Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, strategia nationala de dezvoltare a ecoturismului pentru perioada 2019-2029, prin care se urmareste dezvoltare durabila a turismului verde si promovarea destinatiilor ecoturistice. Dragos Anastasiu, vicepresedintele ANAT, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca nu a fost consultat pe aceasta strategie si nici nu a stiut ca s-a aflat in dezbatere publica. "Daca mediul privat din turism nu a aflat de aceasta strategie este o problema si nu este problema noastra, pentru ca nu suntem oameni care mergem cu ochii inchisi prin viata, ci suntem chiar implicati", a precizat acesta.

"Eu, personal, nu stiu de asa ceva, asta nu inseamna ca nu a existat o consultare cu alte entitati din ecoturismul romanesc. Daca a fost un dialog, o fi fost pe culoare. Nu stiu pe unde s-au consultat si cu cine. Chiar daca as cunoaste aceasta strategie, nu as aprecia-o, pentru ca m-am saturat sa avem strategii pe care sa nu le implementam", a declarat Dragos Anastastiu.

Vicepresedintele ANAT a precizat, ca, in schimb, a fost chemat la consultarile legate de strategie de marketing a Romaniei, insa prezenta mediului de afaceri a fost o formalitate, pentru ca, in final, "Guvernul a scris acolo ce a vrut".

Suntem tara strategiilor! Am vazut, de curand, strategia noua de marketing a Romaniei, facuta cu Banca Mondiala, la care am fost consultati. S-a scris acolo exact ce a vrut Guvernul, care a platit pentru aceasta strategie pe care o mai are de vreo sapte ori in sertare. Facem strategii ca sa ne batem joc de banii publici, le facem ca sa avem activitate in ministere si nu facem nimic cu ele

Dragos Anastasiu, vicepresedinte ANAT

Dincolo de strategii, turismul romanesc are nevoie de solutii, iar mediul privat a venit in sprijinul autoritatilor cu propuneri concrete pentru probleme punctuale. "Am adunat de vreo doua ori toti decidentii si le-am dat o lista cu 30 de probleme reale cu care ne confruntam in Delta Dunarii si cu solutii. Nu s-a facut nimic. Au fost la intalnire ministrul Turismului, guvernatorul Deltei, presedintele CJ, senatori, deputati", a mai spus Dragos Anastasiu.

Acesta sustine ca ceea ce trebuie sa faca Ministerul in Delta Dunarii si pe litoralul romanesc este sa prelungeascca sezonul estival la 9 luni. "Legea Turismului legifereaza sezonul estival si il limiteaza la 6 luni si da facilitati celor care se incadreaza in 6 luni. Eu tin deschis 9 luni si pierd toate facilitatile, pentru ca daca nu inchid dupa 6 luni nu sunt eligibil", a explicat Dragos Anastasiu, care detine complexul turistic Green Village din Sfantul Gheorghe.

Un alt aspect de care Ministerul Turismului trebuie sa aiba grija este peisajul cultural. "In Delta, principala chestiune de care trebuie sa avem grija este peisajul cultural care s-a deteriorat masiv, cu termopane, acoperisuri din tabla, trotuare de beton pe plaja. Refacerea peisajului cultural, care inseamna sa modernizam pastrand traditia, este principala preocupare pe care ar trebui sa o aiba autoritatile. Nu sa bage 400 de milioane de euro intr-un pod intre Braila si Tulcea. Nu spun ca nu este nevoie de poduri, dar inainte de poduri trebuie sa bagam bani in produs si sa-l facem atragator pentru turistii straini 9 luni pe an. In Delta umeda nu s-a investit niciun leu in a reface peisajul cultural", a conchis Dragos Anastasiu.

La randul sau, Calin Ile, presedintele Federatiei Hotelierilor din Romania, a marturisit ca nu a stiut de existenta strategiei pentru ecoturism. "Cum putem sa facem o strategie pe ecoturism, cand acelasi partid de guvernamant a dat o OUG prin care permitea constructii si facilitati pentru cazinouri, inclusiv in Delta? Noi, ca asociatie de turism, am reactionat, iar Delta a fost scoasa din aceasta ordonanta. Mai mult, la conferinta "Turism durabil - Politici comune ale statelor membre ale UE", organizata in contextul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, nu s-a pomenit nimic de o strategie pe ecoturism", a declarat Calin Ile.

Citeste si: Mediul de afaceri, mesaj pentru Ministerul Turismului: Retrageti legea turismului! Nu are o strategie si nu ofera solutii coerente

Cum vrea Ministerul Turismului sa dezvolte turismul verde

Printre masurile cuprinse in strategia de dezvoltare a ecoturismului se numara dezvoltarea unei retele de destinatii ecoturistice prin recunoasterea criteriilor pe baza carora localitatile sau anumite zone pot fi incadrate in aceasta categorie.

"Romania are un potential urias din perspectiva ecoturismului. Strategia adoptata contribuie nu doar la dezvoltarea turismului, ci mai ales la conturarea unui nou stil de viata al comunitatilor locale bazat pe principiile sustenabilitatii. Acest act normativ va fi urmat de alte legi subsecvente care vor reglementa cu exactitate toate aspectele acestui domeniu extrem de important pentru tara noastra. Era necesara o asemenea strategie mai ales ca aproximativ 23% din teritoriul Romaniei este acoperit de arii naturale protejate, cu o biodiversitate unica in Europa. Consider ca aceasta Strategie incepe sa contureze o dezvoltare durabila a turismului verde, in zonele cu potential si, mai mult decat atat, creste gradul de constientizare in randul autoritatilor locale in acest domeniu. Un aspect important din acest document vizeaza componenta educativa, prin care autoritatile si oamenii locului sa constientizeze valoarea conservarii mediului natural", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

De asemenea, actul normativ prevede si identificarea unor solutii pentru dezvoltarea turismului durabil in interiorul destinatiilor.

"Este important ca atunci cand vorbim despre ecoturism, sa existe o infrastructura care sa permita accesul turistilor in aceste zone. Ariile naturale protejate capata o valoare reala in turism daca devin accesibile pentru vizitare. O organizare deficitara a acestor zone sensibile sau lipsa acesteia le expune degradarii provocate de presiunea turistica. Tocmai de aceea strategia de dezvoltare a ecoturismului urmareste atat promovarea turistica, cat si crearea cadrului pentru un turism durabil, astfel incat generatiile viitoare sa se poata bucura de destinatiile ecoturistice din tara noastra", a mai precizat Bogdan Trif.

In plus, pentru protejarea si valorificarea patrimoniului cultural, vor fi sprijinite initiativele de dezvoltare de ecomuzee, muzee si colectii etnografice.

Totodata, actul normativ mizeaza si pe cresterea gradului de constientizare in randul comunitatilor locale privind posibilitatile de dezvoltare in domeniu, prin afaceri de familie sau prin crearea unor produse ecoturistice de catre mici intreprinzatori locali.

Strategia va contribui si la promovarea ecoturismului prin realizarea unor branduri locale pentru destinatiile din aceasta categorie.

Citeste si: Voucherele de vacanta, sabie cu doua taisuri pentru turismul romanesc

Sursa foto: Agerpres / Sorin Lupsa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri