Reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) au inspectat Castelul Huniade din Timişoara, construit în anul 1307, pentru a începe lucrările de reabilitare a imobilului, în cadrul unui proiect lansat în anul 2007.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Călin Dobra, instituţie care administrează clădirea, a declarat că starea în care se află imobilul a fost atent analizată de reprezentanţii INP împreună cu echipa de proiectare, pentru a găsi cele mai bune soluţii de reabilitare şi valorificare a obiectivului de patrimoniu.

"Inspecţia de la Castelul Huniade vine la două săptămâni după ce am anunţat că s-a semnat contractul pentru serviciile de proiectare. Totul trebuie să fie gata în cinci luni. Următorul pas important va fi licitaţia pentru proiectul tehnic şi pentru lucrările de execuţie. Proiectul este inclus în Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice, finanţat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii şi gestionat de INP", a afirmat Călin Dobra.

Citiți și Muzeul Antipa își redeschide porțile. Când și în ce condiții putem vizita muzeul.

În Castelul Huniade a funcţionat Muzeul Naţional al Banatului, cu toate secţiile, până în anul 2007, când a fost închis pentru şantier. Oficialii locali voiau ca muzeul să fie redeschis în anul 2021, al Capitalei Culturale Europene.

"De peste 10 ani, este în reabilitare acest obiectiv. Eu am reuşit să închid aceste lucrări şi să recepţionăm aripa de nord-vest, unde, la acest moment, nu mai avem probleme. Am fost blocaţi, la un moment dat am pierdut şi un proiect pe fonduri europene în mandatul precedent, din cauza faptului că era în lucrare acea aripă de nord-vest", a punctat Călin Dobra.

Consolidarea şi renovarea obiectivului a avut numeroase intervenţii, recepţii şi blocaje, iar la momentul întrunirii comisiei de recepţie, la finele anului 2018, unii dintre membrii acesteia nu l-au semnat şi au adus anumite solicitări de modificare în cadrul proiectului. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş condiţionase deschiderea parţială a castelului pentru public de realizarea unei căi de acces şi evacuare în caz de urgenţă, ţinând cont de numărul mare al potenţialilor vizitatori.

Citiți și Grecia redeschide multe dintre hoteluri şi sunt reluate cursurile primare şi cele preşcolare.

Castelul a fost construit în secolul 14, din ordinul regelui Carol Robert d'Anjou, impunătoarea clădire servind iniţial ca reşedinţă regală. Ulterior, între 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiş, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. În anul 1443, el dispune reconstrucţia edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc în acel an. În perioada ocupaţiei otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al Paşei de Timişoara, transformat ulterior în cazarmă pentru ca destinaţia acestuia să fie aceea de depozit de arsenal. În 1849, clădirea a fost afectată de asediul trupelor ungare, fiind refăcută în 1856 în forma actuală. În ultimii ani, clădirea a ajuns în pericol de prăbuşire şi atunci s-a luat decizia închiderii.

Sursa foto: YouTube salvatipatrimoniul timisoarei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri