Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche agentie de turism din lume, a anuntat, luni, intrarea in faliment dupa ce a esuat sa gaseasca fondurile necesare pentru supravietuire si va intra in "lichidare imediata", au transmis Reuters si AFP, citand un comunicat al grupului. Aproximativ 50.000 de turisti au ramas blocati in Grecia, in principal pe insule, ca urmare a falimentului touroperatorului britanic.

UPDATE ora 12:10:

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis luni ca autoritatile vor veni in ajutorul turistilor blocati in urma falimentului operatorului de turism Thomas Cook, transmite dpa, potrivit Agerpres.

'Vom face tot ce ne sta in puteri sa-i aducem acasa', a declarat Johnson, cu putin timp inainte de anuntarea falimentului Thomas Cook, in primele ore ale diminetii.

Mai mult de 150.000 de turisti britanici se afla in prezent in strainatate si vor trebui repatriati, conform Autoritatii de Aviatie Civila.

UPDATE ora 11:50:

Aproximativ 50.000 de turisti au ramas blocati in Grecia, in principal pe insule, ca urmare a falimentului touroperatorului britanic Thomas Cook, a declarat luni pentru Reuters un oficial din Ministerul Turismului din Grecia, noteaza Agerpres.

Turistii blocati in Grecia, in principal turisti britanici, sunt in vacanta in insulele Zakynthos, Kos, Corfu, Skiathos si Creta, a declarat oficialul. "Principala noastra prioritate este sa ii ajutam sa ajunga acasa", a mai spus oficialul care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

In paralel, Ministerele de Finante si de Turism din Turcia au anuntat ca lucreaza la un pachet de sprijin financiar pentru companiile locale afectate de falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook. Potrivit unui mesaj publicat pe contul de Twitter al Ministerului Turismului din Turcia, un numar de 21.033 de clienti ai Thomas Cook sunt in prezent in vacanta in Turcia. Ministerul Turismului mai informeaza ca pachetul de sprijinire a firmelor locale va fi pus in aplicare in cel mai scurt timp posibil.

Stire initiala:

"In pofida eforturilor considerabile, discutiile dintre diferitele parti participante la grup si noile surse de finantare posibile nu au dus la niciun acord. Consiliul de Administratie a ajuns prin urmare la concluzia ca nu are alta optiune decat sa ia masurile pentru a intra in lichidare judiciara cu efect imediat", se arata in comunicatul transmis de Thomas Cook, potrivit Agerpres.

Compania infiintata in anul 1841 se lupta pentru supravietuire dupa ce creditorii amenintasera ca se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. Afectat de datoriile mari, competitia online si incertitudinea geopolitica, Thomas Cook avea nevoie de finantari suplimentare in valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe langa pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul.

Intrarea in faliment a grupului Thomas Cook declanseaza cea mai ampla operatiune de repatriere din istoria Marii Britanii. Circa 600.000 de clienti ai agentiei se afla in vacanta, dintre acestia 160.000 de turisti fiind britanici.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a spus ca guvernul de la Londra a elaborat planuri de rezerva, in cazul in care discutiile dintre Thomas Cook si creditorii sai vor esua, astfel incat niciun turist sa nu fie lasat peste hotare.

Thomas Cook a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai multi ani insa compania era afectata de o concurenta acerba intre tour-operatori si un mediu economic incert in special in Marea Britanie, in contextul Brexitului si deprecierii lirei. Grupul Thomas Cook are o povara a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline si intalnirea cu creditorii era decisiva pentru o companie care are 19 milioane de clienti pe an in 16 tari.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri