Locurile unde COVID-19 nu a ajuns sunt din ce în ce mai puține. Unul dintre acestea este insula grecească Santorini, care, până în prezent, nu a raportat niciun caz de coronavirus. Chiar și așa, autoritățile, locuitorii, dar și comercianții de aici sunt foarte precauți: la masă nu pot sta mai mult de patru persoane, chiar și în aer liber; măștile sunt obligatorii în spațiile închise și în mijloacele de transport; iar dezinfectantul este pretutindeni.

“Grecia a dovedit că are experiență în a păstra sănătatea locuitorilor săi și a turiștilor. În plus, Santorini are norocul că aici nu există hoteluri mari, de sute de camere, ci unități de cazare mici, cu un singur etaj, așa că sunt evitate natural mulțimile de oameni”, a declarat Antonis Sigalas, primarul insulei.


În ciuda faptului că încă nu sunt cazuri, în Santorini există un spital care ar putea trata pacienții cu COVID-19, alături de un hotel cu 30 de camere, care ar putea primi eventualele cazuri depistate. În plus, fiecare unitate de cazare deschisă are câte un medic specializat.

Vezi și: REPORTAJ GRECIA: Cum se face și cât durează testul pentru COVID-19 făcut turiștilor români care ajung în Creta

10% dintre turiștii care ajung aici sunt testați pe aeroport

Santorini a deschis aeroportul pe data de 1 iulie, iar acum, circa 1.500 de turiști din afara Greciei ajung aici zilnic.

Nu uita și de : Cât plătesc grecii pentru testarea și tratamentul turiștilor diagnosticați cu COVID-19

“Efectuăm în jur de 150 de teste COVID pe zi, dar, în funcție de numărul turiștilor care vor veni sau a cazurilor descoperite, acest număr de teste poate crește. Pe 15 iulie vom deschide granițele și pentru turiștii din Marea Britanie, care reprezintă o bună parte din turiștii care vin anual în Santorini”, a mai spus primarul.

Te poate interesa și: Ce trebuie să știi dacă mergi în Grecia cu avionul


3,2 milioane de turiști ajung în Santorini anual

Potrivit oficialului din Santorini, circa 3,2 milioane de turiști ajung în această insulă în fiecare an, 1 milion dintre aceștia ajungând cu vase de croazieră (stau doar câteva ore pe insulă). Anul acesta, având în vedere restricțiile de transport și măsurile luate pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, Antonis Sigalas estimează că doar aproximativ 500.000 de turiști vor ajunge pe insula grecească.

“Înainte turiștii stăteau două-trei nopți și apoi se mutau în altă parte. Acum, având în vedere restricțiile de transport, estimăm că aceștia își vor dubla numărul de nopți petrecute aici, deci scăderea veniturilor nu va fi foarte mare”, a mai spus primarul din Santorini.

Citește și: TOP CINCI cele mai frumoase sătucuri din Grecia

În prezent, între 50-60% dintre hotelurile din Santorini sunt deschise, iar în luna august ponderea va urca până la 80%. Potrivit primarului din Santorini, gradul de ocupare este în jur de 70%.

Santorini este o insulă vulcanică situată în extremitatea sudică a Cicladelor, care adună sub numele ei un grup de insule mai mici. Insula cuprinde 13 sate și aproape 14.000 de locuitori. Aceasta este faimoasă datorită peisajului unic, care s-a format în urma unui eveniment tragic. Acum peste 3.600 de ani a erupt un vulcan și a îngropat în cenușă civilizația minoică, dar și insula. Astfel, s-au format craterele și stâncile pentru care Santorini este recunoscută.

Din România, momentan există un singur zbor charter către Santorini, organizat de Cocktail Holidays, dar, de curând, Wizz Air a anunțat introducerea unor rute aeriene către aeroportul de pe insulă.

Pentru mai multe detalii, citește și: Noi zboruri Wizz Air din România. Care sunt destinațiile turistice

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri