Plasticul continua sa sufoce plajele de pe litoralul romanesc. ONG-ul Mare Nostrum a centralizat datele privind monitorizare portiunilor de plaja romanesti, iar cifrele sunt ingrijoratoare. Potrivit raportului, anul 2019 este cel mai murdar an, cu peste 45.814 deseuri identificate. Sectorul din Constanta a inregistrat un record negativ la capitolul deseuri.

In sesiunea din septembrie 2019, ONG Mare Nostrum a monitorizat 8 sectoare de plaja, atat din nordul, cat si din sudul litoralului romanesc. Numai in aceasta sesiune au fost identificate 33. 295 deseuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate de deseuri inregistrata din 2014 pana in prezent:

"Potrivit datelor noastre, aceasta sesiune inregistreaza un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deseuri identificate decat in sesiunea din octombrie 2016, care detinea pana acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste buna, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involutie din punct de vedere al responsabilitatii", a declarat Angelica Paiu, coordonator proiect in cadrul ONG Mare Nostrum.

Plasticul a guvernat si aceasta sesiune, elementele din material polimeric artificial insumand 26.459 din totalul de 33.295 al acestei sesiuni, adica 80%. Sectorul din Constanta este cel mai murdar sector, cu peste 9.300 deseuri, urmat de Eforie, sector ”campion” la capitolul greutate deseuri, adica 62 kg. Pe al treilea loc se afla Mamaia.

Cele mai curate plaje de pe litoral

La polul opus, cele mai curate sectoare sunt cele din Corbu, Vama Veche si Tuzla. Cat despre mucurile de tigara, acestea detin recordul negativ si de aceasta data: 17.919 elemente identificate, dintre care 6.647 doar pe sectorul din Constanta.

"Fata de sesiunile trecute, am constatat o crestere a numarului de obiecte cu grad de risc, atat pentru fauna, dar mai ales pentru sanatatea umana: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, bete de urechi. Acestea degradeaza calitatea apei pentru scaldat si pot prezenta un risc pentru sanatatea umana. Mai mult decat atat, statistic, o remorca plina de plastic ajunge in apele oceanelor si marilor in fiecare minut, iar in 2030 vor fi doua pe minut, iar in 2050 – patru (potrivit raportului realizat de Ellen MacArthur), astfel la fiecare 3 tone de peste exista o tona de plastic; in 2050, acesta va fi in inferioritate", a declarat Angelica Paiu.

La nivel de kilograme, odata cu sesiunea din septembrie au fost eliminate 159 kg deseuri de pe 2% din portiunile de plaja de pe litoralul romanesc.

In concluzie, anul 2019 este cel mai murdar an de pana acum, potrivit raportarilor ONG Mare Nostrum, cu 45.814 deseuri inregistrate in cele 2 sesiuni. Fata de luna aprilie, numarul de elemente inventariate a fost de 2,6 ori mai mare, iar fata de luna septembrie 2018, acesta a crescut cu peste 9000 de deseuri. Din 2014 si pana acum, ONG Mare Nostrum a inventariat si eliminat in mod corespunzator 146.464 deseuri.

Sursa foto: Facebook / Mare Nostrum

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri