Voucherele de vacanta au un impact pozitiv asupra industriei de turism din Romania, insa, la nivel macroeconomic, ele nu reprezinta o solutie pe termen lung. Anul trecut, Guvernul a emis vouchere de vacanta in valoare de 250 de milioane de euro, bani care au intrat in industria hoteliera si la agentiile de turism si care, in final, ajung din nou la bugetul de stat. "Voucherele de vacanta trebuie urmate de o politica de incoming, altfel plimbam banii dintr-o parte in alta", a declarat Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Peste 1.200.000 de persoane au primit vouchere de vacanta in 2018, iar tichetele se vor da si in 2019 si 2020. Voucherele de vacanta sunt un beneficiu de care profita nu doar angajatii din sistemul public, dar si industria de turism, in ansamblu. Prin emiterea acestor vouchere, Guvernul isi propune sa dezvolte un domeniu cu un potential urias.

"Impactul voucherelor de vacanta este bun. Statiuni care duceau lipsa de turisti acum sunt tot mai cautate. Dar, pe de alta parte, sa iei 250 de milioane de euro din bugetul de stat ca sa ii dai bugetarilor si sa se invarta banii in Romania, nu este o solutie pe termen lung la nivel macroeconomic. La nivelul unui hotel, unei pensiuni, unei agentii de turism, e bine, dar ca tara trebuie sa dezvoltam incomingul. Voucherele trebuie urmate de o politica de incoming, altfel plimbam banii dintr-o parte in alta", a declarat Alin Burcea, pentru wall-street.ro.

Citeste si: Alin Burcea: Presedintele AEP a facut o declaratie politica menita sa le arate sefilor politici ca ia masuri impotriva celor care cheama lumea la vot

Cu un potential turistic enorm, dar fara un plan coerent de dezvoltare si promovare turistica, Romania atrage in fiecare an putin peste un milion de turisti straini.

"2,7 milioane de turisti straini vin in Romania, dintre care 1,5 milioane ajung aici pentru afaceri. Turisti avem putin peste un milion, ceea ce este infim. De exemplu, Bulgaria are peste 3 milioane de turisti straini care vin pe litoral, in Romania sunt intre 40.000 si 50.000. La incoming suntem departe de ce ar trebui sa facem. Sunt bune voucherele de vacanta, dar numai pe o perioada scurta, sa se capitalizeze statiunile de la munte si cele balneo, insa targetul principal trebuie sa fie cresterea incomingului. Noi trebuie sa aducem bani proaspeti din afara, nu sa ii luam de la bugetul de stat si sa ii invartim in Romania", a mai spus Alin Burcea.

Acesta a dat exemplul Turciei, o tara care supravietuieste crizei economice datorita turismului. De asemenea, Grecia incearca sa isi revina din faliment numai prin turism. "Importul de turisti este o mare resursa pe care Romania nu stie sa o foloseasca", a mai adaugat Burcea.

Ce poate sa faca Guvernul pentru a sprijini agentiile care fac incoming? Sa ofere facilitati, de orice fel. "Daca 2.550 de agentii de turism duc romani in vacante peste granite si 50 aduc turisti straini in Romania, atunci trebuie sa schimbam ponderea prin avantaje de toate felurile", a precizat CEO-ul Paralela 45.

Cei care fac incoming in Romania sunt ca niste ronini, samurai declasati, dar care au un cod al onoarei. In Romania, incomingul trebuie sa il faci din pasiune. Oamenii acestia sunt pasionati, sunt nebuni, dar mi-e teama sa ii intreb ce castiga

Alin Burcea, CEO Paralela 45

Revenim la voucherele de vacanta, proprietarul Paralela 45 sustine ca acestea mai au un neajuns, in sensul ca ingreuneaza relatia de negociere dintre agentii si hotelieri. "Voucherele creeaza probleme pentru ca este greu sa mai negociezi cu hotelurile din Romania sau cu o statiune. Atunci cand agentiile vor merge cu oferte la hotelieri, ei vor spune ca au turisti, chiar daca sunt toti romani. Turistii romani nu vin pe competitivitate si pentru servicii. Ei vin pentru ca trebuie sa consume voucherul", a explicat acesta.

Alin Burcea mai ridica o problema legata de vouchere: faptul ca se acorda numai functionarilor publici. "Mi se pare neetic ca se dau numai celor de la stat. Tot bugetul de stat este dat de privat. Din acest buget, le platim functionarilor salariile foarte mari si, in acelasi timp, le platim si vacantele. Dar noi, cei care am creat banii aia, nu beneficiem. Nu e corect! Ar trebui ca banii pe care ii producem sa se intoarca si la noi. Este imoral si nu este etic ca noi sa producem banii pentru vacantele celor de la stat. Trebuie ca si cei din privat sa beneficieze de aceste vacante", a mai spus Alin Burcea.

"Turismul trebuie sa devina prioritate nationala"

La finalul lunii aprilie, Guvernul a adoptat proiectul legii turismului, insa actul normativ a fost contestat de multi jucatori din industria turismului. Acestia sustin ca textul de lege nu rezolva problemele din turism (promovarea turistica, educatia, deficitul de forta de munca, debirocratizarea sunt doar cateva exemple) si ca ar trebui imbunatatit.

Legea turismului e buna, dar trebuia sa fie mult mai pragmatica si sa vina cu idei concrete. Tot ce scrie in legea turismului nu e nimic gresit, numai ca este o lege care are multe definitii. Ce ne doream noi de la legea turismului? Ne doream ceva pragmatic, pentru ca daca esti antreprenor trebuie ca legea sa te ajute. Explicatia lui Bogdan Trif este ca legea e lege, dupa care se vor da hotarari de Guvern, in baza legii, care sa specifice anumite lucruri. Si aici a aparut o dihotomie intre mine si el

Alin Burcea, CEO Paralela 45

In opinia acestuia, in actul normativ turismul trebuia declarat domeniu de importanta nationala. "Exact asa cum s-a intamplat cu industria IT. De 10 ani, salariile IT-istilor sunt scutite de impozit. Pentru ca turismul sa devina prioritate nationala, trebuie sa se intample niste lucruri", a precizat proprietarul Paralela 45.

"Nu avem suficiente hoteluri ca sa facem incoming in Romania. Au anuntat ca se fac 25 de hoteluri, dar nu ma intereseaza in Bucuresti si Cluj. Facem promovare, dar nu avem unde sa cazam turistii. Nu mai zic ca nu avem suficiente hoteluri de cinci stele pe litoral. Sunt 3-4, dar e ca si cand nu ar fi. Guvernul este Consiliul de Administratie al unei firme care se cheama Romania si trebuie sa ia decizii bune ca sa castigam toti din firma bani. Cine vrea sa faca hoteluri de 5 stele, ar putea fi scutit de impozit pe profit timp de 5 ani", a adaugat acesta.

Citeste si: Ce spune un specialist in turism despre Legea Turismului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri