Peste 139.000 de turisti romani au cheltuit aproximativ 18 milioane de euro in destinatii din tara in minivacanta de Craciun, potrivit unei analize realizate de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), informeaza Agerpres.

"Un numar de peste 139.000 de romani si-au petrecut in acest an Craciunul in diverse destinatii din tara, unde au cheltuit pe cazare, masa si distractie aproximativ 18 milioane de euro. Din calculele FPTR, cheltuiala medie a turistilor care au preferat destinatiile interne a fost de aproximativ 570 de lei pe sejur, doar pentru cazarea si mesele incluse in pachetele turistice, in crestere cu 14% fata de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul si distractia, au fost in medie, de 500 lei pe sejur, pentru fiecare turist", precizeaza FPTR.

Anul acesta, Craciunul si Revelionul sunt ultimele oportunitati turistice pentru romanii care detin vouchere de vacanta si care expira pana la sfarsitul anului. Astfel, mai multi romani au ales sa petreaca sarbatorile in tara, observandu-se o crestere de 14% a numarului de turisti in destinatii interne.

"Datorita faptului ca, in acest an, Craciunul a fost imediat dupa weekend si Guvernul a acordat zile libere personalului bugetar, cererea a fost mai mare, cu atat mai mult cu cat multi romani au profitat de primirea voucherelor de vacanta si au ales sa-si petreaca cele cinci zile libere departe de casa", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedinte executiv FPTR.

Majoritatea turistilor au dorit sa-si petreaca sarbatoarea Craciunului in mod traditional, cele mai solicitate structuri de cazare in aceasta perioada au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depasit 90%, fiind cazati aproximativ 55.000 de turisti. Cele mai cautate destinatii in mediu rural au fost Bran, Maramures, Bucovina si zona Sibiului, unde gazdele pensiunilor i-au intampinat pe turisti cu mancare traditionala si obiceiuri romanesti.

Primirea colindatorilor in jurul focului de tabara, costumele populare, obiceiul taierii porcului, excursiile cu sania au fost doar cateva din atractiile acestor zone.

In privinta tarifelor, acestea au variat intre 350 si 800 de lei/persoana, in functie de destinatie si preferintele fiecarui turist.

Pe locul urmator in topul preferintelor au fost vacantele in structurile de cazare din statiunile balneare. Acestea au fost preferate de aproximativ 25.000 de turisti datorita gamei extinse de servicii, majoritatea optand pentru relaxarea la centrele spa sau la piscina.

In ceea ce priveste tarifele percepute, acestea au fost cuprinse intre 500-750 lei de persoana pentru 3 zile, la un hotel de 3 stele.

In statiunile montane au fost asteptati de Craciun aproximativ 24.000 de turisti. Partiile amenajate de pe Valea Prahovei si din celelalte statiuni montane au fost pregatite pentru schiorii si amatorii de snowboard, precum si pentru copiii dornici sa se dea cu sania.

In aceasta zona, tarifele s-au situat intre 500 si 900 de lei/persoana, in functie de gradul de confort, serviciile oferite si numarul de zile de sejur.

Ca si anul trecut au existat romani care au ales sa petreaca sarbatoarea Craciunului in strainatate, in diferite destinatii exotice, cu clima calda, sau in city break-uri in tarile europene.

Cele mai cautate destinatii din Europa au fost statiunile de schi din Austria, Bulgaria, Elvetia sau Franta, insa pe langa sporturile de iarna, acestea au atras turisti si prin Targurile de Craciun si evenimentele cu tematica.

Ca destinatii exotice, majoritatea romanilor au ales Dubai, Egipt sau Maroc. Pentru astfel de vacante tarifele au inceput de la 500 de euro pana la 3.000 de euro/persoana, in functie de cerintele fiecarui turist.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri