2012-2017 indica o crestere continua in acest interval, ajungandu-se la 7.905 structuri de primire turistica (cifra valabila pentru 2017). Din acestea, pensiunile agroturistice sunt majoritare, iar proprietatea integral privata domina fiecare tip de structura. In 2017 erau inregistrate in total 1.577 hoteluri, 1.666 pensiuni turistice, 2.556 pensiuni agroturistice.

Pentru analiza curenta au fost agregate datele a 1.989 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 1.798 milioane lei. Companiile din sectorul analizat au inregistrat in 2016 o evolutie pozitiva a veniturilor, acestea crescand cu 2% fata de 2015, cu toate ca numarul companiilor din sector a crescut cu 10%.

„Cu toate ca profitabilitatea consolidata a sectorului a fost in usoara crestere, aproape jumatate dintre firme (47%) au raportat o deteriorare a rezultatului net. Mai mult de o treime dintre companii se confrunta cu probleme de lichiditate - lichiditate curenta sub 1 - avand si un grad de indatorare peste 80% - in conditiile in care 72% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente - iar aproape doua treimi din ele inregistreaza un ciclu de conversie a banilor negativ, fiind foarte probabil sa isi plateasca furnizorii cu intarziere”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Sursa foto: Shutterstock / PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri