În această perioadă, mulți turiști vor simți nevoia de a călători și de a se refugia în natură. În România există deja din ce în ce mai mulți amatori de călătorii cu cortul și cu rulota. Iar în Europa Centrală și de Vest există multe spații adecvate, și sunt chiar asociații ale turiștilor care folosesc rulota. wall-street.ro a luat legătura cu Traian Bădulescu, consultant în turism, pentru a ne oferi câteva argumente pro, dar și contra despre turismul pe cont propriu, cu rulota sau cortul.

”La viața mea am stat o singură dată într-o rulotă, în schimb am petrecut, la cort, peste 200 de zile, deci am trăit mai bine de jumătate de an la cort. Merg an de an pe o insulă pe Dunăre, câte 10 zile pe an, din 1993, fără întrerupere. Este vorba de Academia de vara Atlantykron de la Capidava. De asemenea, am stat pentru puțin timp la cort și la mare, și la munte, chiar și într-un camping dintr-un oraș”, a declarat Traian Bădulescu, consultant în turism, pentru wall-street.ro.

Argumente PRO călătoriilor cu rulota sau cortul

Ținând cont de noile standarde pe care pandemia COVID-19 le impune, turiștii se pot îndrepta spre călătoria cu rulota sau cortul. Mai jos, câteva dintre argumentele pro ale unui astfel de sejur:

  • Flexibilitate, libertate de mișcare: cu rulota și cu cortul, în cazul în care folosești ca mijloc de transport automobilul, poți să ai un traseu itinerant. Ai ”casa” sau ”hotelul” după tine și nu depinzi decât de identificarea spațiilor de campare.
  • Conectare la natură și beneficii de sănătate: poți simți mult mai bine natura dacă stai la cort sau la rulotă. În general, zonele de campare sunt în natură, indiferent că vorbim de zone de munte, de deal, de litoral sau Delta Dunării. Atunci când alegi un spațiu de campare în natură, experiența te ”călește”, este asemenea unui team building. De asemenea, este o experiență sănătoasă, fiind expus mult mai mult timp aerului curat.
  • Este ieftin: cu cortul sau rulota poți vizita multe locuri din țară sau din afara țării, la prețuri mult mai mici. Taxele de campare sunt evident, mult mai mici decât tarifele de cazare.
  • Lipsa restricțiilor: îți poți face programul și nu vei depinde de orele de masă sau de alte reguli, în afară de regulile de bun simț ale spațiilor de campare și ale comunităților din aceste spații. Firește, în campinguri îți poți prepara tu mâncarea, ceea ce poate fi o experiență plăcută.
  • Socializare: aici ne referim mai ales la vremurile normale, în afara unei pandemii. Într-un camping se pot crea relații de prietenie, de socializare, vorbind de mai mulți oameni, de mai multe familii sau grupuri de prieteni care împart același spațiu de campare și aceleași hobby-uri.

Argumente CONTRA călătoriilor cu rulota sau cortul

Turiștii se încadrează în mai multe categorii. Astfel, nu cu toții sunt de acord cu experiența unei călătorii în aer liber:

  • Lipsa spațiilor autorizate de campare: în România nu sunt atât de multe spații oficiale, autorizate pentru campare atât pentru corturi, cât și pentru rulote, în comparație cu alte țări din Europa Centrală și de Vest. Majoritatea românilor care aleg cortul sau rulota trebuie să identifice aceste spații sau beneficiază de spații de campare oferite de organizatori în cazul unor evenimente, concerte, festivaluri.
  • Igiena: Pentru cei foarte pretențioși și obișnuiți cu ”luxul urban” poate fi o problemă. Dacă vorbim de grupuri sanitare comune, tot trebuie să-ți aștepți rândul, iar dacă vorbim de locuri în mijlocul naturii, avem la îndemână cel mai apropiat pârâu ori lac.
  • Lipsa de intimitate și securitatea: dacă stăm în natură, izolați, putem avea intimitate 100%, însă într-un spațiu clasic de campare, dimpotrivă. Trebuie să realizăm că ne integrăm unui comunități și vom fi constrânși să socializăm, să ne intersectăm cu vecinii. Și paradoxal, trebuie să respectăm anumite reguli de bun simț (evitarea zgomotului, evitarea unor gesturi ofensatoare etc.) mai mult decât dacă am sta la un hotel, unde ne putem intersecta cu ceilalți turiști doar la masă, la recepție, la piscină sau pe plajă, dacă este cazul. De asemenea, dacă stai la cort și nu ai asigurată paza, poți avea probleme de securitate, pornind de la furturi, până la a fi atacat de un animal sălbatic. Cei care nu suportă insectele și micile animale pot avea, de asemenea, o problemă.
  • Confortul: Pentru dependenții de confort, un cort sau chiar și o rulotă nu îți vor oferi un pat elegant și nici nu vei avea baia sau oglinda mereu la îndemână.
  • Vremea: O ploaie sau o furtună îți poate strica planurile, mai ales dacă stai la cort. Da, nu e plăcut să fii nevoit să rămâi în cort dacă afară vremea este nefavorabilă sau mai mult, să scoți apa din cort dacă nu ai etanșat bine cortul.

După două luni de stagnare și semne de întrebare cu privire la evoluția turismului intern, anunțul autorităților privind posibila ieșire din starea de urgență începând cu data de 15 mai, relaxarea condițiilor de distanțare socială și redeschiderea hotelurilor, a avut impact imediat în rezultatele înregistrate de platformele de rezervări. Preferința românilor la acest moment se îndreaptă spre: pensiunile de familie, hotelurile de mici dimensiuni sau situate în regiuni izolate, apartamente sau vile de vacanță.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri