Orasele europene care fac eforturi pentru a fi sustenabile si prietenoase cu mediul inconjurator au primit titlul de "Capitala Verde Europeana" in cadrul unei competitii organizate de Comisia Europeana. In Romania, din pacate, inca nu exista orase cu strategii coerente privind dezvoltarea sustenabila.

Potrivit unui studiu realizat de momondo.ro, 37% dintre romani au declarat ca vor merge intr-un city break in 2019. Cei mai multi dintre ei si-ar dori ca, pe langa explorarea oraselor si vizitarea obiectivelor turistice, sa se poata relaxa intr-un mediu mai linistit si mai prietenos cu sanatatea lor. Fie ca urmaresc sa petreaca o dupa-amiaza in parc sau sa faca un tur al orasului pe bicicleta, turistii romani isi doresc sa beneficieze cat mai mult de oportunitatile "verzi” care le lipsesc acasa.

In 2019, Capitala Verde Europeana este Oslo, care impresioneaza prin abordarea sa holistica, ingrijindu-se de un spectru larg de domenii, printre care: biodiversitate, transport public si sanatatea cetatenilor. Turistii care planifica un city break in Oslo, vor putea sa se bucure de spatiul tot mai mult oferit pietonilor, in detrimentul masinilor, precum si de spatiile verzi care se impart in intregul oras.

Pretul mediu al unui zbor dus-intors la clasa economica pentru un adult este de 191 de euro.

Pentru anul 2020, Lisabona a fost aleasa pentru a pune in valoare strategia de imbunatatire a calitatii vietii cetatenilor si turistilor din capitala Portugaliei. Dezvoltarea transportului public electric (tramvai, masini electrice, biciclete electrice), performanta obtinuta in reducerea pierderii apei din sistemul public si a refolosirii ei pentru irigatii, curatenie stradala si accentul pus pe integrarea cetatenilor in misiunea de a face din Lisabona un oras sustenabil, i-au adus titlul de Capitala Verde Europeana a anului 2020.

Pretul mediu al unui zbor dus-intors la clasa economica pentru un adult este de 226 de euro.

In urma cu cateva saptamani, Lahti din Finlanda a fost anuntat ca urmatorul oras apreciat pentru eforturile sale de a contribui la sanatatea locuitorilor. Incepand cu anul 1997, orasul a inceput sa lucreze la imbunatatirea calitatii aerului, obisnuind companii locale sa o monitorizeze si sa contribuie la cresterea ei. De asemenea, un spectaculos procent de 99% dintre cetateni locuiesc la maxim 300 de metri distanta de un spatiu verde urban, ceea ce le permite ca in timpul liber sa faca drumetii, sa pescuiasca sau sa culeaga fructe de padure si ciuperci. Politicile de reciclare sau de includere a cetatenilor in dezvoltarea sustenabila a orasului au contribuit si ele la obtinerea titlului de oras verde.

Pretul mediu al unui zbor dus-intors pana in Helsinki, la clasa economica, pentru un adult, este de 245 de euro.

Din anul 2010, noua orase europene au fost premiate pentru eforturile lor privind sustenabilitatea, iar dintre acestea cele mai vizitate de catre turistii romani au fost Stockholm (2010), Hamburg (2011), Nantes (2013) si Copenhaga (2014). Pretul mediu al unui zbor dus-intors la clasa economica pentru un adult: Stockholm - 173 de euro, Hamburg - 174 de euro, Nantes - 250 de euro, Copenhaga - 185 de euro.

Incepand cu anul 2015 a luat nastere „The European Green Leaf Award”, o competitie adresata oraselor mai mici, iar printre cele premiate se numara: Limerick (Irlanda) si Mechelen (Belgia) - 2020; Cornella de Llobregat (Spania) si Horst aan de Maas (Olanda) - 2019; Torres Vedras (Portugalia) - 2015.

In Romania nu exista orase cu strategii coerente privind dezvoltarea sustenabila, dar cele care au fost norocoase privind suprafetele verzi/cap de locuitor sunt Cavnic (674,1 metri patrati) si Baia Mare (119,2 metri patrati), potrivit datelor INS. Ambele localitati sunt preferate de romanii care doresc sa exploreze traseele montane din partea de nord a tarii, manastirile si obiectivele turistice din apropiere, precum Cimitirul Vesel de la Sapanta, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei.

In ceea ce priveste folosirea resurselor regenerabile, Alba Iulia se bucura de un procent foarte bun (99%), mai ales datorita hidrocentralelor care alimenteaza orasul, potrivit unui studiu al Carbon Disclosure Project. Turistii obisnuiesc sa petreaca timp de calitate vizitand Cetatea Alba Carolina sau folosesc locatia ca baza pentru vizitele locurilor din apropiere (Cetatea Devei sau Transalpina).

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri