Israel, o tara cu o populatie de circa 9 milioane de locuitori, a fost vizitata anul trecut de 4,12 milioane de turisti straini. Pentru 2019, tinta Ministerului Turismului (o institutie publica cu un buget de 400 de milioane de dolari) este sa atinga pragul de 4,5 milioane de turisti. In primele opt luni din 2019, strainii au cheltuit peste 4 miliarde de dolari in Israel. Romania ramane a doua tara din regiune ca numar de turisti in Israel, dupa Polonia, si continua sa inregistreze cresteri.

Israel este un stat mic, situat de-a lungul malului de est al Marii Mediterane, care are o lungime de circa 470 de kilometri si o latime in jur de 135 de kilometri. Dintotdeauna, tara a atras numerosi pelerini care viziteaza locurile sfinte, insa, in ultimii ani, Ministerul Turismului a lansat o campanie de promovare si a celorlalte atractii: plaja (Tel Aviv are 14 plaje, toate certificate Blue Flag), shopping, spa, experiente culinare si multiculturale. Statisticile Ministerului Turismului arata ca 26% dintre turistii care viziteaza Israelul ajung acolo pentru calatorii si aventura, in timp ce doar 19% o fac pentru pelerinaje.

"In 2018 am inregistrat un numar record de turisti straini, peste 4 milioane. Primul milion de turisti l-am avut in 1978, al doilea, in 1994, al treilea milion de turisti l-am inregistrat in 2017, iar un an mai tarziu am depasit 4 milioane de vizitatori. Rezultatele din turism demonstreaza ca s-a depus mult efort pentru a face tara atractiva pentru straini. Securitatea este prioritate nationala, iar asta se vede si in increderea pe care o au turistii in tara noastra. La asta se adauga mixul cultural si, nu in ultimul rand, bucataria traditionala. In Israel exista multe restaurante cu stele Michelin, insa si mancarea de strada este foarte ofertanta si apreciata", a declarat Ksenia Kobyakov, director pentru devoltarea de noi piete din cadrul Ministerului Turismului din Israel.

Aproape 107.000 de romani au calatorit, in 2018, in Israel, in crestere fata de anul precedent. Pana la finalul anului, Ministerul Turismului estimeaza circa 130.000 de turisti romani in Israel. "Romanii care ajung in Israel nu o fac numai ca sa viziteze locurile sfinte, ci si pentru a vedea zonele moderne. Israelul este un oras deschis, liber, cu viata de noapte bogata, o destinatie in care fiecare persoana gaseste cate ceva de facut. Israel este atat un centru comercial, cat si unul cultural, o combinatia de modern si traditional", a precizat David Saranga, ambasadorului Israelului la Bucuresti.

Tel Aviv a devenit, din aceasta vara, una dintre cele mai aglomerate destinatii pentru turismul romanesc. Opt companii aeriene au zboruri intre Bucuresti si Tel Aviv, ceea ce inseamna peste 90 de curse in fiecare saptamana. Pretul unui zbor este cuprins intre 50 si 70 de euro.

"Romania inregistreaza una dintre cele mai mari cresteri din regiune, cu peste 5.000 de turisti romani care ajung in Israel in fiecare luna. Mai mult, Romania ramane a doua tara din regiune ca numar de turisti in Israel, dupa Polonia, si continua sa inregistreze cresteri de doua cifre de la luna la luna. Scopul nostru este acela de a convinge turistii romani sa vada si celelalte atractii ale Israelului dincolo de locurile religioase", a adaugat Ksenia Kobyakov.

9 milioane de locuitori, peste 4 milioane de turisti. Venituri de miliarde de dolari

In 2018, 4,12 milioane de turisti au vizitat Israelul, care au cheltuit 5,8 miliarde de dolari. Anul acesta se asteapta la un nou record de turisti, peste 4,5 milioane. Potrivit datelor Ministerului Turismului, 1 din 2 turisti se intoarce in Israel.

In primele opt luni din 2019, turistii au cheltuit 4,15 miliarde de dolari. Numai in luna august, in Israel au ajuns 304.600 de turisti, care au cheltuit 437 de milioane de dolari.

In Israel, industria turismului genereaza 2,6% din PIB si creeaza aproximativ 145.000 de locuri de munca.

Anul acesta, doua evenimente, in mod deosebit, au atras strainii in Israel: Eurovision si Parada Gay. Peste 10.000 de turisti au vizitat Tel Aviv-ul cu ocazia concursului Eurovision si nu mai putin de 45.000 de turisti au participat la cea mai mare parada a comunitatii gay din Orientul Mijlociu. 45 de milioane de dolari au cheltuit turistii numai in timpul Paradei.

Desi comunitatea crestina ramane majoritara in distributia religioasa a turistilor care ajung in Israel, atentia Ministerului Turismul din Israel s-a orientat in ultimii ani asupra turistilor care nu vin in pelerinaj sau exclusiv pentru locurile sfinte. Acestea raman bonusul oricarei vacante in Israel, insa destinatia ofera si foarte multe experiente actuale: shopping, cina la restaurante de lux, cazarea in boutique hoteluri sau in hoteluri de brand.

Cat costa o vacanta in Israel

Israelul este o destinatie potrivita pentru cupluri sau de explorat in doi sau chiar single. Turistii sub 45 de ani detin majoritatea in randul celor care aleg sa calatoreasca in Israel. Destinatiile lor preferate raman Tel Aviv, Ierusalim, Marea Moarta si Eilat. Cei mai multi turisti aleg sa calatoreasca in Israel primavara sau toamna, cele mai intense luni din punct de vedere turistic fiind mai, octombrie si noiembrie.

Pe langa aeroportul din Tel Aviv, in Israel s-a deschis un aeroport civil in Eilat, o investitie de cateva sute de milioane de dolari. Pentru a promova destinatia, statul finanteaza companiile aeriene, care pentru fiecare turist pe care il aduc pe aeroportul din Eilat primesc cate 60 de euro. Din octombrie, WizzAir deschide zborurile catre Eilat.

In medie, un turist cheltuie in Israel in jur de 150 de dolari pe zi. Cei care aleg sa calatoreasca in grupuri organizate cheltuie peste 230 dolari pe zi, iar cei care calatoresc individual cheltuie cel mai putin, in jur de 124 dolari pe zi.

Citeste si:

    Costul mediu total al unei vacante in Israel, incluzand cazarea, transportul, cumparaturi, mancare si bautura, este de 1.421 dolari. Din acestia, costul cazarii este de 630 dolari, costul transportului 242 dolari, cumparaturi 171 dolari, mancarea si bautura 213 dolari.

    Citeste si: Ministerul Turismului din Israel, buget de 200 MIL. euro pentru promovare: Investitii in infrastructura turistica si subventii pentru hotelieri si companii aeriene

    Sursa foto: Shutterstock.com

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Turism »



    Setari Cookie-uri