Publicatia britanica The Guardian a inclus Romania printre cele 20 de recomandari de vacanta pentru 2020. Lista sarbatoreste ”proiectele comunitare care fac diferenta intre oameni si planeta”.

Cele 20 de destinatii de vacanta recomandate de The Guardian sunt: Slovenia („Ciclism ecologic si catarari aventuroase”), Goteburg („orasul eco-certificat al Suediei”), Val di Vara („Cea mai verde vale din Italia”), Flims Laax Falera („Sporturi de iarna eco in stil elvetian”), Rotterdam („O viziune a viitorului urban”), Menorca – Spania („Protectie si sustenabilitate marina pentru delectare”), Copenhaga („Capitala eco-neutra”), Viena („Ascensiuni, biciclete – si transport public convenabil”), Romania („Ursi, bizoni si biodiversitate”), Finlanda („Clutura autohtona si frumusete naturala”), Portuglia („Transformarea turismului intr-o forta a binelui”), Regatul Unit cu Salford („Cel mai mare proiect de gradinarit din Europa”), parcul national Cairngorms din Scotia („Ambitiosul proiect de restaurare a habitatului”), observatorul astronomic natural Davagh („privitul stelelor in muntii Sperrin, tinutul Tyrone” din Irlanda de Nord), Insula Wight („Retro futurist”) – a saptea rezervatie naturala Unesco din Regatul Unit – toate din Europa. Din restul lumii, Fukushima („Olimpiada redresarii din Japonia”), Montana din SUA („Crearea unei vaste rezervatii naturale” in preeria americana), Vancouver („Locul de obarsie al Greenpeace devine si mai verde”), Sri Lanka („Redresare sustenabila dupa ofensiva terorismului”) si Patagonia din Chile („Turismul comunitar incepe pe noua Ruta a Parcurilor”).

De ce sa vizitezi Romania?

In ceea ce priveste Romania, cotidianul The Guardian scrie ca aceasta ofera „Ursi, bizoni si biodiversitate”. „Nu este nevoie sa va deplasati pana in sudul Africii pentru a face safari – Romania este una dintre cele mai bune locatii din Europa unde se pot vedea mamifere mari in salbaticie. Tara are sapte milioane de hectare de paduri – o proportie semnificativa reprezentand terenurile impadurite virgine stravechi – si adaposteste cele mai mari populatii de ursi bruni, ca si de lupi si rasi, de pe continent”, se precizeaza in descrierea tarii noastre.

Totodata, publicatia arata ca printre organizatiile care lucreaza la protejarea zonelor salbatice se numara Fundatia Conservation Carpathia (FCC) care are planuri ambitioase de creare a celui mai vast parc national impadurit din Europa. ”Concentrandu-se pe restabilirea padurilor si ecosistemului mai larg degradate, FCC a lansat recent un program de ecoturism care include itinerarii pe urmele ursilor”, scrie The Guardian, care precizeaza ca ONG-ul a construit patru refugii in salbaticie si ghiduri feroviare specializate pentru calatorii unice sau multiple.

”De asemenea FCC are in curs un program pe patru ani de reinsertie a bizonilor in Muntii Fagaras, in parteneriat cu ProPark Foundation for Protected Areas si Conservation Capital. Primele animale vor fi eliberate in natura in primavara aceasta.Pe langa beneficiile pentru comunitatile locale pe care le aduce prin intermediul turismului in natura, reinsertia bizonilor – care au disparut din Romaina cu 200 de ani in urma – va creste totodata biodiversitatea”, arata sursa citata.

Traseele pe urmele bizonilor din zona sunt oferite de European Safari Company (in cadrul Rewilding Europe), iar un pachet de doua nopti costa de la 299 de euro, inclusiv ghidaj si mese, precizeaza The Guardian. ”Asociatia Bison Hillock, implicata si ea in proiect, propune la randul sau o varietate de excursii, cu posibilitatea unor ascensiuni, ciclism si cazare in casele localnicilor”, arata materialul.

Cu toate ca defrisarile ilegale extinse nu au fost lasate deoparte de jurnalistii britanici, acestia mentionand cazul celor doi padurari ucisi in timp ce incercau sa apere padurile, The Guardian subliniaza ca ecoturismul a inregistrat o dezvoltare constanta.

„Exista provocari, insa ecoturismul creste organic aici si astfel se deschid numeroase mici afaceri folosindu-se ghizi si produse locale, iar banii raman in tara”, spune Andrei Blumer, presedintele Asociatiei ecoturismului din Romania.

Materialul din The Guardian aduce in discutie si Delta Dunarii, unde printre noile proiecte de concervare se numara reinsertia bivolului de apa pe Insula Ermakov. „Avem o natura si o viata salbatica uimitoare si oferim ceva unic in Europa”, spune Blumer in sursa citata.

Sursa foto: Photo by Eugene Zaycev on Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri