Efectele crizei cauzate de către epidemia de coronavirus sunt resimțite deja de către diverse sectoare de business. Agențiile de turism au scăderi de 75%, precizează Dragoș Anastasiu, Președinte AHK – Camera de Comerț și Industrie Romano-Germană.

Anastasiu consideră ca această criză nu se compară cu cea din 2008 pentru că în momentul actual bani există, dar cererea nu poate fi onorată în urma restricțiilor impuse. Acesta cere statului să ajute companiile, în primul rând, prin a-și plăti datoriile către mediul privat și pentru a nu risca să se trezească cu 400.000 de șomeri pe cap, în cazul în care toată industria intră în colaps.

”Statul este și el acționar în toate companiile. Primește cei mai mulți bani din toate companiile, mai mult decât acționarii și acum cred că e momentul în care toți acționarii trebuie să facă eforturi. Noi le facem deja, iar statul nu are încotro, dacă nu vrea să se trezească cu 400.000 de șomeri din industria ospitalității”, precizează Dragoș Anastasiu.

Estimările concrete, făcute de către reprezentanții industriei arată că 20% dintre cei 400.000 de angajați din turism vor rămâne fără loc de muncă dacă situația va dura mai mult de 1 lună.

Anastasiu cataloghează situația din industria ospitalității ca fiind dramatică, anul 2020 fiind unul compromis și ii cere statului ca, pe lângă măsurile de ajutor, acesta să își plătească datoriile.

”Sunt cazuri la nivelul unor companii în care concediile medicale încă nu sunt plătite de 2 ani de zile, TVA-ul rambursat parțial. Trebuie să îți plătească datoriile, pe de altă parte, datoriile privatului către stat trebuie amânate sau anulate, fiindcă altfel nu se va putea continua”, adaugă Anastasiu.

Gradul de ocupare înregistrat de hotelurile din București în primele 9 zile ale lunii martie este de 41,66% față de 63,8% în aceeași perioadă a anului trecut. Tariful mediu a scăzut, în aceeași perioadă cu 13,7%, iar veniturile cu 43,7%, conform datelor furnizate de rapoartele STR, care colectează date de la 7.000 de camere din cele circa 12.000 de camere existente în București.

Cum poate interveni statul

Reprezentanții industriei ospitalității au înaintat o serie de măsuri către Guvernul României, pe care le consideră necesare pentru salvarea sectorului, respectiv:

  • Scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru următoarele 3 luni (martie, aprilie, mai) cu posibilitatea extinderii la 6 luni în cazul prelungirii crizei.
  • Amânarea plății taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni fără penalizări și dobânzi.
  • Plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism - fac referire la plata contribuțiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, la TVA de recuperat precum și plata facturilor de prestări servicii pe care diverse instituții ale statului le are de făcut către operatorii din turism.
  • Asigurarea unui fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea dobânzilor din bugetul statului.

Al 31-lea caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost confirmat miercuri în România, fiind vorba despre un bărbat de 42 de ani din Iaşi, revenit din Veneţia.

''Caz 31 - un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost înregistrat în această dimineaţă, al 31-lea caz la nivel naţional. Este vorba de un bărbat, 42 ani, confirmat în Iaşi, debut pe 4 martie, internat pe 10 martie, revenit din Veneţia în 2 martie. Este la Spitalul de Boli Infecţioase'', anunţă Ministerul Sănătăţii.

Citește și: Tragedie în industria hotelieră: se așteaptă falimente și concedieri dacă statul nu intervine.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri