In legatura cu proiectul de act normativ care modifica si completeaza legislatia in vigoare din domeniul protectiei consumatorilor, lansat in dezbatere publica de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, ANAT avertizeaza ca "efectele aplicarii unor sanctiuni reprezentand procentaje din cifra de afaceri a unei agentii de turism vor fi dezastruoase pentru industria de calatorii si mediul de afaceri din Romania" si recomanda ca accentul sa fie pus pe informare si preventie.

Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societati comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, inselatoare ori agresive la adresa consumatorilor. Aceasta este a doua incercare a ANPC de a modifica nivelul amenzilor, dupa ce, in 2016, a trecut tacit de Camera Deputatilor un proiect similar, ce prevedea sanctiuni de pana la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior savarsirii faptei, cu intentie sau din neglijenta. Proiectul, contestat si atunci de ANAT, fusese avizat negativ de Consiliul Economic si Social si de Comisia pentru Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor.

"E nevoie de prudenta in aplicarea noii legislatii, ca sa nu deschidem, cu aceasta ocazie, calea spre abuzuri. In domeniului turismului, unde agentiile de turism vand servicii si turistii cumpara relaxare, buna-dispozitie, subiectivismul poate aparea in orice moment. Se poate ajunge la o reclamatie, in urma careia Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor sa amendeze firma care a vandut produsul. Nu acuzam turistii ca reclama orice, si nici pe ANPC de partinire in procesul verificarii plangerii ori stabilirii sanctiunii, dar nu putem sa nu luam in calcul astfel de situatii", a declarat Nicolae Demetriade, presedinte ANAT.

Agentiile de turism din Romania care vand pachete ale unor turoperatori straini sunt si mai vulnerabile. Potrivit OG 2/2018, care transpune Directiva 2302/2015 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate, acestea sunt responsabile pentru serviciile incluse in pachetele respective, desi nu au vreun control direct asupra prestarii acestor servicii.

Sursa foto: Agerpers / Simion Mechno

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri