Turistii nerezidenti care au vizitat in Romania in primele 10 luni ale acestui an au cheltuit, in medie, 2605 lei de persoana, iar afacerile au reprezentat principalul motiv al sosirii acestora, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate luni.

In perioada ianuarie - octombrie 2019, numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de aproximativ 2,106 milioane, cheltuielile acestora insumand 5,486 milioane de lei, scrie Agerpres.

"Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 54,6% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in perioada 1.I-30.IX.2019, cheltuielile acestora reprezentand 57,7% din total. 45,4% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in perioada 1.I-30.IX.2019 au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (68,8%) si pentru vizita rudelor si prietenilor (8,7%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati", precizeaza INS.

Ce tip de cazare prefera turistii straini?

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (49,7%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (91,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 18,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 45,6% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 32,5% cadourilor si suvenirurilor. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 53,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 37,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 47,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 33,7% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania a fost avionul, folosit de 8% din numarul total de turisti, in timp ce 11%, au utilizat autoturisme proprii, 7,4% autocare si autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

Sursa foto: momondo.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri