O cladire neagra, cu o forma bizara, pe Bulevardul Primaverii, numarul 15. Parterul vitrat, pe care se cocoata un corp de caramida neagra, fara geamuri, te poate duce cu gandul la o cladire de birouri, putin iesita din tipare. Sau la casa vreunui milionar excentric, in cautare de intimitate. Este, de fapt, Muzeul de Arta Recenta (MARe), cel mai nou muzeu din Bucuresti si ultimul muzeu privat din Romania in ultimii 110 ani (dupa muzeul Simu, deschis in 1910).



Conceputa ca vila privata in 1939, cladirea originala a fost asociata cu nomenclatura comunista, fiind resedinta temporara a Anei Pauker, ministru de externe si port-drapel stalinist in Romania.

„Cladirea reprezinta o o exorcizare si o depasire a casei vechi, care a apartinut Anei Pauker. Am vrut sa construim o fantoma vie si extrem de transparenta: am suspendat trecutul si-am transparentizat prezentul”, explica Erwin Kessler (foto), directorul MARe.

Acesta mai spune si ca interiorul cladirii contrazice preconceptiile pe care vizitatorii ar putea sa le aiba atunci cand se gandesc la un muzeu. Astfel, in locul spatiilor albe, neutre, de tip ”white cube”, cladirea cuprinde un labirint de coridoare si de incaperi, de luminisuri si ocnite, tocmai pentru a incuraja si pentru a spori gradul de intimitate dintre vizitatori si lucrarile de arta. In plus, in fostul spatiu al buncarului subteran, s-a amenajat un auditorium foarte bine antifonat, dedicat atat conferintelor, cat si experimentelor artistice in domeniul acustic.

20.000 de vizitatori in mai putin de un an

Muzeul de Arta Recenta s-a deschis in octombrie 2018 si este conceput pe bazele unei colectii private de arta, apartinand, in mare parte, lui Roger Akoury, un antreprenor discret, originar din Liban, care a construit in Romania mai multe afaceri in domenii precum farma - Sensiblu sau optica medicala - OPTIblu. Muzeul are atat o colectie permanenta, cat si sase colectii temporare pe an.

Colectia permanenta MARe (care cuprinde 125 de lucrari in prezent) propune o perspectiva unica asupra artei romanesti din perioada dictaturii comuniste (incepand din 1965) pana la Revolutia din 1989, dar si asupra directiilor artistice actuale, fiind surprins procesul de re-modernizare a discursului artistic romanesc dupa renuntarea la ideologia realismului socialist. Aceasta perspectiva este realizata prin pictura, sculptura, instalatie, fotografie, obiect, colaje, arta conceptuala si video.

„Am vrut sa facem un loc care sa surprinda ceva dincolo de gustul temporat al fiecaruia dintre noi. Este un muzeu care da sens artei romanesti de dupa cel de-al doilea razboi mondial, dar un sens mai degraba antropologic, nu unul strict de istoria artei. Aici vedem cum oamenii si-au reprezentat, prin arta, traumele istorice, deschiderile si inchiderile pe care ni le-a trantit in fata istoria, cum au aparut si disparut traditiile, spiritualitatea, crizele libertatii sau regasirea acesteia”, imi explica Erwin Kessler.

Iar turistii se pare ca au rezonat cu aceasta idee, nu mai putin de 20.000 de oameni vizitand locatia de pe Primaverii in primele 10 luni de functionare.

Majoritatea vizitatorilor sunt tineri, iar o mare parte dintre acestia sunt straini, asta si datorita interesului pe care ni l-a acordat presa strainia – au venit aici sa face reportaje televiziuni si publicatii din Franta, Germania sau Marea Britanie.

Cel mai scump obiect aflat in colectia permanenta a muzeului este, de departe, tabloul „Lumi nenumarate”, apartinand cunoscutului pictor Ion Tuculescu, evaluat la 150.000 de euro. Aceasta lucrare reprezinta, totodata, si cea mai mare lucrare a lui Tuculescu dintr-o colectie publica.

In expozitia permanenta mai apar si lucrari de Andrei Cadere, Ion Grigorescu, Paul Neagu, Stefan Bertalan, Nicolae Comanescu, Roman Cotosman, Pavel Ilie, Diet Sayler, Alexandru Chira, Horia Bernea, Florin Mitroi, Marian Zidaru, Ioana Batranu, Vioara Bara, Teodor Graur, Dan Perjovschi, Dumitru Gorzo, Victor Man, Ecaterina Vrana, Vlad Nanca, Gili Mocanu, Anca Muresan, Ovidiu Fenes, Cristina David, Ion Barladeanu si multi altii. Potrivit lui Kessler, costurile de intretinerea ale muzeului se ridica, lunar, la suma de 30.000 de euro.

Idealul feminin in arta romanesca, de la Nicolae Grigorescu la Ion Grigorescu

Pe langa colectia permanenta, muzeul are anual trei expozitii temporare cu arta romaneasca si trei expozitii temporare cu artisti straini.

Astfel, pana in septembrie, la MARe pot fi vazute expozitiile temporare: ”Fete de vis. Idealul feminin in arta romaneasca, de la Nicolae Grigorescu la Ion Grigorescu” (o expozitie cu 52 de lucrari de la jumatatea secolului 19 pana in prezent) si ”Photophilia”, expozitie de fotografie a artistului german Thomas Ruff (aflat pentru prima oara cu o expozitie in Romania).

„Pentru expozitia «Fete de vis» am colaborat cu 8 muzee din tara si cu 7 colectionari privati. Incepand din 26 septembrie, vom avea o expozitie noua, cu 35 de lucrari, care isi propune sa aduca arta stradala in muzeu”, dezvaluie Erwin Kessler, de profesie istoric de arta.

Relaxare in cafenea sau biblioteca

Dincolo de lucrarile de arta, in muzeu mai gasim, la parterul cladirii, un magazin de suvenire de unde vizitatorii pot cumpara cataloagele muzeului, precum si o multitudine de „amintiri” mai putin obisnuite, concepute special pentru MARe. De exemplu, tocatorul „fund de tara”, papusa „nepapusa” sau tricourile cu textul „La mare. Tot anul”.

Tot la parter, este si cafeneaua MARe, cu o capacitate de 40 de locuri (cu tot cu spatiile din gradina). Aici vizitatorii pot veni inainte sau dupa vizita la muzeu, dau pur si simplu pentru a se relaxa sau a se intalni cu prietenii. Accesul, atat la cafenea cat si la shop, se face liber, nefiind conditionat de plata biletului de intrare in muzeu.

Un alt spatiu inedit pentru un muzeu de arta este biblioteca, aflata la ultimul etaj, care cuprinde cateva sute de carti ale unora dintre cele mai importante publicatii si titluri din Europa dedicate artei. Acestea pot fi citite in micul amfiteatru aflat in vecinatatea rafturilor cu carti.

Pretul artei recente

  • Bilet intrare: 15 lei/persoana.
  • Gratuit: studentii la arte, copii pana la 14 ani, persoane cu dizabilitati si insotitorii acestora, artisti, membri UAP, toti studentii si elevii in zilele de luni
  • Tururi ghidate: limba romana - 70 de lei/persoana; 300 de lei pentru grupuri; 200 de lei/ copii; 30 de lei/ artisiti

limba engleza: 100 lei/persoana; 500 de lei/grup; 400 de lei/copii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri