Turistii care viziteaza Polonia pot descoperi aici o istorie bogata si tumultoasa, o cultura complexa si o arhitectura spectaculoasa, este de parere Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la Bucuresti.

„Din punct de vedere al naturii, Polonia nu poate concura cu Romania, insa avem multe orase frumoase, cu o mostenire culturala impresionanta. De aceea, cred ca cel mai recomandat tip de turism in Polonia este city break-ul”, este de parere Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, care a facut, pentru Wall-Street, o lista cu cinci orase de vizitat in Polonia.

Gdansk – orasul in care a izbucnit Cel De-al Doilea Razboi Mondial

Gdansk este capitala regiunii istorice Pomerania. Este situat in nordul Poloniei, pe coasta de sud-vest a Golfului Gdansk, la gurile de varsare ale raurilor Motlawa si Leniwka in Marea Baltica. Pe vremuri un sat de pescari, azi este un oras port maritim important la Marea Baltica, in care traiesc aproape jumatate de milion de locuitori.

Gdansk este locul in care a inceput Al Doilea Razboi Mondial, dar si locul care adaposteste casa lui Lech Walesa, legendarul conducator al miscarii Solidarnosc (Solidaritatea).

Aici s-a construit, in 2016, Muzeul celui de-al Doilea Razboi Mondial, un proiect demarat sub guvernarea lui Donald Tusk si beneficiaza de o cladire cu o suprafata expozitionala de 5000 mp, care adaposteste 41.000 de obiecte cu semnificatie istorica, precum tancuri sovietice si americane sau nasturi de la hainele polonezilor executati de agentii de securitate sovietici in masacrul de la Katyn din 1940.

Privelistea de pe cheile orasului e acaparata de delta fluviului Vistula, cel mai lung din Polonia. Tot in Gansk se afla si Catedrala Sf. Maria, una dintre cele mai mari biserici gotice din Europa si cel mai mare lacas de cult construit din caramida din lume, in care pot sta pe scaune 25.000 de oameni.

Gdansk este considerat a fi si Capitala de Chihlimbar a Europei, datorita acestei pietre semi-pretioase care se gaseste din belsug in imprejurimile orasului. Bijuteriile cu pietre de chihlimbar se regasesc din abundenta in magazinele de suveniruri din oras.

Cracovia - Cel mai vizitat oras polonez

Cracovia este cel mai vizitat oras din Polonia, cu peste 7 milioane de turisti anual. Fosta resedinta a regilor polonezi, Cracovia este considerata de multi ca fiind inima Poloniei, avand o istorie de peste 1000 de ani.

Orasul vechi este alcatuit dintr-o multitudine de edificii interesante, ceea ce a facut sa fie inclus in Patrimoniului Mondial UNESCO, inca din 1978. Un mod excelent de a cunoaste Cracovia este o croaziera pe fluviul Vistula, in care veti avea timp sa admirati orasul. Se poate calatori cu asa numitul tramvai fluvial, cu un catamaran sau cu caiacul.

Un important simbol al orasului medieval este Castelul Wawel, resedinta a trei dinastii de monarhi. Devenit muzeu, turistii au ocazia sa admire opulenta salilor regale, cea mai renumita dintre sali fiind cea a Ambasadorilor, datorita celor 30 de sculpturi in lemn de pe tavan, cunoscute sub numele de ,,capetele de la Wawel’‘.

In suburbiile orasului Oswiecim, la 60 de kilometri de Cracovia, a ramas ca marturie a ororilor naziste, lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau.

Poznan - Orasul care adaposteste biroul lui Adolf Hitler

Poznan este un orasel cu doar 60.000 de locuitori, situat in vestul Poloniei si este capitala regiunii Wielkopolska sau “Marea Polonie”.

Orasul este bogat in obiective turistice care reflecta istoria, precum palate, biserici si monumente.

Simbolul religios al orasului este Biserica Sf. Petru si Pavel, care dateaza din timpurile in care regii polonezi s-au convertit la religia catolica, in secolul X.

Daca esti pasionat de istorie, Zamek iti va starni, cu siguranta, interesul, aceasta cladire fiind biroul lui Adolf Hitler. Tot legat de Cel De-al Doilea Razboi Mondial, in Poznan gasim si Monumentul Armatei, un memorial dedicat armatei locale, care a rezistat timp de doua saptamani invaziei germane din anul 1939.

De asemenea, in Poznan se gaseste singurul muzeu de instrumente muzicale din Europa.

Lublin - Oxfordul Poloniei

Lublin este cel mai mare oras din Polonia de Est si al noualea din intreaga tara. Desi nu este la fel de popular ca Varsovia sau Cracovia, orasul atrage foarte multi turisti. Lublin este un important centru universitar, 35%-40% din populatia orasului fiind reprezentata de studentii straini, ceea ce a facut ca localitatea sa mai fie numita si “Oxfordul Poloniei”.

Cele mai importante obiective turistice ale orasului sunt: Castelul Lublin, Catedrala Lublin, Poarta Krakowska si Poarta Grodzka, Muzeul Martiriului din Inchisoarea Gestapoului sau Muzeul de Stat Majdanek (amenajat intr-un fost lagar de concentrare).

Varsovia - Locul de nastere al Mariei Skłodowska-Curie

Varsovia este capitala Poloniei inca din 1596. Este cel mai mare oras polonez, avand aproximativ 1.7 milioane de locuitori. Cea mai importanta si vizitata parte a orasului este Stare Miasto, centrul vechi. Delimitat de strazile Grodzka, Mostova si Podwale, pe de o parte, si de raul Vistula pe de cealalta parte. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, casele si monumentele din centrul vechi au fost distruse in proportie de 90%. Ruinele au fost insa readuse la viata, imitand pana la cele mai mici detalii constructiile initiale.

Varsovia este si locul de nastere al uneia dintre cele mai cunoscute femei din domeniul stiintelor, Marie Skłodowska-Curie. Cateva locuri din oras amintesc de viata si realizarile acesteia sunt muzeul biografic Maria Skłodowska-Curie, biserica vizitei Fecioara Maria (unde a fost botezata) sau splaiul Vistulei (unde ii placea sa se plimbe, iar acum este o statuie in memoria ei).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri