Vremurile pandemiei ne constrâng la un altfel de turism, așa că o vacanţă la cramă îşi păstrează intacte savoarea şi buchetul. Un vin bun, izolarea şi peisajele superbe au toate șansele să ne transforme în enologi de ocazie.

Pe 22 și 23 august, 12 crame de top din renumita regiune Dealu Mare vor fi gazdele bucuroase de oaspeți ale tuturor iubitorilor de vinuri, gastronomie, mâncare și cultură. Vizitatorii vor fi organizați pe grupuri în cadrul cărora să se poată respecta normele sanitare în vigoare și vor beneficia de tururi ghidate ale fiecărei crame și de câte o degustare de vinuri reprezentative. Totodată, specialiștii și iubitorii de vin care lucrează în crame vor răspunde tuturor întrebărilor.

Aceste 12 crame fac parte din inițiativa pentru Dealu Mare prin care se dorește promovarea zonei viticole din punct de vedere turistic, dar și creșterea calității vinurilor prin autoimpunea unor exigențe sporite.

Cramele au început de ceva vreme pregătirea pentru marele eveniment din august, iar wall-street.ro a vizitat în cadrul unui wineday căteva din cramele care au spus ”prezent!” proiectului cu brațele și cu inimile deschise.

Prima oprire a fost la Gramofon Wine, care a vinificat primele vinuri în 2015. Ei abordaza stilul de vinificație din lumea nouă, drept pentru care vinurile sunt proaspete și spicy, aromate, cu rozeuri fructate.

Cei de la Gramofon Wine consideră că ”Art, wine, food and music is not just a slogan but a way of life!”, așa că pe pe 22 și 23 august au promis muzică live și surprize.

A urmat Serve din Ceptura, prima cramă privată cu capital străin din România, care a apărut ca urmare a unei aventuri a unui conte francez. Aici, oaspeții sunt întâmpinați de o curte elegantă și de un foișor acoperit cu glicină, sub care temperatura este mai mică cu câteva grade.

Pavilionul pentru degustări are o capacitate de 35 de locuri și poate găzdui mai multe tipuri de evenimente, cum ar fi degustări în cadrul team building-urilor, sau evenimente private restrânse.

În vizită la conacul Principelui Nicolae

Ansamblul Cramei Apogeum, cramă dedicată unui singur tip de vin, cuprinde conacul Principelui Nicolae, fratele regelui Carol II, care a ales să își urmeze glasul inimii și s-a stabilit la Tohani, alături de Ioana Doletti. Fosta lor reședință a devenit astăzi un loc dedicat degustărilor de vin.

Strugurii provin dintr-o vie veche de 50 de ani, iar amforele de ceramică sunt secretul ce stă la baza înnobilării vinurilor. Cel mai nou vin Apogeum din piață are cel puțin trei ani, asta și pentru că stă aproximativ doi ani în barique și încă un an în sticlă înainte de a fi comercializat.

Crama Apogeum este construită în fosta popicărie a Principelui Nicolae.

O presă cu care se storc stugurii, rămasă de pe vremea principelui, mobilierul vechi şi câteva poze îi poartă pe oaspeţi în acele vremuri. Poveştile se spun, bineînţeles, în faţa unui pahar de vin. Şi tot aici, cei curioşi află cum se obţine vinul în amfore.

Conacul are disponibile camere pentru oaspeți, un restaurant - muzeu, dar și o sală de degustare a vinurilor. Anul viitor aici se va deschide și un SPA.

Următoarea destinație a fost Viile Metamorfosis. Turul a început cu povestea din spate, cum au ajuns cei de la Villa Antinori să investească în România, cum au adus un arhitect italian care s-a îndrăgostit de împrejurimile din Dealu Mare. Crama, construită recent, este dotată cu tehnologie modernă, însă s-a păstrat o bună parte din utilajele tradiționale, cum ar fi tancurile de vinificație din beton.

Licorna este un loc desprins din peisajele franțuzești iar crama a fost deschisă în 2013. Localnicii spun că povestea începe cu mulți ani în urmă când soții Nicolae și Elena Nicolau au hotărât să-și construiască o cramă.

Nicolae Nicolau îl visase pe domnitorul Constantin Brâncoveanu care îi cerea să clădească o cramă unde să facă un vin negru precum cocoșul din curtea acestuia.

În inima podgoriei Dealu Mare, într-o oază de linişte, se ridică însoritele coline ale viilor Budureasca – loc străvechi, cu rădăcini adânci în istoria şi cultura vinului. Acolo l-am întâlnit pe Stephen Donnelly, un britanic îndragostit de România, care și-a propus să descoasă toate secretele pe care le-ar putea avea Feteasca Neagră, sau ”the moody maiden”, cum o alintă el.

Construcția cramei este îngropată pe trei dintre laturi, pentru a se încadra perfect în peisaj, dar și pentru a putea beneficia de un control termic sporit.

Ultima oprire a fost la Aurelia Vișinescu, unde pasionații de vin sunt întâmpinați de 80 de hectare de vie, toate în jurul conacului de la Domeniile Săhăteni, pe șeș și pe dealuri. ”Doamna Fetească Neagră” îmbină armonios stiluri de vinificație din Lumea Veche și Lumea Nouă.

În această Evadare din august vizitatorii vor avea ocazia să îi cunoscă pe oamenii din spatele acestor vinuri apreciate, iar mesajul unanim a fost ”Veniți la noi acasă, ca să vedeți cum facem vinurile!”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri