Baile Herculane ar fi putut deveni una din principalele statiuni balneoclimaterice din tara, insa autoritatile locale au preferat sa o lase in paragina. Cu toate acestea, antreprenorii romani i-au inteles potentialul turistic si au inceput sa o readuca la viata. ”Nu a fost curaj, ci inconstienta”, spun coproprietarii Bacolux, Marius si Florin Bazavan, care au decis sa investeasca 10 milioane de euro in doua hoteluri de 3 si 4 stele. Nu regreta nimic, sustin cei doi antreprenori, care spun ca lucrurile au inceput deja sa se miste.

Povestea Bacolux a inceput cu mai bine de doua decenii in urma, sub forma unei afaceri de familie. Primul activ preluat a fost Hanul Craiovita, achizitionat in 2005 si transformat in Hotel Craiovita. In 2007 a fost deschisa pensiunea Bacolux din Busteni, proiectata initial ca si casa de vacanta. Anul 2010 a adus lantul Bacolux in Baile Herculane, prin achizitia Hotelului Diana, iar Hotelul Afrodita a fost deschis in 2012. In 2018, cifra de afaceri a ajuns la 6,4 milioane de euro si un estimat de peste 7,3 milioane de euro in 2019.

Curajul de a continua si de a isi atinge obiectivele i-a facut sa reuseasca. In 2018, peste 140.000 de turisti au vizitat Baile Herculane, iar dintre acestia 37% au fost oaspetii hotelurilor Bacolux. In 2019, procentul acestora a crescut cu inca 5 % si a ajuns la 42%.

Din totalul turistilor, 40% vin pentru tratament, restul fiind sunt atrasi de zonele pentru relaxare si tratament. Astfel, cei doi antreprenori au decis sa investeasca in Herculum Spa, unde baile termale minerale si elementul apa sunt in centrul experientei.

Herculum Spa, reteta mostenita de la zeita frumusetii

Spa-ul modern de la Hotelul Afrodita propune o abordare moderna, pornind de la istoria locului ce sta sub amprenta culturii romane si a efectelor terapeutice ale apelor termo-sulfuroase, cele care au creat reputatia unica a statiunii Baile Herculanese. Totodata, conceptul se pliaza pe nevoile turistilor de toate varstele

Printre experientele oferite se numara Sauna Ierburile Afroditei, care imbie prin aroma de plante care sunt nu numai afrodisiace, dar si vindecatoare, dar si Sauna Hercule, cu un design inovator si unic in Romania, fiind o sauna neagra ce aduce in actualitate nu doar cel mai vechi tip de sauna, „smoke sauna”, dar pune in valoare si pinul negru, o particularitate a locului. Mai mult, Herculum Spa gazduieste si o sauna cu sare (benefica pentru cei cu probleme respiratorii) si una cu infrarosu, pentru persoanele care nu suporta temperaturile inalte.

In proximitatea saunelor exista o arie de relaxare, piscina de inot si bazinele cu jacuzzi. De inspiratie romana, Afrodita Resort & Spa va beneficia in curand si de o zona cu bai alternative in ape termale cu minerale in concentratii diferite - Caldarium.

Serviciile de tratament sunt completate de baile termale cu sulf, indicate in principal pentru afectiuni reumatismale osteo-articulare, afectiuni post-traumatice si neurologice si afectiuni asociate (digestive, renale, cardio- vasculare, dermatologice, endocrine, ginecologice sau de nutritie), dar si de baile cu plante medicinale, culese din zona ( salvie, rozmarin, cimbru, menta, levantica, maghiran, melisa).

Totodata, echipa Bacolux intentioneaza sa utilizeze apa din propriul izvorul balnear pentru dezvoltarea de produse care au la baza apa termala sulfuroasa. Izvorul asigura in prezent alimentarea cu apa termala a celor doua hotelui Bacolux si a fost descoperit acum doi ani in urma unui foraj de peste 300.000 de euro.

Pentru ca tratamentele cu sulf si saunele nu sunt indicate copiilor, cei mici au parte de doua zone de joaca, la exterior si interior. De asemenea, in primavara, in urma unei investitii de 350.000 de euro, va fi inaugurata o zona dedicata copiilor, cu activitati de entertainment si cateva elemente care duc spre sanatate.

In medie, tariful unui sejur de doua saptamani, se situeaza la aproximativ 70/euro/pers/zi cu all inclusive. Pentru perioada sarbatorilor de iarna, este primul an in care Hotelul are rezervari facute pentru perioa­da 23 decembrie – 3 ianuarie, ceea ce inseamna ca oamenii vor sa stea mai mult timp.

Grupul Bacolux Hotels a investit aproximativ 10 milioane de euro in redeschiderea si reamenajarea a doua hoteluri in Baile Herculane. Astfel, compania a reintrodus in circuitul turistic, in 2011, complexul Diana si Afrodita Resort & Spa in anul 2012, iar in anul 2017 a finalizat una din cele mai importate investitii si anume asigurarea cu apa termala a complexelor pe care le detine. Grupul a forat propriul izvor de apa termosulfuroasa initial, o investitie estimata initial la 250.000 de euro, care a ajuns la 300.000 de euro.

In urma acestor investitii, Bacolux a reusit sa atraga aproximativ 45% din totalul numarului de turisti din piata locala. Potrivit reprezentantilor grupului, innoptarile au crescut cu 68% intre perioada 2014-2018. Anul trecut, numarul oaspetilor in cele doua hoteluri a fost de aproximativ 45.000, iar in 2019 grupul se asteapta la o crestere de peste 60%.

Intrebat despre principalele provocari, Marius Bazavan, coproprie­tar al companiei Bacolux, aminteste de investitii si de organizarea unei echipe.

”Ca si provocare, initial a fost investitia pentru ca am plecat de la un business mic si nu am anticipat o investitie atat de mare. Am plecat cu un buget si dupa cateva luni s-a terminat bugetul. Nu era absolut nimic finalizat atunci cand am finalizat fondurile, asa ca pana la final, cand am deschis primul hotel, bugetul a crescut de 2 ori si jumatate. Dimensiunea era alta, pentru ca am trecut de la o locatie de 40 de camere la una de 220 de camere”, a completat Marius Bazavan.

O alta provocare cu care se confrunta chiar si acum este formarea echipei. ”Este greu sa construesti o echipa mare care sa puna in practica ceea ce gandesti si ceea ce visezi. In fiecare an am imbunatatit cate ceva, au aparut servicii noi pentru confortul turistilior”.

”La targuri, oamenii treceau in fuga prin fata standurilor de la Baile Herculane”

Cu toate acestea, cea mai mare provocare o reprezinta cresterea statiunii, care poate fi salvata doar prin investitii, spun cei doi frati. Sunt constienti ca si autoritatile locale trebuie sa puna umarul si privesc cu speranta spre santierele din ce in ce mai multe din statiune. ”Nu putem doar noi ca antreprenori sa facem drumuri si parcuri. Sunt mai multe proiecte in desfasurare, speram ca se vor finaliza si ca astfel statiunea va renaste”

Acum noua ani, cand am ajuns prima data, erau cladiri inchise cu geamuri sparte si fara paznici, o statiune fara speranta si viata. Noi am venit cu un suflu de tineri naivi. Am crezut ca daca renovam hotelul o sa putem sa readucem statiunea la viata. Am pus accentul pe cazare si pe baza de tratament. Ne-am gandit ca va fi bine, suplimentar, sa dezvoltam zona de relaxare cu piscine si saune. Dupa ce am deschis hotelul am avut surpriza sa constatam ca nu e asa. Oamenii vor servicii de calitate si sa aiba ceva sa faca in plus. Am mers in continuare la targuri unde am avut surpriza sa treaca oamenii in fuga prin fata standurilor.

Florin Bazavan, coproprietar Bacolux

Chiar daca s-au lovit de reticenta romanilor, cei doi antreprenori au continuat pana au reusit sa aduca turisti si sa creasca. ”Suntem la un nivel decent”, spun cei doi.

Exista mentalitatea de statiune decazuta? Pentru cei care vin prima data in Baile Herculane, da, iar campaniile care sunt in desfasurare pe zona de centrul istoric ii afecteaza pe investitorii din zona, sustin proprietarii Bacolux. Acestia spun ca, pana ce centrul istoric nu va fi macar 50% reabilitat, lumea o sa plece cu o imagine trista din statiune.

”Cei care nu au mai fost aici sunt reticenti si cred ca statiunea este cazuta. De asemenea, campaniile publicitare care sunt in desfasurare pe zona de centrul istoric ne afecteaza”, sustine Marius Bazavan. Cu toate acestea, el spune ca statiunea nu stagneaza, deja existand o cladire renovata in centru. ”Nu stagnam, se misca lucrurile mai greu dar important e ca se misca”.

Autorizatiile de constructie, o problema

In continuare, autorizatiile de constructie din zona reprezinta o problema majora. Sunt cladiri istorice care necesita investitii foarte mari, iar timpul pana sa primeasca autorizatiile sa porneasca santierul este urias, explica antreprenorii. ”Si atunci multi renunta. Nimeni nu vrea sa cumpere o cladire, sa mai stea doi ani pana sa primeasca autorizatiile, ca sa mai lucreze inca 4-5 ani”.

Totodata, cei doi antreprenori si-ar dori o colaborare mai buna intre Ministerul Turismului si Ministerul Sanatatii. In acest moment, hotelurile sunt clasificate la Ministerul Turismului, iar bazele de tratament sunt la Sanatate. ”Spa-urile nu sunt clasificate in nicio zona. Ar trebui sa se stabileasca niste criterii obligatorii. Inclusiv denumirea de baza de tratament provoaca neplaceri”.

Ca si strategie de dezvoltare, cei doi antreprenori au pregatit un proiect de rebranding pentru Hotelul Afrodita, spa-ul fiind primul element pe care l-au renovat. ”Pentru Diana am pornit, la fel, cu spa-ul, dar am inceput si un face lift pentru jumatate din numarul locurilor de cazare”, spune Florin Bazavan.

Grupul Bacolux Hotels, insumeaza 1000 de locuri de cazare in Herculane, Craiova si Busteni, cu o traditie de 25 de ani in industria ospitalitatii din Romania.

Diana Resort este primul dintre marile hoteluri din Baile Herculane care a inceput investitiile pentru a crea standarde confortabile pentru oaspetii sai si acum ofera 440 de locuri de cazare in 220 de camere recent renovate. Afrodita Resort & Spa dispune de 220 de camere, raspandite pe 10 nivele si doua saloane Restaurant Premier cu 450 de locuri sau Restaurant Labyrinth cu 250 de locuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri