Începând din 14 iulie, toți turiștii care intră în Grecia pe la punctul de frontieră Kulata-Promachonas vor trebui să își facă, cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Grecia, un test COVID-19. Măsura are, în primul rând, argumente sanitare – grecii își doresc să limiteze cât mai mult extinderea virusului pe teritoriul țării -, dar și motive economice, costurile pentru testarea și tratarea turiștilor fiind unele semnificativ pentru o țară și așa extrem de afectată de criza economică și restricțiile de călătorie provocate de coronavirus.

“Costul unui test COVID-19 se ridică la circa 100 de euro, iar cazarea și masa în cazul unui turist depistat pozitiv ajunge la 120 de euro pe zi. În cazul în care acei turiști au nevoie de spitalizare sau chiar terapie intensivă, costurile cresc”, a declarat comisarul pentru turism al regiunii Creta, Kyriakos Kostoglou (foto).

Acesta a mai precizat și că în cea mai mare insulă a Greciei sunt 3 hoteluri dedicate turiștilor care sunt infectați, unul în Chania și două în Heraklion, peste 300 de locuri în spitale și 30 de paturi la terapie intensivă.

"Momentan, până la 70% dintre turiștii care aterizează în Creta sunt testați la sosirea în aeroport. Din fericire, până acum am avut doar 19 cazuri de COVID în Creta și doar 11 pacienți la terapie intensivă”, a mai spus Kyriakos Kostoglou.

În prezent, autoritățile din Creta efectuează aproximativ 1200 de teste pe zi turiștilor care ajung în insulă, însă se gândesc ca, pe viitor, în funcție de evoluția numărului de cazuri, să ceară tuturor turiști care intră în țară un test negativ COVID-19.

"Guvernul grec ia în considerare să condiționeze intrarea în țară de un test negativ de COVID-19 și pentru turiștii care vin cu avionul sau pentru cei care intră prin alte granițe terestre, în afară de cea de la Kulata - Promachonas", a declarat și Manolis Kallionakis, membru în Consiliul Regional al Cretei.

Creta va pierde 2 miliarde de euro în 2020 din cauza COVID-19

În acest moment, sub 30% dintre unitățile de cazare din Creta au fost deschise, iar potrivit celor declarate de comisarul pentru turism, tot sezonul 2020 va fi la o capacitate de maximum 30-40%.

“Anul trecut, veniturile din turism din insula Creta s-au ridicat la 3,2 miliarde de euro – jumătate din PIB-ul insulei, iar pentru acest an estimăm încasări de doar 1 miliard de euro”, spune Kotsoglou care adaugă că insula reprezintă 15% din veniturile turistice ale Greciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri