Javier Garcia del Valle, CEO al agentiei de turism Happy Tour, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, a venit in Romania acum peste un deceniu. Desi nu stia mare lucru despre aceasta tara atunci cand a venit, acum considera Romania “acasa”. Ba chiar intelege destul de bine limba romana si o mai si vorbeste, din cand in cand. “Bine ati venit! Ma bucur ca ne vizitati”, mi-a spus Del Valle, intr-o romana aproape perfecta, atunci cand am ajuns la biroul sau pentru a discuta despre cei 30 de ani de capitalism ai Romaniei. Ce crede spaniolul despre capitalism? Ca poate avea diferite intelesuri. De asemenea, poate avea parti pozitive, dar si negative.
“Pentru mine capitalismul inseamna a oferi oamenilor sansa de a decide daca vor cumpara sau nu, dar si felul in care aleg sa respecte varietatea ofertelor. De cealalta parte, se afla totalitarismul, actiunea de a impune oamenilor ceea ce vrea guvernul”, explica del Valle.
Spaniolul considera ca si capitalismul se poate transforma intr-un lucru rau, in functie de cum este inteles si pus in practica.
Acesta vine cu un exemplu simplu: o masina. Ea, in esenta, este un lucru pozitiv si util, dar daca o conducem cu o viteza de 250km/ h, in oras, devine un pericol.
Capitalismul este un lucru bun, dar daca nu pui limite pentru control, masuri competitive sau reguli, risca sa devina un element negativ. Unii se vor imbogati, iar ceilalti vor fi saraci. In totalitarism, primesti putin, dar primesti. In capitalism, depinde de cat de mult muncesti, de cat de bine esti pregatit sau cat de multe riscuri vrei sa iti asumi.

Romania se dezvolta cu frana de mana trasa

In urma cu 11 ani, cand a venit in Romania, Del Valle a vazut o tara plina de posibilitati si de oportunitati. Care inca exista.
“Nu vreau sa par pesimist, dar in 11 ani de cand ma aflu in tara, m-as fi asteptat la o schimbare mult mai rapida - Romania inca se dezvolta cu frana de mana trasa. Dar as minti daca as spune ca lucrurile nu s-au schimbat de cand am venit prima data aici”.

Nevoia unui guvern stabil

Spaniolul considera ca, pentru a atrage cat mai multi investitori straini, avem nevoie de un guvern stabil.
Tara o duce bine, insa investitiile sunt stopate. De ce? Simplu, pentru ca nu se stie ce se va intampla. Prin urmare, daca am niste bani de investit si am de ales intre o tara unde legea se schimba de la zi la zi, inclusiv legea privind taxele si impozitele, si o tara stabila, voi pune banii in tara stabila. Pentru asta avem nevoie de un guvern statornic, care sa inteleaga ca intreprinderile mici si mijlocii sunt cele care aduc starea de bine a statului.
Del Valle atrage atentia ca acum este perioada stabilirii si impartirii bugetelor pentru majoritatea companiilor, iar acestea nu stiu ce se va intampla si daca acest nou guvern va ramane sau vom avea anticipate.
“Cand faci o investitie ai un plan pe 5-10 ani, pe cand acum nu poti sa iti permiti sa investesti, deoarece oricand poate veni altcineva care sa schimbe regulile. Asta as vrea de la noul guvern, sa fie durabil, sa ne lase sa lucram, sa ne sprijine, sa aduca Romania acolo unde ar trebui sa fie", mai spune spaniolul.

Tara va fi oriunde vor vrea romanii, in urmatorii 30 de ani

Del Valle, care considera Romania casa lui, crede ca aceasta tara putea sa fie mult mai departe fata de locul pe care il ocupa acum.
“Daca te uiti la statele vecine, vei vedea ca noi suntem mai mari, cu un necesar de materie prima mai mare, si cu toate astea, ei o duc mai bine decat noi. De ce? De ce Bulgaria e privita de Uniunea Europeana ca facand totul corect si pe noi ne critica? De ce Romania are o imagine necinstita, opaca, de neincredere? Trebuie sa schimbam aceasta perceptie, deoarece perceptia este foarte importanta in afaceri", mai sustine seful Happy Tour.
Intrebat unde vede Romania in urmatorii 30 de ani, spaniolul spune, fara sa clipeasca, ca tara va fi oriunde romanii vor vrea sa fie.
Romania trebuie sa isi seteze obiectivele si sa le atinga deoarece este inzestrata cu oameni responsabili si muncitori. Dar, pe langa ei, sunt si cei care fura si profita de tara.
In opinia reprezentantului Happy Tour, daca vrem ca Romania sa creasca, atunci trebuie sa facem infrastructura si trebuie sa o facem bine. Trebuie sa avem planuri pe termen lung pentru ca viziunea pe o perioada scurta nu ne ajuta.
“Romania are toate mijloacele sa devina mai buna, trebuie doar sa lucram impreuna. Suntem mai buni decat Bulgaria, Ungaria, Polonia. E clar ca daca vrei, se intampla. Intrebarea este daca vrem. Pentru ca atunci cand vrei ceva, muncesti din rasputeri si acel ceva se intampla. Dar daca noi asteptam ca lucrurile sa se intample peste noapte, nu se poate", conchide seful uneia dintre cele mai mari agentii de turism din Romania.
Happy Tour este detinuta de fondul de investitii GED Capital si face parte din Happy Tour Group, cu o retea de peste 80 de agentii proprii si asociate.
Acest articol este parte a proiectului editorial "30 de ani de capitalism". Anuarul 30 de ani de Capitalism a fost realizat de wall-street.ro cu sprijinul Filip & Company, ING Bank Romania si Electronic Arts Romania. Puteti descarca GRATUIT Anuarul aici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri