Valoarea investitiilor estimate de specialistii romani si cei japonezi pentru refacerea litoralului si stoparea eroziunii costiere este de 316 milioane de euro, in perioada 2007-2020, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului si Gospodariri Apelor (MMGA), Lucia Varga.
Cele 316 milioane euro reprezinta necesarul pentru toate locatiile identificate, respectiv Eforie Sud - Eforie Nord, Mamaia si Tomis. Expertii japonezi au prezentat studiile de fezabilitate elaborate pentru Eforie Nord si Mamaia, potrivit NewsIn. "Pentru aceste lucrari, fondurile alocate vor fi de 57 milioane de euro prin Planul Operational Sectorial de Mediu si 43 de milioane de euro de la Guvernul Romaniei", a declarat secretarul de stat pentru Ape din cadrul MMGA, Lucia Varga.

Potrivit acesteia, principalele lucrari care vor fi efectuate constau in realizarea unor diguri submerse si a unor constructii hidrotehnice pentru spargerea valurilor care erodeaza malul si innisipare. In privinta termenului de incepere a lucrarilor, Lucia Varga a precizat ca acesta va fi cel mai probabil, la finele sezonului estival, dupa ce, in iunie, va fi lansata dezbaterea publica. Termenul de finalizate a lucrarilor este anul 2020.

Expertii japonezi au prezentat luni studiile de fezabilitate pentru Eforie Nord si Mamaia. Totodata, secretarul de stat a explicat ca Ministerul Mediului a alocat fonduri pentru inca trei studii de fezabilitate. Proiectul a fost elaborat de specialistii romani, in colaborare cu cei japonezi, sprijinul financiar al Japoniei pentru elaborarea studiilor de fezabilitate fiind de 3,8 milioane de dolari.

In cadrul aceluiasi seminar, ambasadorul Japoniei, Kanji Tsushima, a accentuat importanta, dar mai ales necesitatea realizarii acestor investitii. "Ne bucuram ca putem contribui, prin experienta noastra, la aceste proiecte majore, de care Romania are atata nevoie. Trebuie sa fiti constienti ca daca aceste lucrari nu vor fi facute, in cativa ani riscati sa pierdeti inclusiv moteluri si constructii de pe litoral", a spus Kanji Tsushima.

La inceputul lunii martie, ministrul mediului, Sulfina Barbu, declara ca eroziunea costiera de pe litoralul romanesc duce la pierderea, in medie, a 2,5-trei metri de plaja anual, iar in zona de nord a litoralului aceasta ajunge chiar pana la opt metri pe an. Ministrul mediului evaluase necesarul investitiilor pe care Romania trebuie sa le realizeze pentru stoparea eroaziunii costiere, dar si pentru reabilitarea si protectia zonei costiere, la o valoare de peste 200 de milioane de euro.

In acest sens, ministrul precizase ca Planul Operational Sectorial de Mediu prevede o axa prioritara de peste 200 de milioane de euro pentru apararea impotriva inundatiilor si pentru zona costiera.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri