Desi are un sector imobiliar foarte atractiv, din cauza legislatiei incomplete investitorii imobiliari prefera Romaniei investitiile in tarile vecine
Reprezentantii sectorului imobiliar romanesc sunt de parere ca anul 2006 ar putea reprezenta intrarea pe piata a unor fonduri de investitii imobiliare, dispuse sa investeasca sume de peste un miliard de euro. "Se vorbeste despre mai multe fonduri de investitii, dar si de pensii private, care ar putea sa intre pe piata in intervalul imediat urmator", ne-a declarat Artur Silvestri, specialist in gestiune imobiliara.

Plasamentele in sectorul imobiliar sunt atractive, dupa cum considera mai multi actori ai pietei. "Orice plasament in piata imobiliara din Romania este unul profitabil, tinand seama de faptul ca pe termen scurt si mediu preturile vor creste. Investitorii institutionalizati se indreapta spre proiecte cu risc minim, care aduc beneficii imediate, indiferent de segmentul de piata, dar cu predilectie pe segmentul comercial. Pe sectorul rezidential activeaza cei mai multi investitori independenti care dezvolta proiecte imobiliare", spune Alexandru Nitescu, director in cadrul companiei Regatta.

Romania, dupa Cehia, Ungaria si Polonia

Cu toate ca sectorul imobiliar autohton este unul profitabil si cu un grad ridicat de rentabilitate comparativ cu alte tari europene, marile investitii au intrat mai greu. "Noi nu am avut acea invazie de bani care s-a produs in alte tari, precum Cehia, Ungaria sau Polonia", explica profesorul Silvestri. Doar o jumatate de miliard de euro au fost investiti in Romania in ultimii 15 ani de catre fondurile internationale de investitii. "In esenta, faptul ca exista orientarea pentru acest tip de investitie prin instrumente specializate este o consecinta a presiunilor financiare. Totodata, acest tip de investitie se datoreaza si oportunitatilor care exista in materie de imobiliar in Europa de Est, dar si in Romania", ne-a declarat Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact.

Falimentul Fondurilor de Investitii ingrijoreaza investitorii imobiliari

Realitatea este ca, in Romania, instrumentele de plasament colectiv au fost "lovite" de crizele financiare, de genul Caritas, FNI ori SAFI. Din acest motiv, fondurile de investitii imobiliare nu au starnit apetitul investitorilor sau al populatiei. O alta cauza este si lipsa marilor proiecte imobiliare, care sa provoace interesul celor cu bani. Doar sase proiecte imobiliare mari au fost tranzactionate in Romania din 1990 pana in prezent, dintre care cladiri ca Opera Center, Iride Business Park ori Cefin. Dan Ioan Popp este de parere ca, in Romania, existenta unor "neclaritati in privinta regimului fiscal" este o realitate care nu poate fi ignorata. Si aceasta in conditiile in care, in tarile europene dezvoltate, acest tip de instrument a cunoscut un adevarat boom datorita mecanismului financiar care evita dubla impozitare. "Romania va ramane un outsider pe harta financiara", conchide Popp. Piata imobiliara europeana este dominata de Marea Britanie, Germania, Franta, Spania si Italia, valoarea tranzactiilor in domeniul investitiilor imobiliare fiind de 73 miliarde de euro la nivelul anului 2003. Analistii pietei spun ca in ultimii ani s-a constatat o crestere a investitiei in imobiliar in comparatie cu investitia directa de capital. Cu alte cuvinte, marele capital migreaza de pe pietele bursiere catre pietele imobiliare si, se spera, si spre Romania.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri