Israelul a inaugurat un nou aeroport international in sudul desertic pentru a stimula turismul cu destinatia Marea Rosie si a servi drept alternativa la Tel Aviv, principala sa platforma aeroportuara, in caz de conflict.

Aeroportul va deservi, pentru inceput, doar zboruri interne ale companiilor israeliene Arkia si Israir. Data la care aeroportul va primi si zboruri internationale nu este inca stabilita. Capacitatea initiala a aeroportului va fi de 2 milioane de pasageri pe an, dar va creste la 4,2 milioane pana in 2030, scrie France Presse, citat de Agerpres.

Aeroportul dispune de o pista de 3.600 de metri, o platforma de parcare a noua avioane de mare capacitate si instalatii pentru transportul de marfa.

Aeroportul se afla la 18 km de statiunea israeliana Eilat si de portul iordanian adiacent Aqaba.

Companiile aeriene low-cost si charter care utilizeaza in prezent aeroportul Ovda, la 60 de kilometri de Eilat, vor opera de la Ramon. Ramon va inlocu, de asemenea, micul aeroport municipal din Eilat, unde pista folosita de avioane este aproape de constructiile urbane.

Citeste si:
Romania, nominalizata in top 5 cele mai cautate destinatii in 2020
Romania a fost nominalizata...

Costul constructiei a ajuns la 455 milioane de dolari (395 milioane de euro). Lucrarile au fost lansate in 2013.

Potrivit Autoritatii aeronautice din Israel (IAA), planurile au fost revizuite de mai multe ori pentru a tine cont de lectiile razboiului purtat de Israel in 2014 in Fasia Gaza controlata de islamistii palestinieni Hamas.

"In caz de urgenta, la Ramon vor putea ateriza si sa ramana parcate nu doar toate avioanele civile ale Israelului, dar si aparate suplimentare", a declarat IAA.

In urma lansarii unei rachete de catre Hamas asupra unui sector situat in perimetrul aeroportului Ben-Gurion din Tel Aviv, companiile aeriene straine si-au suspendat zborurile catre Israel in 2014.

Citeste si:
Cate hoteluri de 5 stele sunt in Romania
Cate hoteluri de 5 stele sunt...

Potrivit media israeliene, o ingradire "inteligenta" antiracheta de 26 metri inaltime si 4,5 km lungime ar urma sa protejeze aeroportul Ramon, situat alaturi de frontiera cu Iordania, singura tara araba impreuna cu Egiptul care are relatii diplomatice cu Israelul.

Turismul este pentru Israel o sursa importanta de venituri. Acestea au ajuns la 5,8 miliarde de dolari in 2017, ultimul an pentru care sunt disponibile statistici.

Numarul turistilor in aceasta tara de aproape 9 milioane de locuitori a atins anul trecut recordul de 4,1 milioane, potrivit Ministerului Turismului.

Vizitatorii din Statele Unite, Rusia, Franta, Germania si Marea Britanie au format cele mai mari contingente de turisti.

Citeste si:
Voucherele de vacanta vor fi acordate pe card
Voucherele de vacanta vor fi...

Sursa foto: 06photo/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Cernobil, destinatie turistica pentru romani. Cat costa sa il vizitezi