De la inceputul anului si pana pe 10 decembrie, 1.348 de curse aeriene au inregistrat incidente pe principalele patru aeroporturi din Romania – Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi. Pasagerii care nu au cerut compensatiile la care au dreptul pe baza legislatiei europene au pierdut in total circa 34.374.000 milioane de euro.

Calatoriile cu avionul devin tot mai populare in Romania. Atat zborurile catre destinatiile externe, cat si cele locale au inregistrat cresteri cu doua cifre in ultimii ani. Anul acesta, traficul de pasageri de pe toate aeroporturile din tara va depasi 25 milioane de pasageri, aceasta insemnand ca vor fi cu aproximativ 25% mai multi fata de anul anterior, potrivit AIAS - Autoritatea de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile.

Potrivit Flight Refund, companie dedicata rezolvarii cererilor indreptatite ale calatorilor privind serviciile companiilor aeriene, in 2018, pana pe data de 10 decembrie, s-au inregistrat 1.348 de zboruri cu probleme – intarziate sau chiar anulate. Potrivit Regulamentului European 261/2004, pasagerii sunt indreptatiti sa primeasca din partea companiei aeriene o compensatie de pana la 600 de euro pentru zborurile efectuate in ultimii 3 ani.

"Observam o dublare a incidentelor pe aeroporturile din Romania fata de anul 2017. Daca anul trecut am monitorizat 500 de incidente, in 2018 cifra a crescut pana la peste 1300 de incidente, 700 dintre acestea fiind eligibile pentru compensatii (incidente care nu au fost cauzate de forta majora, cum sunt, spre exemplu, conditiile meteo exceptionale sau greva). Acest lucru nu este o noutate pentru noi. Infrastructura nu poate tine pasul cu evolutia rapida a traficului aerian, ceea ce inseamna ca, in multe cazuri, avioanele nu mai ajung la destinatie la timp sau nu mai decoleaza la ora programata. Din nefericire, numai 1% dintre pasageri cunosc faptul ca pot primi astfel de compensatii. De asemenea, calatorii nu stiu ca pot apela gratuit la ajutor de specialitate si ca pot primi banii intr-un termen rezonabil. Daca cei 99% din pasagerii care nu stiu ca au dreptul la compensatii si-ar fi aparat drepturile, pana la sfarsitul anului, acestia ar fi primit compensatii de aproximativ 34.374.000 milioane de euro", a declarat Aniko Bolyo, General Manager Flight Refund.

Compensatia pentru calatorii carora li s-a refuzat imbarcarea, dar si pentru cursele intarziate sau anulate se ridica la 250 euro pentru zborurile de pana la 1.500 km si ajunge la 600 de euro pentru zborurile de peste 3.500 km, chiar daca se incheie in afara Uniunii Europene sau pleaca din afara UE, dar sunt operate de o companie aeriana din Uniune. Despagubirea medie acordata de Flight Refund in 2018 a fost de 340 de euro.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri