Starea de urgență a blocat orice activitate în sectorul turismului, iar industria ospitalității este de departe cea mai afectată de această situație. Se împlinesc două luni în care operatorii economici nu au înregistrat niciun venit. Contactată de wall-street.ro, Roxana Cojocea, președintele Asociației de Turism din Poiana Brașov, a declarat că în lipsa unui set de norme stabile din partea guvernului, este prematur să discutăm despre o strategie generală de revenire a industriei.

Solicitări sunt înaintate guvernului și nu doar referitor la starea de urgență, pentru că așa cum suntem avertizați, viața nu va reveni la normalul cu care am fost obișnuiți. Prin urmare, nici nu vom porni de unde am rămas.

Reprezentanții industriei ospitalității caută soluții și transmit diverse proiecte de relansare a afacerilor guvernului României, însă modalitățile par a fi limitate, cel puțin, pentru prezent. Contactată de wall-street.ro, Roxana Cojocea, președintele Asociației de Turism din Poiana Brașov, menționează că tot acest timp a fost dedicat proiectelor sau diverselor lucrări de renovare. În plus, hotelierii au inițiat și câteva măsuri de igienizare și dezinfectare.

”Este o situație cu care nu ne-am mai confruntat și care nu ne lasă posibilitatea să gândim strategic, deocamdată. Până când nu vom avea mai multe date despre evoluția virusului, dar și decizii la nivel guvernamental, e dificil de acționat. Asta nu înseamnă că nu va fi gândită și aplicată o strategie după ce lucrurile vor începe să se miște”, a declarat Cojocea.

În plus, Roxana Cojocea a menționat cât de important este ajutorul din partea statului. Odată cu relaxarea măsurilor la 15 mai, comportamentul oamenilor nu poate fi prezis. Astfel, operatorii economici vor trebui să rezolve două segmente importante:

  • Puterea economică a companiei și modalitățile de a menține afacerea pe linia de plutire, în lipsa veniturilor din ultimele săptămâni.
  • Capacitatea de a atrage turiști, care pot fi fie temători cu privire la condițiile din unitatea respectivă, fie speriați de ideea de a călători. Operatorii economici vor trebui să atragă ambele categorii.

”Turismul va avea nevoie de sprijinul statului nu doar în perioada de stare de urgență, ci și în următoarele luni. Angajatorii așteaptă măsuri concrete de susținere atât pentru firmele pe care le conduc, cât și pentru angajați, care ar putea fi cei mai afectați de toată situația asta. Putem vorbi despre reducerea sau eliminarea taxelor și a impozitelor pentru o anumită perioadă de timp. De asemenea, scutirea dărilor către stat pentru angajați sau chiar plata salariilor acestora ar putea fi o altă variantă”, a mai spus președintele Asociației de Turism din Poiană.

Wall-Street.ro recomandă și: Va plăti statul o parte din salarii, după 15 mai? Angajatorii își doresc cu ardoare un astfel de sprijin

Forța de muncă: echilibru între cerere și ofertă

Regiune angajatoare predominant de forță de muncă străină, Poiana Brașov a trebuit să rezolve o situație în plus, în vreme de pandemie, aceea a personalului asiatic.

Dacă în anii trecuți, lipsa de resurse umane din România a forțat antreprenorii să se îndrepte spre personal de peste granițe, pandemia Covid-19 a pus angajatorii într-o situație fără precedent. Spontaneitatea și magnitudinea crizei au generat o reacție rapidă din partea antreprenorilor în ceea ce privește tăierea cheltuielilor majore. Prin urmare, parte din personalul asiatic angajat în Poiana Brașov a trebuit să găsească soluții de reîntoarcere în țara natală.

”Șomajul tehnic a fost o măsură bine primită pentru personalul autohton. Însă, în ceea ce privește personalul asiatic, o parte a fost trimis înapoi în țările de origine, iar cei care au rămas sunt izolați în spațiile de cazare, puse la dispoziție de către angajatori”, a declarat Cojocea, pentru wall-street.ro.

Citește și: Provocare de manager: cum îți salvezi imaginea, după ce tai salariile oamenilor tăi

Luminița de la capătul tunelului

Suntem în situația în care ne adresăm strict turismului individual, mai precis iubitorilor de munte care doresc să-și petreacă sejurul la noi. Printre altele, și în acest caz, este esențial ca oaspeții noștri să poată practica activități specifice, precum drumețiile.

Relaxarea măsurilor la 15 mai reprezintă gura de oxigen pentru companii. Însă avertismentele în ceea ce privește existența unui al doilea val îngrijorează populația. Astfel, industria ospitalității mai are de așteptat pentru a-și primi cei dintâi vizitatori.

”De revenit, ne vom reveni, dar nu cred că putem discuta de o revenire rapidă”, a menționat președintele Asociației de Turism din Poiană.

Citește și: Cât costă o lecție de schi în Poiana Brașov

În altă ordine de idei, deși hotelurile vor fi deschise, iar accesul în diverse stațiuni va fi permis, evenimentele vor fi interzise pentru o perioadă bună de timp. Acestea erau principala sursă de venit a industriei ospitalității.

”Dacă ne gândim la simplul fapt că nu este permisă organizarea evenimentelor, aceasta însemnând și teambuilding-uri, conferințe, congrese, evenimente private care au loc în viața fiecăruia dintre noi, realizăm în ce măsură sunt afectate cifrele de afaceri ale companiilor. În Poiana Brașov, o stațiune cu caracter permanent, primăvara și toamna sunt sezoane dedicate turismului conferențiar și evenimentelor de tipul celor enumerate mai sus”, a conchis Roxana Cojocea, președintele Asociației de Turism din Poiana Brașov, pentru wall-street.ro.

Poiana Brașov a fost atestată documentar încă din anul 1427, ca fiind o zonă destinată oieritului. Cu trecerea timpului, zona montană, ofertantă pentru practicarea schiului, a fost descoperită de schiori care, în 1895, au urcat pentru prima oară masivul Postăvaru.

Prima construcție s-a făcut aici în anul 1904 și doi ani mai târziu localitatea a fost declarată stațiune turistică de schi. În anul 1906, în Poiana Brașov a avut loc primul concurs de schi din România.

Până în anul 1950 stațiunea s-a menținut în limitele dotărilor naturale, dar în anul 1951, cu ocazia desfășurării Jocurilor Internaționale de Iarnă a Studenților, în localitate s-a dat în folosință un hotel modern și primul teleferic ce unea Poiana Brașov de Postăvarul și care avea o lungime de 2.150 de metri.

În anii următori, stațiunea Poiana Brașov a cunoscut o dezvoltare rapidă, au apărut locații noi și moderne. Au fost construite hoteluri și pensiuni, cabane turistice, o biserică, patinoar, grădină zoologică, piscină, terenuri de sport, săli de gimnastică, pârtii dotate cu instalații de zăpadă artificială și nocturnă, teleschi, telescaun, teleferic.

Sursa foto: Facebook/ Roxana Cojocea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri