În condițiile creșterii alarmante a numărului de noi cazuri în România, statele europene au început să impună o serie de restricții turiștilor români. Pentru a evita costurile în plus și completarea formularelor, tot mai mulți români se îndreaptă spre litoralul românesc. Iată ce opțiuni ai dacă alegi stațiuni precum Mamaia, la un hotel sau pensiune fără all-inclusive, iar vacanța ta durează mai mult de cinci zile.

Cei mai mulți turiști români aleg litoralul românesc datorită voucherelor de vacanță, a căror valabilitate a fost prelungită până în luna mai a anului 2021. În limita sumei respective, românii aleg hoteluri cu all-inclusive sau pensiuni care acceptă plata cu acele tichete de vacanță. Ei bine, dacă turiștii aleg un hotel cu formalități all-inclusive se vor simți legați de unitatea respectivă, având în vedere că au plătit pentru servicii pentru întregul sejur.

Însă dacă vorbim despre o pensiune sau vilă, turiștilor români li se poate părea convenabil să viziteze și împrejurimile stațiunilor de pe litoral.

Ce poți face în Mamaia în afară de plajă

În ultimii ani, litoralul românesc a suferit mici modificări în ceea ce privește atracțiile turistice, din nevoia de a rămâne o opțiune pentru turismul intern. Cu toate acestea, nu toate ariile sunt acoperite. Spre exemplu, o mare problemă o reprezintă condițiile meteo, din ce în ce mai neprielnice. Cristian Bujdoveanu, manager de proiect TourX.ro, dar și ghid turistic pentru litoral, este de părere că investitorii vor avea un rol important în menținerea interesului turiștilor pentru litoral, deoarece vremea a devenit mult mai capricioasă în ultimii ani.

Citește și: Prețuri mai fierbinți decât nisipul în Mamaia. Hotelierii: Nu am mărit nimic, altfel cine mai venea?!

”Ce poți face într-o zi ploioasă la mare, în România? Simplu...cei mai mulți turiști merg la mall. Muzeele sunt greu accesibile, iar pe plajă nu te poți întoarce, pentru că nisipul este ud. Aceasta va fi marea problemă a investitorilor în cele ce vor urma. Vor trebui să găsească alternative vremii capricioase”, a explicat Bujdoveanu.

JT Watersports Mamaia

Fost vicepreședinte ALDE, Jean Tucan este unul dintre oamenii de afaceri din Mamaia, care în 2017, a început construcția a ceea ce se dorește a fi un parc de sporturi acvatice, așa numitul JT Watersports Mamaia.

Construit pe lacul Siutghiol, JT Watersports este destinat adulților, dar și copiilor, putând reprezenta un loc de joacă pentru copii, spațiu pentru plajă pentru cei care vor să se bronzeze sau loc de antrenament pentru iubitorii sporturilor nautice. Investiția inițială a fost de 5 milioane de euro și este estimată să crească până la 10 milioane de euro, Tucan declarând că este o investiție privată 100%, cu finanțare din partea Raiffeisen Bank.

Nu uta și de: REPORTAJ | Ce măsuri de protecție găsesc turiștii în hotelurile din Mamaia

În același timp, Jean Tucan a mărturisit că cel mai mare obstacol în crearea parcului sportiv au fost autoritățile locale, care au amedat proprietarul cu cel puțin 120.000 de euro. Chiria zilnică pentru spațiul pe care se află parcul este de 500 de euro.

Proprietarul Jean Tucan susține că parcul cuprinde de la bărci motorizate, pontoane pentru turiști, jeturi până la hidrobiciclete pentru familii. Materialele pentru traseul sportiv sunt comandate din Germania, precum alte echipamente necesare dezvoltării spațiului de agrement. Traseul sportiv are o lungime de un kilometru, este gândit pe diverse grade de dificultate, acesta fiind amplasat sub forma cuvântului Mamaia, fiecare literă reprezentând un grad de dificultate.

”Un sportiv cu puțină experință ar putea face traseul într-o oră. În plus, dacă cineva nu poate face un traseu, îl poate ocoli. Sunt gândite astfel încât să nu încurce participanții. În plus, fiecare participant poartă vestă de protecție, să evităm problemele. Angajații mei sunt atenți la fiecare om care intră pe traseu. Dacă unul nu are vestă, este rugat să coboare”, a explicat Jean Tucan.

Tariful pentru o zi/persoană în JT Watersports este de 100 de lei. Pentru grupuri de 15 elevi, intrarea supraveghetorului sau a profesorului este gratuită. Capacitatea maximă a parcului este de 500 de persoane, ținând cont de faptul că acesta este plutitor. Deschis pe 22 iunie, parcul a atins un maxim de 250 de persoane.

Adâncimea apei pe care parcul este amplasat este de la 2 metri până la maximum 4 metri.

Programul parcului este de la 09:00-20:00. Prețurile la fast-food-ul parcului sunt raportate la costurile din stațiune, o apă fiind 7 lei, o pizza, 30 de lei, iar o limonadă sau un smoothie fiind 15 lei.

Cât despre măsurile impuse de pandemie, construcția beneficiază de dușuri, unde clienții se pot spăla înainte de plecare. Vestele folosite sunt dezinfectate după fiecare om, acestea fiind puse în două vase mari cu cloramină.

În plus, mesele de pe plaja artificială sunt distanțate, unele fiind chiar marcate ca REZERVAT, pentru ca oamenii să nu se așeze. Nu în ultimul rând, la intrarea în parc, în zona recepției, este obligatorie purtarea măștii de protecție și folosirea dezinfectantului.

Plimbare cu barca pe mare

Dacă valurile nu sunt puternice și nu se întrevede nicio furtună pe mare, e timpul potrivit pentru o plimbare pe mare cu barca.

Citeste si:

    Regulile pentru o primă plimbare cu barca sunt:

    • ambele picioare trebuie să fie pe puntea navei,
    • una din mâini trebuie să fie pe una din balustradele din interiorul navei,
    • e necesar ca la primul traseu de acest fel să aveți o persoană în raza vizuală,
    • nu în ultimul rând, în cazul în care observăm că cineva s-a accidentat sau a căzut peste balustradă, trebuie să anunțăm căpitanul sau ajutorul de pe vas.

    Costul unei astfel de plimbări este de 100 de lei/persoană, traseul durând maximum 3 ore, pentru un grup privat de minimum 20 de persoane. Ceea ce mai este important de menționat este faptul că se fac și opriri pentru băi în mare, însă doar în zonele în care sunt aproape și salvamarii, iar turiștii sunt obligați să aibă veste de salvare pe ei, adâncimea mării depășind, pe alocuri, 11 metri.

    Barca a aparținut Hotelului Palace, din stațiunea Venus, iar turiștii cazați șapte nopți la hotelul cu pricina au parte gratuit de o plimbare.

    Citeste si:

      Proiectul TourX

      Proiectul TourX este gândit de către Ionuț Nedea, antreprenor român și proprietarul agenției de turism Litoralulromânesc.ro.

      Proiectul presupune descoperirea Dobrogei, urmând trei direcții, construite sub forma unor excursii de o zi, după cum urmează:

      • Ruta Albastră: aceasta presupune fie o zi în Delta Dunării, fie o zi vizitând cetățile din regiune. Turul include transport, ghid, taxe (necesare pentru intrări în cetăți, spre exemplu), un prânz pescăresc și cina, costul fiind de la 247 de lei/persoană.
      • Ruta Verde: aceasta implică traseul Neptun - Olimp - Eforie - Cetatea Adamclisi - Tropaeum Traiani - Mănăstirea Dervent - Crama Ostrov. Pe lângă transport și ghid, ruta verde include și o degustare de vinuri. Costurile încep de la 177 de lei pentru copii, până la 267 de lei pentru adulți.
      • Ruta Mov: aceasta presupune fie un tur al Centrului Vechi al Constanței, fie traseul Mamaia - Cheile Dobrogei - Cetatea Histria - Mânăstirea și Peștera Sf. Casian - Ovidiu. Costurile încep de la 177 de lei pentru copii, până la 267 de lei pentru adulți.

      Vezi și: FOTO REPORTAJ | Cum arată plajele din Mamaia în timpul săptămânii

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristina Marin
      Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Turism »



      Setari Cookie-uri