Marile orase ofera mai multe oportunitati, dar mutarea aici implica si cheltuieli mult mai mari Nici douazeci de ani nu au trecut de cand, din cauza politicilor absurde ale regimului comunist, a te stabili intr-un mare oras era aproape imposibil. Astazi, lucrurile s-au schimbat. Insa totul costa...
Marile orase, in afara centrelor universitare si ale locurilor de munca oferite de industrie, se manifesta ca un magnet si pentru cei care doresc sa-si inceapa sau sa-si dezvolte o afacere. Migratia intre orasele tarii se ridica in 2002 la 7,2% din populatie (82.873 persoane).

Este clar: multi oameni "se duc dupa bani". In ianuarie 2005, castigul mediu brut in domeniul serviciilor se ridica in Vaslui la 8.922.111 lei, fata de Sibiu, cu 10.330.462 lei. Bineinteles ca nu numai veniturile reflectate astfel stau la baza hotararii de a schimba domiciliul.

In timp ce in Vaslui se infiinta o singura societate cu capital romanesc si strain (ianuarie 2005), cu un capital subscris de 12,4 milioane lei, in Sibiu se inmatriculau 20 de astfel de societati, cu peste 1176 milioane lei.

Totodata, marile orase sunt un factor de atractie al celor care provin din micile orase, unde activitatile pe care vor sa le desfasoare ori nu au o piata destul de extinsa, ori nu au platforma de conectare pe care o reprezinta furnizorii sau desfacerea. Sa vedem, asadar, care sunt costurile unui acest gen de stramutari.

Socoteala de acasa ...

Sa luam o ipotetica mutare sa zicem din Sighisoara, cartierul Mihai Viteazu, in Cluj. Pe apartamentul din Sighisoara s-ar putea obtine 22.500 euro, in timp ce, la acesti bani, in Cluj nu se poate spera la mai mult de o garsoniera. Un apartament echivalent cu cel de la Sighisoara costa peste 40.000.

Acelasi apartament, dar intr-un cartier select al Clujului, sare de 80.000 de euro. In Dej sau Turda, orase mai mici ale judetului Cluj, preturile apartamentelor reprezinta 30% din cele ale resedintei capitala de judet.

In cazul in care vom considera Clujul drept unul special, luand la intamplare alt judet, se va observa o diferenta de pret intre micile si marile orase ale aceluiasi judet de pana la 50%. La Barlad apartamentele de trei camere se vand cu peste 20.000 dolari, in timp ce in resedinta de judet - Vaslui - ajung la 50.000.

Asadar, daca exista destule motivatii pentru a renunta la "spatiul nostalgic" si daca vrei sa "o duci ca acasa", trebuie sa mai ai cel putin inca o data suma de bani pe care o obtii pe locuinta vanduta.

... sa se potriveasca cu cea din targ

Doritorul trebuie sa mai tina cont si de diferentele de preturi, mici sau mari, implicate de stramutare. Daca in micile orase mersul pe jos rezolva majoritatea problemelor cotidiene, in orase precum Constanta, Brasov sau Craiova, daca nu autoturismul (deci, benzina), atunci macar regia locala de transport va fi solicitata.

La Cluj, un abonament costa 800.000 lei, in timp ce la Constanta, 600.000. Cum ne-a obisnuit, Caracalul vine cu o curiozitate: are un singur autobuz (fizic), iar calatoria cu el costa 10.000 lei. Astfel, celui care pleaca din Caracal ii va fi greu sa se adapteze cu oferta, sa zicem, Ploiestiului, unde o calatorie costa 9.500 lei, iar abonamentul lunar pe toate liniile, 1.000.000.

Nu numai transporturile greveaza bugetul unui orasean. De la 1 aprilie gazele s-au scumpit diferentiat: cu 25% cele de la Distrigaz Sud, fata de 19% la Distrigaz Nord.

Despre energia termica nici nu mai are rost sa amintim, din cauza varietatii mari de producatori si modalitati de subventionare de care dispun unele consilii locale.

Nu va ramane decat sa va calculati atent mutarea, dupa ce va documentati precis in ceea ce priveste incalzirea si costurile sale. Vin apoi, la calcul, cumparaturile din piata care sunt in medie cu 15-25% mai scumpe in marile orase fata de restul, ca sa nu punem la socoteala ca te costa mult mai mult "sa fii in randul lumii" intr-un oras mare fata de unul mic, in care oricum te cunoaste toata lumea.

Impozite de la oras la oras

Chiar daca putini se gandesc in clipa stramutarii la valoarea impozitului pe cladire sau teren, o data pe an, veneticul, daca vine dintr-o localitate mica intr-una mare, va simti diferenta in buzunar. Iar daca noua proprietate este mare, plata impozitului il va face sa se gandeasca cu nostalgie la micul oras din care a plecat.

Astfel, in Bucuresti, impozitul se taxeaza in functie de patru zonari pe care le stabilesc primariile, intre 2.400 lei/mp si 1.000 lei/mp. In Cluj, Brasov, Constanta, Galati, Iasi si Timisoara, acest impozit e cuprins intre 2.000 si 500 lei/mp, in timp ce in alte resedinte de judet incep de la 1.750 si se termina la 375.

Atentie, aceasta zonare e la latitudinea consiliilor locale, dintre care unele folosesc criterii dintre cele mai bizare.

De exemplu, in Bucuresti, sectorul 4. Strada Stanei este o ulita prafoasa - atunci cand e uscat - si una gloduroasa cand ploua. Niciodata nu a avut canalizare. Apa curge la cismea si unul dintre capetele ulitei da intr-o rapa plina cu balarii. Cu toate acestea, de trei ani, standing-ul locuitorilor a fost ridicat brusc la cel luxos, de ultracentral. Asa ca atentie mare la calcule si succes!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri