Încă de la începutul pandemiei, turismului i-au fost închise porțile, aceasta devenind, treptat, una dintre cele mai afectate industrii de pe piață. Închiderea granițelor, dar și măsurile de restricție aplicate au împiedicat turiștii să mai călătorească, dar și să își rezerve vacanțe. Victimele pandemiei, în industria turismului, nu au întârziat să apară, Agetur, agenție de turism înființată în 1990, fiind un prim exemplu. Aceasta și-a anunțat intrarea în insolvență pe 27 iulie. wall-street.ro a vorbit cu Dragoș Horhocea, acționar majoritar al agenției, pentru a afla care este poziția sa față de situația pe care o traversează, dar și ce se va întâmpla cu banii turiștilor.

”După 30 de ani de activitate (din mai 1990), în care am plătit milioane de euro către bugetul statului, același stat nu este umbrela mea, să mă susțină, într-un moment în care ar fi trebuit să își protejeze mediul privat. Primesc promisiuni deșarte, de legi ce, poate, vor veni. ANAT a arătat în nenumărate rânduri, în discuțiile purtate cu reprezentanții guvernului, impactul devastator al pandemiei asupra agențiilor de turism și turismului, în general, a venit mereu cu propuneri pentru susținerea domeniului. Ajutorul dat de stat până acum mediului privat este infim. Domenii întregi sunt afectate de pandemie și luptă pentru supraviețuire, aceasta este o realitate crudă”, a declarat Dragoș Horhocea.

Agenția de turism Agetur a postat pe pagina de Facebook, dar și pe site-ul companiei, cererea de intrare în insolvență, prin care este menționată nevoia acută de reorganizare juridică. Redăm mai jos textul postării:

”Din cauza conjuncturii economice dificile din acest an, firma SC AGETUR SRL, RO1446215, J39/596/1991 cu sediu social: Str. Stefan cel Mare, Nr. 13 a intrat în Insolvență după hotărârea Camerei de Consiliu 22/2020 din data de 27 iulie. SC AGETUR SRL și-a exprimat intenția de reorganizare judiciară pe baza de plan, prevăzută de legea Insolvenței nr.85/2014. Pentru a eficientiza și simplifica procesul de comunicare referitor la această situație, vă recomandăm ferm să ne contactați la adresa de e-mail: rezervari@agetur.ro.
Pe această cale dorim să vă asigurăm că o bună parte din sumele plătite de dumneavoastră către SC AGETUR SRL vor putea fi recuperate prin intermediul poliței de asigurare de risc în caz de insolvență, încheiată cu societatea de asigurări Omniasig: Polița Seria I, Nr. 49691/12.10/2019 și extensie prin act adițional nr. 1/29.01.2020.
Suma totală asigurată prin această poliță de insolvență este de 380.000 de euro. Agenția de turism Agetur își propune reorganizarea activității turistice cât mai curând, concomitent cu sprijinul financiar din partea Guvernului, pentru activitățile de turism grav afectate de contextul global generat de pandemie”.

Ce se va întâmpla cu banii turiștilor

Dragoș Horhocea a răspuns și la întrebarea momentului și anume, ce se va întâmpla cu banii turiștilor, care au achitat avans pentru vacanțe neonorate.

”Clienții Agetur care au plătit avansuri pe vacanțe pe care nu le pot efectua în 2020 din cauza închiderii granițelor, vor primi între 70 și 80% din sumă, prin polița de asigurare de 380.000 de euro pe care o avem”, a adăugat Horhocea.

Nu în ultimul rând, acesta a mai spus și că plănuiește o redresare a business-ului său, în perioada următoare, însă pentru care va avea nevoie de ajutorul statului.

”Sperăm într-o redresare a business-ului în perioada următoare, când ne așteptăm ca statul să intervină activ pentru a salva ce are mai de preț, firmele românești care susțin economia”, a conchis proprietarul agenției.

Citește și: Reduceri de până la 40% pentru vacanțele în Bulgaria

Nu va fi singura insolvență, dacă statul nu intervine în sprijinirea industriei

Antreprenorii din turism contestă atitudinea Guvernului față de industria turismului din România. Deși nu erau cunoștințe directe ale lui Horhocea, colegii din domeniu susțin că aceste evenimente sunt de așteptat până la finalul acestui an.

”Turismul s-a confruntat cu o scădere spontană și fără precedent. Agențiile, practic, au avut vânzări pe minus. Am plătit agenții să răspundă oamenilor la telefon pentru a anula vacanțe și pentru a le da banii înapoi. Aceste evenimente sunt de așteptat, din păcate. Cât despre procentul din avans, neacoperit de asigurare, turiștii se pot înscrie la Masa Credală, pentru o acțiune în instanță”, a explicat Ionuț Nedea, proprietarul touroperatorului Litoralulromânesc.ro.

Și Corina Martin, fost președinte al Federației Asociațiilor pentru Promovare Turistică (FAPT) a declarat că situația este îngrozitoare pentru agenții, dar și că acesta nu va fi singurul exemplu, dacă statul nu intervine serios în sprijinirea industriei.

Nu uita și de: EXCLUSIV | Antreprenori din turism: Noile restricții sunt imposibil de aplicat pe litoralul românesc

”E o situație la care ne așteptam. Industria noastră este foarte afectată. Pe măsură ce ne apropiem de toamnă, având granițe închise, este imposibil să trimitem oamenii în străinătate. În plus, în România, legea ne obligă să dăm banii înapoi turiștilor, la solicitarea acestora. Nu ne oferă un timp să ne revenim economic, cu atât mai mult acum, când există o mare presiune pe agenții. Și da, într-adevăr, banii care nu sunt acoperiți de asigurare sunt bani pierduți pentru turiști”, a spus Martin.

Agetur este una dintre primele agenții înființate în România, în 1990, și vindea preponderent vacanțe externe, anul trecut având o cifră de afaceri de 12 milioane de lei, ceea ce o plasează printre firmele medii de profil la nivel național.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri