Construirea spatiilor care la prima vedere par necesare poate conduce in final la suplimentarea semnificativa a costurilor
Tot mai multi romani viseaza sa-si construiasca o casa pe pamant. Acest lucru este demonstrat si de frenezia cu care se achizitioneaza, in ultima perioada, terenuri in localitatile aflate in vecinatatea marilor orase. Bineinteles ca cel mai important aspect, atunci cand ne apucam de constructia unei case, il reprezinta partea financiara. Toti dorim ca lucrarile sa ne coste cat mai putin, iar spatiile interioare si exterioare sa fie cat mai functionale. Din pacate, una dintre primele erori comise de multi care isi construiesc case este supradimensionarea nevoilor reale si neraportarea la necesitati. De multe ori, intentionam sa construim o casa de 150 de metri patrati, iar in final, dupa includerea in proiect a tuturor dorintelor, constatam ca locuinta va avea de fapt 250 de metri patrati. Astfel, costurile finale depasesc, de cele mai multe ori, bugetul estimat initial. Arhitectul Octavian Ungureanu a evidentiat, intr-un studiu, care sunt principalele tendinte de a supradimensiona spatiile atunci cand punem in opera proiectul unei case si care sunt solutiile de eficientizare a costurilor.

Livingul mai mare de 30 de metri patrati

Octavian Ungureanu spune ca o zona de conversatie intr-o locuinta normala aduna, in principiu, maximum zece persoane ceea ce inseamna ca ar fi necesar un spatiu de noua-zece metri patrati. Un loc de luat masa pentru acelasi numar de persoane presupune circa 12 metri patrati. Astfel, amenajarea unui living mai mare de 30-35 metri patrati nu se justifica, pentru ca este greu de mobilat corect si, in acelasi timp, si greu de intretinut. De asemenea, finisajele trebuie sa reflecte calitatea si importanta fiecarui spatiu in parte.

Uneori, un singur perete tratat deosebit fata de restul casei poate aduce un aer de o extrema eleganta, numai prin proportii, culoare, textura si calitatea materialului. Un perete amenajat cu o piatra frumoasa, costand de zeci de ori mai putin decat un singur finisaj scump folosit excesiv, poate face diferenta dintre un spatiu placut si unul costisitor. care are uneori si un impact negativ, explica Ungureanu. Anumite elemente de constructie sunt si vor ramane totusi scumpe. Suprafetele vitrate, de exemplu, sunt printre cele mai costisitoare.

Crama pentru barbatul casei

Oare cati dintre barbati nu au visat sa aiba la subsolul sau la demisolul propriei vile o crama unde sa-si invite prietenii la un pahar de vin, intr-o atmosfera rustica. Insa, atat timp cat in momentul construirii casei nu suntem deja posesorii unei colectii de vinuri vechi si scumpe pe care nu avem cum sa le pastram in conditii bune, cu siguranta ca o crama nu va fi decat un spatiu care va cere o investitie suplimentara si care, poate, nu se justifica. Pe langa costurile necesare construirii spatiului, intervin si costuri privind achizitia de mobilier specific unei astfel de incaperi, care nu sunt deloc de neglijat. Iar dupa toate aceste eforturi, crama are toate sansele sa fie folosita de numai cateva ori pe an.

Garajul de la subsol

Amenajarea unui garaj la subsolul casei, care sa adaposteasca masina atat de draga, este visul fiecarui impatimit al volanului. Insa, atunci cand ne propunem acest lucru uitam ca lucrarile pentru realizarea unui subsol generos costa chiar foarte mult. Un garaj la subsol presupune lucrari de izolatii, turnarea de betoane, realizarea de armaturi si sapaturi, instalatii de incalzire etc. Astfel, costurile realizarii unei asemenea lucrari pot suplimenta cu 20-30% valoarea imobilului, arata Octavian Ungureanu. Asadar, in conditiile in care garajul ajunge sa coste cat un autoturism de calitate sau chiar mai mult, poate ar merita sa ne gandim sa schimbam vechea masina cu noul model aparut pe piata, in loc sa ii construim un garaj la subsol. Mai practic si mai ieftin ar fi sa amenajam un garaj la nivelul solului, astfel incat automobilul va fi ferit de intemperii tot atat de eficient.

Baia in plus

Este adevarat ca toti suntem tentati sa cerem arhitectului sa proiecteze un numar mult mai mare de bai decat ar cere structura familiei. Desi pare civilizat ca fiecare dormitor sa aiba propria baie, arareori este cu adevarat nevoie de mai mult de o baie si un grup sanitar de serviciu pentru doua-trei dormitoare. Asadar, amenajarea unor bai in plus va conduce, cu siguranta, la cresterea costurilor, intrucat materialele necesare pentru finisarea unor asemenea spatii sunt destul de scumpe. Sincer, in actualul apartament, de cate ori a trebuit sa asteptam, batand step la usa pana, cand cel dinauntru termina ce are de facut?, se intreaba Ungureanu. De asemenea, instalarea unor cabine de dus in grupurile sanitare de la nivelurile in care nu exista dormitoare nu este justificata pentru ca, practic, sunt putine cazurile in care veti cobori la parter pentru a face dus langa intrarea principala.

Mansarda intotdeauna necesara?

Daca proiectul casei prevede amenajarea la etaj a trei dormitoare, atunci construirea unei mansarde nu prea se mai justifica. In cazul in care proprietarul se va decide totusi sa-si faca si o mansarda, se va trezi cu doua-trei camere in plus, pe care va trebui sa le mobileze si sa le intretina. Mai mult, nici nu va intra prea des in aceste incaperi. Este adevarat ca mansardele au un farmec aparte, dar in aceste conditii, ar fi mai eficient ca cele trei dormitoare sa fie amenajate direct in aceasta zona. Suplimentarea cu un metru in inaltime a casei poate sa duca chiar la o majorare a costurilor de circa 5.000-10.000 de euro, arata Ungureanu. Iar daca la acestea punem la socoteala si cheltuielile ulterioare, de mobilare, calculele nu sunt deloc incurajatoare. De asemenea, si structura de rezistenta poate avea anumite costuri, nu numai raportat la materialele folosite, ci chiar la geometria ei. Ca principiu, orice fantezie structurala creste costul locuintei.

Incaperile pentru hobby

In momentul in care arhitectul se apuca de realizarea unui proiect, nu putini sunt cei care vor neaparat amenajarea unor spatii pentru sali de fitness, de biliard, bar sau chiar pentru un home-cinema. In principiu, pe langa costurile care vizeaza includerea in proiect si construirea efectiva a unor astfel de incaperi, mobilarea si utilarea acestor necesita cateva zeci sau chiar sute de milioane de lei. Iar daca gantera pe care deja o avem zace uitata intr-o debara, simpla prezenta a unei sali de fitness nu ne va face sa o si folosim.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri