In jur de 10.000 de turisti ortodocsi de rit vechi, din Rusia, Ucraina, Belarus si Republica Moldova, isi petrec Craciunul si Revelionul pe stil vechi in Romania, a estimat purtatorul de cuvant al ANAT, Traian Badulescu.
Fata de anii anteriori, consider ca s-a inregistrat o usoara scadere a numarului de turisti straini care au venit in Romania pentru a sarbatori Craciunul si Anul Nou pe stil vechi. Din cauza problemelor generate de noul regim al vizelor de intrare in Romania, au venit cu circa 10-20% mai putini turisti ortodocsi pe stil vechi decat in anii trecuti. Dintre cei veniti, estimez ca in jur de 4.500 provin din Republica Moldova, a spus purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), citat de NewsIn.

Este greu de estimat numarul de turisti straini care au venit in Romania cu ocazia sarbatorilor de iarna pe stil vechi, pentru ca acestia nu se cazeaza doar in structuri hoteliere autorizate si inregistrate, ci si in structuri parahoteliere, cum ar fi pensiunile, care nu raporteaza date. Cei mai multi dintre ei au mers in Poiana Brasov, Predeal si Sinaia, precum si in Bucovina, a precizat secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Mihai Rijnita.

Din cate stiu, cea mai mare concentrare de turisti straini veniti sa sarbatoreasca Craciunul si Revelionul pe stil vechi in Romania, in pensiuni montane, se afla in zona Bran-Moeciu. Nu va pot da cifre precise, dar va pot spune ca au venit acolo siruri intregi de autocare, in special cu turisti din Republica Moldova, a spus presedintele de onoare al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Maria Stoian. O parte dintre ei vin in Romania si pentru ca preturile sunt mai mici decat la ei in tara, insa sunt destui cei care cumpara pachete turistice destul de costisitoare si isi doresc conditii de cazare foarte bune, cu numeroase servicii incluse. Multi vin pentru zapada si pentru sporturi de iarna, iar cei din Republica Moldova vin pentru ca se simt aici ca acasa, unde pot vorbi limba materna, a adaugat Maria Stoian.

Crestinii ortodocsi de stil vechi respecta traditiile si obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea ca sarbatorile de iarna sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a aparut in 1924, cand o parte dintre crestinii ortodocsi au refuzat sa adopte Calendarul Gregorian. Craciunul este celebrat pe 7 ianuarie, Anul Nou se sarbatoreste, pe stil vechi, in noaptea de 13 spre 14 ianuarie, iar Boboteaza, pe 19 ianuarie.

Cetatenii din Republica Moldova au nevoie de vize pentru a intra in Romania, de la 1 ianuarie 2007, insa acestea pot fi obtinute gratuit, iar cetatenii romani pot intra in Republica Moldova fara viza, de la aceeasi data. "Cu acordul Comisiei Europene, cetatenii moldoveni beneficiaza de cele mai largi facilitati care pot fi acordate de Romania", potrivit ministrului de interne, Vasile Blaga, acesta precizand ca, in mod normal, o viza costa intre 60 si 90 de euro. Cetatenii romani pot calatori in Republica Moldova fara vize, daca sederea nu depaseste 90 de zile, in decurs de sase luni. Un numar de 3.200 de cetateni ai Republicii Moldova au intrat in Romania in perioada 1-3 ianuarie 2007, dupa introducerea obligativitatii vizelor, in timp ce ambasada Romaniei de la Chisinau lucreaza in doua schimburi, pentru a face fata numeroaselor solicitari de viza, acordand prioritate studentilor.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a solicitat, pe 18 decembrie 2006, functionarea consulatului roman de la Chisinau in perioada 27-30 decembrie, pentru ca turistii moldoveni sa poata sa isi ridice viza de intrare in Romania. Circa 6.000 de turisti din Republica Moldova pot ameliora situatia prestatorilor de servicii din zona montana, in situatia in care avem un sezon fara zapada. Mentionam ca turistii moldoveni au achitat deja avansurile, unica problema ramasa fiind obtinerea vizei pentru Romania in timp util, afirma ANAT, intr-un comunicat. MAE a raspuns pozitiv, pe 19 decembrie 2006, solicitarii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), de a deschide consulatul din Chisinau intre 27-29 decembrie, pentru ca cetatenii moldoveni sa-si poata obtine vizele necesare intrarii in Romania dupa 1 ianuarie 2007.

De asemenea, Romania si Ucraina au modificat, in cursul lunii iulie 2006, protocolul referitor la regimul acordarii vizelor, facandu-l mult mai flexibil si in avantajul comunitatilor de la frontiera. Conform documentului semnat de cele doua parti, cetatenii romani si ucraineni pot avea perioade de sedere neintrerupte pe teritoriul tarii vecine timp de 90 de zile, o data la sase luni. In plus, vizele sunt gratuite si se pot acorda si pentru durate mai lungi, in anumite conditii. "Sunt conditii care ii avantajeaza pe romanii din comunitatile de la frontiera", a subliniat, atunci, ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu. Noul regim al vizelor cu Ucraina este asemanator cu cel in vigoare cu Republica Moldova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri