Pentru cei care au apucat să își facă o rezervare de vacanță în perioada următoare, lucrurile sunt destul de clare, statele anunțând o serie de reguli pentru următoarele 2-4 săptămâni, în contextul pandemiei de coronavirus. Pentru cei care plănuiesc însă o vacanță la vară sau la toamnă, totul stă sub incertitudine, pentru că nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile, la nivel mondial. Iată o listă cu întrebările presante ale iubitorilor de călătorii și câteva răspunsuri ”la cald”.

Ar trebui să călătoresc în această perioadă?

Realistic, acesta NU este momentul potrivit pentru călătorii. Toți călătorii ar trebui să urmeze sfaturile autorităților și, ca măsură suplimentară, să se gândească serios dacă în acest moment călătoria lor este esențială, în contextul actual, scrie Lonely Planet.

Toate aceste întrebări trebuie puse în contextul în care noi restricții sunt impuse constant pe tot globul. De exemplu, preşedintele american Donald Trump a decis, în încercarea de a stopa răspândirea Covid-19, să suspende pentru 30 de zile toate deplasările din Europa, cu o excepție, Marea Britanie. La rândul său, India suspendă din 14 martie toate vizele, oprind efectiv călătoriile de intrare în a doua țară cea mai populară din lume. Pe lângă aceasta, rămân restricții pentru călătoriile în China, Italia, Cipru, Spania și Iran.

Ce fac dacă am rezervare într-o țară fără restricții de călătorie?

Majoritatea, însă nu toți, operatorilor din turism oferă în această perioadă mai multă flexibilitate pentru schimbarea biletelor deja cumpărate. Taxele de modificare sunt, în multe cazuri, zero în anumite perioade de timp. Flexibilitatea variază de la operator la transportator - unii continuă să ofere schimbări și / sau rambursări doar la zborurile către și dinspre China, Italia și India și la orice zboruri anulate. Alții oferă mai multe opțiuni pentru luna aceasta sau pentru începutul lunii aprilie.

În timp ce mulți transportatori din Europa și din alte părți au anulat un număr substanțial de zboruri, mulți alții continuă să opereze. Din păcate, cu excepția cazului în care se schimbă recomandările pentru a interzice călătoriile către destinația voastră și compania aeriană nu oferă o flexibilitate mai mare, în general nu veți putea primi rambursarea dacă decideți să nu călătoriți. Asigurarea de călătorie nu acoperă astfel de schimbări, nici chiar în circumstanțele actuale.

Să fac vreo rezervare de călătorie în prezent?

Depinde. În mod clar, dacă nu ați rezervat deja pentru a călători, atunci sunteți într-o poziție mai bună decât dacă aveți. Dar, de asemenea, merită să vă gândiți dacă nu merită să faceți acest lucru mai târziu. Multe companii aeriene oferă taxe zero de schimbare a datei la toate zborurile rezervate până la 31 martie. Aceasta ar oferi o fereastră foarte lungă, până în februarie 2021 - deși trebuie verificate ofertele operatorilor - înainte de a rezerva călătoriile. Nu putem fi mai încrezători decât alții că situația actuală se va îmbunătăți, dar acest lucru ar trebui să ofere atâta flexibilitate cât este necesar pentru a rezerva călătoriile pe care le avem în plan.

Am rezervat o vacanță în lunile următoare, iar operatorul nu mă lasă să o anulez. Ce pot face?

Deoarece această perioadă este un moment dificil pentru clienți, firmele de turism vor oferi flexibilitate în viitorul imediat, însă asta nu înseamnă că operatorii de profil nu își planifică și recuperarea operațiunilor, pe viitor. Prin urmare, este puțin probabil să își relaxeze politicile pentru vară dacă nu trebuie neapărat.

Așadar, în cazul călătoria voastră depășește mijlocul lunii aprilie, în majoritatea cazurilor, ar trebui să continuați cu planurile dvs. sau să vă așteptați sa pierdeți orice sumă plătită. Toți cei din industria călătoriilor își propun să revină cât mai repede la normal și speră să aibă un sezon normal de vară.

Ce trebuie să știu în cazul unei călătorii pe uscat?

Este dificil să răspunzi prinvind situația la nivel global, dar în Europa serviciile feroviare sunt afectate de restricțiile de călătorie din fiecare țară. În alte cazuri, cum ar fi serviciile Eurostar din Marea Britanie către Franța, Belgia și Olanda, serviciile funcționează normal. În cazul în care serviciile sunt afectate, rezervările pot fi modificate prin intermediul companiilor care operează trenurile. De exemplu, Seat61 este cel mai bun site pentru actualizări periodice.

Dacă intenționați să intrați într-o țară de peste hotare, ar trebui să vă căutați informații de călătorie actualizate pentru țara respectivă. În unele cazuri, granițele pot fi închise peste noapte.

Foto: Shutterstock

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri