Castelul Bran ar putea fi un brand in sine, dincolo de asocierea cu povestile legate de contele Dracula, si ar putea face parte, in conditii bune de promovare, din componenta turistica si culturala a brandului de tara al Romaniei, potrivit unor reprezentanti ai industriei turistice romanesti.

Castelul Bran, aflat in centrul unui scandal provocat de anuntarea unei posibile vanzari catre Consiliu Judetean Brasov, pentru suma de 60 de milioane de euro, "reprezinta si in sine un brand, dincolo de asocierile care se fac, de obicei, cu povestile legate de contele Dracula si care, de multe ori, duc la o exploatare de tip kitsch a locatiei, nu atat de eficienta economic pe cat se crede", a declarat pentru NewsIn, presedintele firmei de consultanta hoteliera Peacock Hotels si director regional pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova al retelei hoteliere Golden Tulip, Paul Marasoiu.

"Castelul Bran este un landmark, o emblema a Romaniei, o valoarea arhitecturala, culturala si istorica in sine, care ar putea deveni una dintre cele mai importante componente ale brandului de tara al Romaniei, in conditiile in care strategia de punere la punct si de promovare a acestui brand de tara ar fi o prioritate nationala si altfel decat la nivel strict declarativ. Corelatia cu brandul Dracula nu face decat sa intregeasca si sa sporeasca valoarea acestui produs turistic de mare importanta pentru Romania, care este Castelul Bran", a mai spus Paul Marasoiu.

Directorul regional al Golden Tulip a precizat ca pretul castelului este greu de evaluat, dincolo de valoarea strict imobiliara, dar ca ar trebui ca statul sa-si asume investitia, indiferent daca este vorba de Consiliul Judetean Brasov sau de Ministerul Culturii, "spre binele turismului romanesc".

"Statul ar trebui sa cumpere castelul Bran pentru a evita situatii de tipul celei aparute la cetatea Rasnovului, care a fost achizitionata de un investitor italian ce a modificat destinatia turistica a locatiei, si pentru a contribui la promovarea turismului romanesc. Turismul romanesc are o mare sansa de dezvoltare dupa aderarea tarii la UE, mai ales prin prisma faptului ca, pe plan mondial, marii touroperatori se reorienteaza dinspre destinatii exotice si extrem de indepartate, cum ar fi Thailanda sau insulele din Pacificul de Sud, spre destinatii europene proaspete, cum este Romania. in aceste conditii, avem nevoie de simboluri puternice, cum este Castelul Bran", a adaugat Marasoiu.

"Castelul Bran ar putea deveni, printr-o campanie de promovare bine pusa la punct, un brand in sine, insa, deocamdata, valoarea sa turistica este data, in primul rand, de asocierea care se face cu contele Dracula, in rest fiind doar o cladire frumoasa, interesanta din punct de vedere arhitectonic", a declarat pentru NewsIn, si presedintele agentiei de turism Eximtur, Lucia Morariu.

"Evaluarea brandului trebuie facuta de specialistii in domeniu, iar modalitatea de exploatare economica a castelului tine exclusiv de optiunea celui care va fi proprietar, singurul care poate decide in legatura cu strategia de promovare a acestuia. Pe noi, agentiile de turism, nu ne intereseaza cine va fi acest proprietar, statul roman sau altcineva, ci doar ca Branul sa ramana in circuitul turistic romanesc", a adaugat Lucia Morariu.

Proiectul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG) privind construirea brandului de tara a fost definitivat din luna decembrie a anului trecut, urmand ca acesta sa fie aprobat printr-o hotarare de Guvern, cel mai probabil in luna ianuarie, declara recent seful ASG, Alfred Bulai.

Seful ASG a spus ca bugetul propus pentru realizarea brandului de tara este secret, avand in vedere ca diferitele componente ale proiectului (auditare, elaborarea si promovarea brandului "Romania") urmeaza sa fie scoase la licitatie. Bulai declara, in noiembrie 2006, ca pentru a construi brandul "Romania", este nevoie de circa zece milioane de euro si de un interval de trei ani. Tot atunci Bulai declara ca, daca Executivul va aproba programul propus de ASG, procesul ulterior de licitatie va dura aproximativ trei luni.

Potrivit proiectului de strategie postaderare al Guvernului, domeniile care avantajeaza Romania in competitia pe piata UE, pe baza carora va fi construit brandul de tara, sunt alimentele ecologice, industria IT, vinul, turismul, confectiile, mobila, produsele mestesugaresti si medicamentele naturiste.

Definirea profilului de tara presupune insa, pe langa identificarea avantajelor competitive ale Romaniei pe piata UE, construirea unei imagini pozitive a tarii, in baza specificului national, dar Romania se confrunta cu un deficit de imagine in Europa. Astfel, arata documentul, in cele mai multe cazuri nu exista informatii care sa individualizeze Romania, iar cetatenii romani sau informatiile legate de tara sunt asociate cu evenimente negative.

Proiectul propune o actiune in trei etape pentru schimbarea perceptiei negative, care ar trebui inlocuite cu elementele pozitive, care sunt, potrivit proiectului, cultura romana, calitatea capitalului uman, sportul de performanta, contributia la securitatea regionala si identificarea Romaniei, la nivelul UE, cu teme mari de politica externa - spre exemplu Marea Neagra. Un alt atu este diversitatea biologica, Romania fiind singurul stat membru al UE cu cinci bioregiuni din cele 11 existente.

Scandalul legat de Castelul Bran a inceput atunci cand mostenitorii, reprezentantii Casei de Habsburg, l-au contactat pe presedintele CJ Brasov Aristotel Cancescu cu o oferta de cumparare a Castelului Bran, esalonata pe zece ani. Dominic de Habsburg cere pe castel 60 de milioane de euro, iar, daca tranzactia va fi realizata, CJ Brasov ar urma sa achite in primul an 1,6 milioane de euro si in al doilea an 1,1 milioane de euro. Restul sumei ar fi esalonat intr-un sistem de leasing. Potrivit lui Cancescu, platile vor fi acoperite din exploatarea castelului si a brandului Bran. in opinia lui Cancescu, brandul Bran poate fi exploatat daca exista un minim de interes.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri