Numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in primele noua luni din 2019 a fost de circa 2,106 milioane persoane, iar cheltuielile acestora au depasit 5,485 miliarde lei, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica si citate de Agerpres.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 54,6% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in perioada mentionata, cheltuielile acestora reprezentand 57,7% din total (3,164 miliarde lei).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (49,7%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (91,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile in restaurante si baruri au fost de 18,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 45,6% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 32,5% cadourilor si suvenirurilor. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 53,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 37,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (45,4% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (66,8%).

Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular, de 2,321 miliarde lei, o reprezinta cheltuielile pentru cazare (49,2%), din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (79,8%). Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 16,7% din totalul cheltuielilor in scop personal, iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 15,7% din totalul cheltuielilor turistilor
nerezidenti sositi in Romania in interes personal. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 48,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Conform INS, din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 47,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 33,7% si-au organizat singuri sejurul. Restul sejururilor au avut alt organizator (sindicate etc.) 10,4%, precum si agentia de turism o parte si turistul nerezident cealalta parte 8,6%.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (80% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,0%, urmate de autocare si autobuze cu 7,4%, alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc) 1,6%.

Numarul turistilor nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata (apartamente si camere de inchiriat) in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019 a fost de 40.577, cheltuielile acestora in Romania fiind de 39,1 milioane lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri