Delta Dunării este unul dintre principalele obiective turistice când vine vorba despre România. Deși liniștea e spartă deseori de zumzetul insectelor, Delta rămâne un simbol al naturii și al diversității din țara noastră. Un concept nu tocmai nou care caracterizează Delta Dunării sunt hotelurile plutitoare. O idee fără prea mulți susținători, un spațiu de cazare inedit, dar o formă de atracție pentru cei mai mulți turiști, hotelurile plutitoare capătă noi conotații cu tehnologia lui 2020.

În prezent, în număr de aproximativ 36 de astfel unități de cazare, având între 5 și 40 de locuri de cazare per unitate și un total de 700 de locuri, hotelurile plutitoare raportează, anual, un factor de încărcare de peste 90% în perioada mai-septembrie.

Statisticile emise de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării arată că și anul acesta unitățile de cazare din zonă au înregistrat factori de încărcare la fel de mari sau poate chiar mai mari comparativ cu cifrele anului trecut.

”Am observat un interes sporit în acest segment de piață începând cu 2019, însă majoritatea investitorilor optează pentru convertirea unor structuri plutitoare existente în astfel de unități de cazare. Rezultatul este o unitate de cazare, care deși oferă experiența unei locuințe pe apă, nu se ridică la standardele de confort așteptate în 2021. Vorbim despre spații mici, mobilier vechi, dotări la standarde medii, nicidecum la nivelul așteptărilor turișstilor de astăzi. Practic, aceste hoteluri sunt nave vechi convertite, iar în momentul în care destinația unei nave este schimbată, apar probleme la alocarea spațiilor, finisajelor și așa mai departe”, a explicat Liviu Gălățanu, BD&I Director, GLO Marine, pentru wall-street.ro.

Delta Dunării este o locație care încă mai are multe de oferit turiștilor, iar potențialul său din acest punct de vedere nu a fost exploatat la maximum. Ce presupune ideea lui Gălățanu? Opțiunea unei construcții noi, cu destinația hotel plutitor, cu includerea în design a spațiilor largi de lounge și a teraselor, care sunt un element important în relaxarea turiștilor.

În ciuda restricțiilor de construcție din regiune, Gălățanu a pariat pe hotelurile plutitoare. În plus, acesta s-a bazat pe nevoia turiștilor de a vedea ceva nou, demn de 2020.

”În perioada actuală, accentul în turism este pe experiențe și exact la capitolul ăsta punctează un hotel plutitor. Dincolo de ineditul locuitului la bordul unei nave, un hotel plutitor poate schimba peisajul sau poate organiza mini-croaziere de câteva zile în Delta Dunării. O experiență destul de nouă în România, mai ales în contextul unui confort de patru stele”, a mai spus antreprenorul.

Toate camerele hotelurilor sunt dotate cu detectoare de fum și gaz, ieșirile de siguranță sunt dublate, iar căile de access sunt organizate într-o manieră cât mai intuitivă. În ceea ce privește corpul plutitor în sine, acesta a fost proiectat astfel încat să fie efectiv nescufundabil în condițiile navigației pe ape interioare.

Cum a afectat pandemia inițiativa investitorului?

Pandemia nu a iertat turismul, fiind primul segment afectat. Prin urmare, investițiile în industrie au luat o pauză de lungă durată. Și nici hotelurile lui Gălățanu nu au scăpat.

”Ca orice segment de business, am fost într-adevar afectați de pandemia actuală. Unul dintre concepte, dezvoltat împreună cu un investitor până aproape de 50% este acum înghețat în așteptarea unui investitor nou care vede potențialul acestei idei”, a adăugat antreprenorul.

Cât despre măsurile de protecție prezente în cadrul hotelurilor, antreprenorul susține că acestea există, dar că, în opinia sa, nu reprezintă un etalon al designului.

”În ceea ce privește siguranța din punct de vedere pandemic, conceptele noastre oferă aceleași posibilități de distanțare socială pe care le oferă și hotelurile clasice. Cu toate acestea, suntem de părere că un astfel de element nu trebuie să reprezinte un criteriu de design, în contextul unui hotel plutitor cu o viață de peste 40 de ani”, a mai spus Gălățanu.

Câți turiști încap în Deltă?

Delta Dunării este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, mai ales pentru cei care vor să se bucure de un strop de natură sau de pescuit. Însă, după cum bine știm, mâna omului face mai mult rău decât bine, câteodată. Și cum unii dintre noi consideră că plătesc suficient pentru cât distrug, oare câți turiști va suporta Delta Dunării?

”Categoric o aglomerare a Deltei ar putea avea și un impact negativ asupra ecosistemului. Dar soluții precum hotelurile plutitoare, care pot caza un număr mare de persoane, oferă o manifestare într-un mediu organizat al turiștilor”, a adăugat Gălățanu.

În plus, acesta a menționat că pentru hotelurile plutitoare s-a gândit la varianta panourilor solare, prin care vor putea asigura autonomia unității de cazare. Astfel, va fi eliminată cuplarea la o sursă de energie sau utilizarea generatoarelor electrice, care eliberează diferite noxe, zgomote sau vibrații.

Nu în ultimul rând, Liviu Gălățanu a precizat că un turism aglomerat nu este nociv, atâta timp cât este manifestat într-un context controlat.

GLO Marine este o firmă de 45 de specialiști în domeniul arhitecturii și inspecțiilor navale. Prin cele două birouri din Galați și București, GLO Marine oferă servicii complete de design și inginerie pentru proiecte custom sau soluții specializate de tip ambarcațiune de agrement sau hotel/restaurant plutitor.

Sursa foto: GLO Marine

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri