Prim-vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Nicolae Bucovala, a declarat, referitor la proiectul legii turismului adoptat de Guvern, ca specialistii in domeniu nu sunt consultati de guvernanti, sustinand totodata ca nu poate conduce ministerul de resort cineva care "nu a gestionat nici macar un apartament sau o vila".

"Am cerut de nenumarate ori demisia ministrului Turismului. (...) Mai avem nevoie de minister atata timp cat specialistii nu sunt intrebati? Pai daca vine cineva la Ministerul Turismului care nu a gestionat nici macar un apartament sau o vila, vrea sa gestioneze un turism, un litoral, o Delta? Si de cate ori discutam acolo, la minister, chiar pe legea turismului, ni se pune pumnul in gura. Uitati-va la OMD-uri (Organizatii de Management al Destinatiilor), de ce nu se aplica OMD-urile, legea? De ce nu vor? Pentru ca noi, patronatul FPTR, am cerut prin crearea OMD-ului sa avem drept de vot 50% si autoritatile locale 50%. Nu le convine. Atunci, si noi am avea un cuvant de spus - de ce nu se asfalteaza, ce-i cu investitia de acolo. Si noi trebuie sa avem un cuvant de spus. (...) Daca ni se mai pune pumnul in gura, multora ne vine sa mai trecem si granita asta, daca tot suntem in UE", a spus prim-vicepresedintele FPTR, Nicolae Bucovala, scrie Agerpres.

FPTR: In legea turismului se practica dezinformarea

Prim-vicepresedintele executiv al FPTR, Dragos Raducan, a sustinut, la randul sau, ca in proiectul noii legi a turismului nu s-a tinut cont de observatiile aduse de patronatele din turism.

"Asta este o lege a turismului la care nu au tinut cont de observatiile noastre. Noi am fost de acord cu o lege a turismului, acea lege a fost mutilata. (...) Fiecare ministru, incepand de la Dan Matei Agathon, in clipa in care a pasit pe poarta ministerului a zis ca trebuie sa faca legea turismului. De ce? Ca sa-i ramana numele in istorie. N-o sa-i ramana numele in istorie pentru o lege a turismului atat de proasta. Aceasta lege a fost mutilata. Cea a lui Dobre era aproape buna, reusisem sa ajungem la un consens. (...) Dupa care legea aceea a fost mutilata, pe baza aprobarilor luate pe legea anterioara s-au atasat la legea actuala, la textul actual si asa s-a mers mai departe", a spus Raducan.

El a mai afirmat ca in noul proiect de lege a turismului "se practica dezinformarea" si ca miza este de fapt "cine gestioneaza banii".

"Problema de fapt este cine gestioneaza banii. Banii sunt luati cu acordul nostru, de la noi, prin taxe, taxe de promovare, se duc la primarie, care impreuna cu organizatiile patronale din zona respectiva creeaza OMD-ul, iar hotararile... noi am cerut sa fie 50% - 50%. (...) Acesti bani care se iau de la noi am vrut sa-i gestionam tot noi, nu sa-i cheltuim noi. (...) De exemplu, nu am fi de acord ca sa se planteze panselute in ronduri, ci am prefera pentru inceput sa se faca iluminatul public. Noi vrem ca acesti bani sa fie gestionati, controlati si de noi, cei care ii dam, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Aceasta prevedere, aceasta mutilare pe care o aduce legea turismului da dreptul primariilor sa hotarasca in caz ca noi nu suntem de acord cu hotararea pe care o iau ei", a declarat prim-vicepresedintele executiv al FPTR.

Guvernul a adoptat, miercuri, legea turismului. In actul normativ sunt prevazute infiintarea Organizatiilor de Management al Destinatiei (OMD), Sistemul Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania (SIEATR), dreptul de preferinta in inchirierea plajelor turistice pentru hotelurile care sunt in vecinatatea Marii Negre, precum si redeschiderea birourilor externe de promovare turistica.

Sursa foto: Agerpers / Silviu Matei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri