Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), a declarat, pentru Wall-Street.ro, că teama de coronavirus împiedică evoluția omogenă a hotelurilor din România. Acesta a adăugat că statul se va confrunta cu insolvență, falimente și concedieri, dacă nu va interveni în folosul industriei.

Revenirea după criză în 10 luni

”Situația e dramatică la nivel național, mai ales că nu putem estima finalul acestor evenimente”, a adăugat, îngrijorat, Călin Ile.

În România, impactul a fost resimțit începând cu 20 februarie. Comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, când gradul de ocupare al hotelurilor era de 64%; în 2020, acesta a scăzut la 44%.

Primele nouă zile ale lunii martie a.c. înregistrează o cădere de 40% în gradul de ocupare al hotelurilor. Bineînțeles, tariful a scăzut și el cu 12,2%.

”Din experiența mea în domeniu, după o perioadă de criză în industrie, timpul de revenire este dublu. Prin urmare, dacă această cădere va dura patru sau cinci luni, perioada în care ne vom reface va fi de opt până la zece luni”, a explicat președintele FIHR.

Ce trebuie să facă statul

Călin Ile a declarat că, în această perioadă, susținerea statului este esențială. Așa cum Statele Unite, spre exemplu, au eliminat taxele pe turism, hotelieri români speră ca statul să analizeze și să adopte solicitările propuse.

În celula de criză formată, hotelierii au mers în trei direcții:

  • Activarea imediată a voucherelor de vacanță, pentru ascensiunea turismului intern. Acestea sunt bugetate pentru anul acesta, deci nu este necesară așteptarea până în luna mai.
  • Sprijinul fiscal, în sensul în care taxele locale ar putea fi reduse, cum ar fi taxele pe clădire.
  • Susținerea unei părți din impozitele pe salarii ale angajaților.

Concediu fără plată pentru angajați

Gradul de anulare pentru hotelurile din București a ajuns până la aproximativ 80%, iar nivelul de ocupare a coborât până la 20 – 30%. De asemenea, evenimentele sunt, în continuare, amânate sau anulate.

Chiar și Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari investitori în industria hotelieră, a declarat că primele trei luni ale anului sunt compromise.

”Până acum ne confruntam cu lipsa de forței de muncă, iar acum avem povestea aceasta, cu virusul care se răspândește foarte rapid și nu are antidot”, a menționat omul de afaceri.

Nu în ultimul rând, Călin Ile a declarat că sunt unele hoteluri care au adoptat procedura concediului fără plată timp de o săptămână pentru angajații săi. În plus, au redus costurile, folosind doar personalul intern, renunțând la resurse externe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri