Apartamentele s-au scumpit si din motive emotionale Vanzatorii cer sume cu mult peste piata. Adevaratul pret al unei locuinte se obtine printr-o evaluare de specialitate.
Multa lume se plange apartamentele s-au scumpit ametitor. Romanii aflati in cautarea unei locuinte de vanzare sunt tot mai dezorientati, pentru ca li se cer sume prea mari. Mai straniu e ca acestea cresc parca de la zi la zi si nimeni nu gaseste o explicatie.

Pe piata imobiliara se actioneaza deseori la modul emotional. Un proprietar aude ca vecinul lui a vandut doua camere cu 45.000 euro si se decide sa nu vanda nici sub acest prag sau chiar sa puna 2.000-3.000 euro in plus. Preturile "la cerere" depasesc posibilitatile solicitantilor si astfel s-a creat un blocaj al tranzactiilor. Plastic spus, vanzatorul sta cu apartamentul, iar cumparatorul, cu banii si se uita unul la altul fara a incheia targul.

Componentele evaluarii

Elementele care definesc valoarea de piata a unui bun imobiliar au fost structurate de catre Mihaela Oroian, evaluator autorizat de ANEVAR, institutia specializata in acest scop. Iata cateva dintre acestea:

- suma estimata - pretul posibil, obtinut in conditiile pietei din acest moment;

- data evaluarii - termenul de valabilitate al evaluarii este limitat, fiind necesara specificarea unei date precise;

- cumparator hotarat - cumparatorul doreste sa faca achizitia, dar la o valoare estimata la conditiile actuale ale pietei;

- vanzator hotarat - vanzatorul este motivat sa vanda in conditiile actuale ale pietei si dupa o promovare adecvata;

- tranzactie echilibrata - partile implicate in tranzactie nu au o relatie speciala si actioneaza independent;

- marketing adecvat - proprietatea a fost anuntata la vanzare conform cutumelor pietei imobiliare, dar trebuie sa fie promovata catre un numar suficient de potentiali cumparatori.

Riscurile tranzactiilor neglijente

"Pretul unei proprietati imobiliare se stabileste impreuna cu un specialist. In caz contrar, proprietarul risca sa primeasca mai putin decat pretul zonei unde se afla spatiul, ori sa prelungeasca perioada de vanzare a casei. La randul sau, cumparatorul risca sa ofere mai mult decat merita imobilul ori sa constate ca tranzactia nu s-a facut cu acte in regula. Un agent imobiliar poate oferi consultanta in legatura cu asemenea probleme"
Mihaela Oroian, director Departament Rezidentiale din cadrul agentiei Neocasa
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri