Legea Turismului, aflata in discutie de peste 14 ani, nu rezolva problemele sectorului, daca trece de Parlament asa cum a fost aprobata in Guvern. Reprezentantii mediului de afaceri spun ca la baza proiectului nu a existat un studiu de impact, iar dialogul cu mediul de afaceri a fost doar mimat.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romnaia (CNIPMMR) a prezentat o serie de aspecte legate de proiectul de lege, din care reiese ca aceasta s-ar justifica doar daca ar rezolva niste probleme grave cu care se confrunta domeniul si ar emana o viziune si o strategie coerenta pentru urmatorii 20 de ani.

Deficitul de forta de munca: o probleme grava in Turism, ignorata de Guvern

“Problemele grave in acest moment sunt legate de : promovare, forta de munca si educatie/ pregatire profesionala, debirocratizare/ simplificare. Legea nu vine pe aceste teme cu o viziune sau o strategie, nici macar cu solutii punctuale coerente”, spun reprezentantii mediului de business.

"Deficitul de forta de munca din turism este la 150.000 de oameni in acest moment, adica este destul de grav si am vazut pe litoral ca sunt tot felul de anunturi ca fie nu deschid deloc, fie deschid tarziu, pentru ca au o problema legata de forta de munca. Cifre exacte ar trebui sa dea AJOFM", declarat Dragos Anastasiu, vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

O alta necesitate a unei legi ar fi sa puna in acelasi loc toate reglementarile domeniului. Desi autoritatile asta si-au propus, legea trecuta de guvern nu rezolva nici macar aceasta problema.

“Tema care doare cel mai mult este legata de promovarea destinatiei turistice denumita ROMANIA. 17 asociatii profesionale si patronale din Romania au prezentat atat guvernului cat si parlamentului un document prin care critica solutia aleasa in aceasta lege cu privire la Organizatiile de Management al Destinatiilor si au propus o solutie functionala in ceea ce priveste parteneriatul public-privat atat la nivel local dar si la nivel regional ( judetean ) si mai ales NATIONAL. Toate acestea dupa modele existente in UE. Din pacate, legea actuala a ales sa ignore aceste propuneri si a statuat un mod de lucru in parteneriat DOAR la nivel local iar acest mod de lucru este inpropriu si nefunctional”, se arata intr-un comunicat al CNIPMMR.

Ca si concluzie, legea Turismului in forma in care a trecut prin guvern nu aduce nicio solutie relevanta pentru viitorul turismului romanesc iar mediului de afaceri nu-i ramane decat dorinta si speranta ca aceasta sa fie modificata SUBSTANTIAL in Parlament, se subliniaza in document.

Ce prevede proiectul adoptat de Guvern?

Proiectul de lege aprobat de Guvern prevede infiintarea Organizatiilor de Management al Destinatiei (OMD), Sistemul Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania (SIEATR), dreptul de preferinta in inchirierea plajelor turistice pentru hotelurile care sunt in vecinatatea Marii Negre, precum si redeschiderea birourilor externe de promovare turistica.

Sistemul Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania, introdus prin legea turismului, va asigura o radiografie a reala a gradului de ocupare a structurilor de primire turistica.

Legea turismului prevede si descentralizarea unor competente ale Ministerului Turismului. Astfel, clasificarile unitatilor de cazare, atestarea ghizilor de turism, omologarea partiilor si traseelor turistice si autorizarea plajelor vor fi emise de autoritatile locale.

De asemenea, in legea turismului sunt prevazute si noi metode de control de tip "mistery-guest". Aceasta este o masura prin care Ministerul Turismului sustine ca se va putea asigura ca nivelul serviciilor turistice este la standarde corespunzatoare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri