Angajati din circa 40 de hoteluri din intreaga tara vor fi instruiti sa identifice potentiale cazuri de trafic de persoane si cum sa procedeze in astfel de situatii, un protocol de colaborare in acest sens fiind semnat miercuri de reprezentanti ai Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane si ai Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.

"Cea mai mare temere pe care am avut-o eu a fost ca lumea va privi ca suntem oarecum oportunisti, ca venim intr-un moment nefavorabil. Am vrut sa subliniez ca demersul nostru dureaza de ceva timp. Noi am avut niste colaborari incepand din 2016, am tot incercat, am facut un proiect pilot cu grupul Accor, care are experienta la nivel international si ne-am dat seama ca e binevenit pentru personalul care lucreaza in industrie, dar mai ales pentru potentiale victime. (...) Acum extindem la nivel de industrie. Incercam sa instruim personal din circa 40 de hoteluri, in urmatoarele 12 luni. Speram sa ajungem la un minim de 300 de persoane care vor fi instruite de personal specializat, psihologi sau personal oferit de catre ANITP", a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Calin Ile.

El a spus ca membrii FIHR s-au aratat interesati de proiect si ca, daca cererea hotelurilor va fi mai mare, programul se va extinde dupa acest an, scrie Agerpres.

Conform lui Calin Ile, trainingul se adreseaza cameristelor, persoanelor de la receptie si de la barul hotelurilor.

"Pentru noi, elementul geografic e extrem de important. (...) Pentru noi e important sa incercam sa acoperim macar din punct de vedere proportional toata suprafata tarii, astfel incat mesajul sa ajunga peste tot", a declarat directorul ANITP, Maximilian-Axel Nicolae, care a spus ca se intentioneaza ca trainingurile sa inceapa in jurul datei de 18 octombrie - Ziua Europeana impotriva Traficului de Persoane.

Maximilian-Axel Nicolae a precizat ca hotelurile vor pune la dispozitie salile in care se vor desfasura cursurile, iar ANITP va asigura prezenta specialistilor.

"Este important ca aceia care vin in Romania sau cetatenii romani care vor sa se cazeze intr-un hotel sa inteleaga ca din partea structurilor responsabile nu exista toleranta pentru potentiale cazuri de trafic de persoane", a subliniat directorul ANITP.

El a aratat ca in baza de date a ANITP se regasesc 500 de cetateni romani victime ale traficului de persoane in anul 2018, dintre care aproape 8% au fost exploatati in hoteluri.

Potrivit sefului ANITP, principalele judete din Romania surse pentru victimele traficului de persoane in 2018 au fost Bacau, Dolj, Galati, iar principalele tari de destinatie - Marea Britanie, Germania, Italia.

"Lupta impotriva traficului de persoane nu e completa si nu va avea succes daca nu ne adresam cererii. Solicitarea de servicii sexuale, de munca ieftina sau neplatita reprezinta motorul care tine in viata traficul de persoane. (...) Legislatia in diverse tari europene, in momentul de fata, nu prevede explicit ca infractiune utilizarea serviciilor unei victime a traficului de persoane", a adaugat directorul ANITP.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri