Investitorii in modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare sau balneoclimaterice vor primi un ajutor de minimis de maximum 200.000 de euro, respectiv pana la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, insa vor fi obligati sa mentina investitiile cel putin 10 ani de la accesarea sumelor, se arata intr-un proiect de Hotarare publicat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP).

Schema pentru acordarea de ajutoare de minimis este valabila pentru incheierea angajamentelor legale pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 decembrie 2022, cu respectarea prevederilor nationale si europene in domeniul ajutorului de stat, scrie Agerpres. Platile vor fi acordate pana la 31 decembrie 2022, respectiv 31 decembrie 2024, in cazul prelungirii valabilitatii schemei.

Bugetul anual al schemei de minimis este de 130 milioane de euro, echivalent in lei. Alocarea bugetara pentru schema de minimis in anul bugetar 2019 este de 400 milioane de lei credite de angajament si 80 milioane de lei credite bugetare pentru realizarea de plati in baza angajamentelor legale emise.

Prin implementarea Programului se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de minimum 650 de beneficiari.

Potrivit Notei de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ, in prezent, capacitatile de cazare din statiunile balneare reprezinta doar 6,9% din totalul structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare. Ponderea turistilor straini in totalul sosirilor in statiunile balneare este de numai 5,2%. "Totusi, indicele de utilizare neta a capacitatii de cazare turistica in statiunile balneare se situeaza peste media pe total tipuri de structuri de primire turistica (42,8% fata de 31,2%), ceea ce indica faptul ca acest tip de turism se afla in preferintele consumatorilor", precizeaza initiatorii documentului.

Obiectivul principal al schemei de minimis il constituie stimularea dezvoltarii infrastructurii in localitatile si arealele definite ca statiuni balneare sau balneoclimaterice in vederea implementarii de solutii terapeutice inovatoare pentru un spectru larg de afectiuni, incurajarea autoritatilor locale si operatorilor economici de a investi in unitatile medico-balneare si de recuperare, indiferent de statutul juridic si de subordonare a acestora, crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publica, crearea de noi locuri de munca, calificarea si profesionalizarea personalului ce activeaza in domeniu.

Ajutoarele de minimis pot fi cumulate cu ajutoare de minimis acordate in conformitate cu alte regulamente de minimis in limita plafonului de 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro pentru intreprinderile care efectueaza transport rutier de marfuri in contul tertilor sau contra cost, echivalent in lei.

Pentru a beneficia de ajutor de stat, intreprinderea solicitanta trebuie sa obtina un Acord de finantare din partea CNSP.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri