Voucherele de vacanta fac bine turismului intern, pe de o parte, insa pe de alta parte creeaza probleme, sustine mediul de afaceri din Romania, care solicita Ministerului Turismului sa imbunatateasca aceasta politica publica, acum ca se vad foarte clar efectele in piata. Potrivit lui Dragos Anastasiu, in forma in care sunt reglementate acum, tichetele de vacanta cresc tarifele vacantelor si nu favorizeaza incomingul.

"Voucherele de vacanta reprezinta un boost pentru turismul romanesc. S-au pompat sute de milioane de euro in turismului intern, care au un efect. Ca toata lumea se imbulzeste vara pe litoral in lunile iulie, august si in weekenduri, e un efect colateral. Atunci cresc preturile, pentru ca vorbim de un raport cerere-oferta", a declarat Dragos Anastasiu.

Scumpirea vacantelor pe destinatii interne este confirmata si de Calin Ile, membru in Grupul de Lucru pe Turism al CDR si presedintele FIHR, care a explicat ca tarifele au crescut in iulie si august in contextul in care voucherele de vacanta s-au concentrat numai pe varful de sezon, insa in mai si septembrie nu a existat nicio modificare a preturilor.

Un alt efect colateral al ticherelor este inhibarea incomingului. "O data pentru ca hotelierii au venituri crescute prin mai multi turisti, cu preturi mai bune, si atunci nu se mai complica cu strainii. In al doilea rand, strainii trebuie sa vina in lanturi de chartere, nu pot veni numai in lunile aprilie si mai si sa nu mai vina in iulie si august. Strainii au nevoie de locuri si in iunie, august, aprilie si octombrie. Gasesc in aprilie, dar nu gasesc in octombrie si atunci nu se poate face incoming", a explicat acesta.

De asemenea, sustine Dragos Anastasiu, sistemul voucherelor de vacanta nu sprijina turismului sezonier. Proiectul de lege a turismului legifereaza sezonul estival si il limiteaza la 6 luni. "Avem nevoie de 9 luni de sezon. Legea turismului da facilitati numai celor care se incadreaza in 6 luni. Daca nu opresti activitatea dupa 6 luni, pierzi toate facilitatile. Turismul sezonier nu are o sansa reala de dezvoltare sustenabila decat pe 9 luni. Si asta nu se poate face decat cu multi turisti straini, combinati si cu romani", a precizat vicepresedintele ANAT.

Mediul privat din Romania recunoaste impactul pozitiv pe care il au voucherele de vacanta asupra turismului intern, dar sustine ca sistemul trebuie imbunatatit, iar banii care intra in industrie trebuie investiti.

"Ministerul Turismului nu trebuie sa se bucure de tichetele de vacanta in urmatorii 30 de ani"

"Resuscitarea turismului din Romania este foarte mult influentata de voucherele de vacanta si e bine ca se intampla asa. Voucherele de vacanta sunt un boost extraordinar, un impuls pe termen scurt pentru turism. Sigur, 400 de milioane de euro puteau fi cheltuiti si altfel decat gratis. Dar Ministerul Turismului nu trebuie sa se bucure de aceste tichete pentru urmatorii 30 de ani, ci doar cativa ani. Apoi sutele de milioane de euro care se duc pe tichete de vacanta trebuie cheltuiti", a declarat Daniel Mischie, membru in Grupul de Lucru pe Turism al CDR si CEO-ul Grupului City Grill.

Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, spune despre voucherele de vacanta, introduse in mandatul sau, ca trebuie imbunatatite, acum ca li se vad efectele in piata.

"Voucherele de vacanta au insemnat un suflu nou pentru turism, dar Ministerul trebuie sa imbunatateasca aceasta politica publica. Am sesizat ca voucherele s-au concentrat pe anumite regiuni si nu au dezvoltat regiunile pe care le voiam dezvoltate. Schimbam si vom spune ca voucherele de vacanta pot fi folosite numai in acele regiuni. Am sesizat ca voucherele au fost cheltuite in varf de sezon, schimbam si spunem ca se cheltuiesc numai in extrasezon, corelam cu vacanta copiilor. Politicile publice trebuie sa fie dinamice, altfel pierdem cu totii", a explicat Florin Jianu.

Citeste si: Alin Burcea: Voucherele de vacanta trebuie urmate de o politica de incoming, altfel plimbam banii dintr-o parte in alta

Sursa foto: Facebook / Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri