Principala problema o reprezinta pretul mare al terenurilor, fapt care a determinat reorientarea spre zonele limitrofe
Construirea unei case in interiorul oraselor a devenit aproape o misiune imposibila pentru persoanele care dispun de bugete medii (70.000 - 80.000 de euro), din cauza majorarii constante si semnificative a preturilor terenurilor. Astfel, cei care doresc sa se mute la casa din clasicul apartament de bloc trebuie sa se orienteze spre achizitionarea de terenuri in comunele si satele aflate in apropierea marilor aglomerari urbane.

Aici, preturile sunt inca acceptabile, cu toate ca au fost consemnate de la inceputul anului majorari semnificative si in aceste zone. Spre exemplu, daca o persoana dispune de aproximativ 80.000 de euro (bani cash sau din credit) poate achizitiona cu 20.000-25.000 de euro un teren viabilizat langa Bucuresti. Cu restul de bani se poate ridica o casa de 150 de metri patrati la un cost de 300-350 de euro pe metru patrat. In schimb, daca dorim sa construim o casa in oras ar trebui sa cheltuim, in cel mai fericit caz, 60-70% din bugetul initial numai pentru cumpararea terenului. In Capitala, preturile terenurilor pornesc de la aproximativ 100 de euro pe metru patrat la periferie si pot ajunge la peste 1.000 de euro pe metru patrat in zona Soseaua Nordului.

Nici achizitionarea unei case gata construita nu mai este o solutie. Pentru cumpararea de pe piata libera a unui imobil care necesita renovari serioase, trebuie sa scoatem din buzunar cateva zeci de mii de euro, la care se adauga costurile reabilitarii. In acelasi timp, vilele noi costa de la 120.000 de euro in sus. Spre exemplu, pentru un astfel de imobil la cheie de 160 metri patrati, situat la marginea cartierului bucurestean Drumul Taberei se solicita circa 200.000 de euro. In viitor, numai companiile de dezvoltare imobiliara vor avea forta financiara de a achizitiona terenuri in orase pentru construirea de locuinte, este de parere Cosette Tutunea, director general al agentiei imobiliare Casa-Rom Invest din Bucuresti.

Amatorii de vile in ansambluri rezidentiale trebuie sa stie ca preturile se situeaza, in general, la valori care pleaca de la 150.000 de euro.

O buna parte a persoanelor cu venituri medii vor opta pentru o relocare catre marginea Bucurestiului, ajutati si de cresterea nivelului de trai preconizata si de imbunatatirile sistemul financiar (leasing si ipoteca), ce se va dezvolta constant, datorita competitiei acerbe dintre banci. Mai mult, municipalitatea doreste sa realizeze o extindere a orasului si sa ofere suport pentru o piata deschisa pentru a putea rezolva cererea mare de locuinte noi, arata Victoria Linca, consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Si in Arad, costurile de achizitie pentru terenuri au crescut cu aproximativ 20-25%, sau chiar mai mult in anumite zone. Cele mai cautate sunt cartierele Parneava, Micalaca, Aradul Nou, Gradiste, Subcetate. Aici preturile variaza intre 50 si 100 de euro pe metru patrat. Avand in vedere si oferta restransa de terenuri, multi aradeni s-au orientat, insa, spre cumpararea de parcele situate la iesirile din oras (spre Oradea, Deva, Zadareni) sau in localitatile aflate in apropierea Aradului (Zimand, Vladimirescu, Fantanele, Zadareni, Livada), zone in care se preconizeaza, in viitor, extinderea suprafetelor rezidentiale.

Si preturile acestor terenuri sunt mult mai accesibile decat cele din oras, dar cu siguranta si aici se va produce o crestere a costurilor de achizitie, dupa extinderea utilitatilor in aceste zone, spune, Gabriela Bej, Branch Manager la agentia imobiliara Casadomi Arad.

Si in Timisoara, in zona centrala, pretul terenurilor a depasit deja pragul de 100 euro/mp, fapt care i-a determinat pe oameni - si in special pe cei apartinand categoriei sociale cu venituri medii - sa se indrepte spre zonele periferice, unde preturile sunt inca relativ accesibile. In zonele de langa oras se pot gasi parcele de teren la preturi cuprinse intre 22 euro/mp (in comuna Mosnita) si 70 euro/mp (in Dumbravita). Anticipand boom-ul constructiei de case si vile de langa Timisoara, unele persoane au preferat sa isi investeasca economiile in cumpararea de terenuri, fapt care s-a dovedit a fi castigator.

De exemplu, in comuna Mosnita, prima parcela s-a vandut anul trecut in luna iunie cu 22 euro/mp, iar anul acesta, in luna aprilie, pretul terenului tot acolo a ajuns la 38 euro/mp, spune Madalina Constantin, specialist imobiliar pe zona Timisoara. Preturile de vanzare ale vilelor si ale caselor din Timisoara pornesc de la 75.000 de euro si pot ajunge pana la 400.000 de euro. In cele din urma, cea mai avantajoasa solutie din punct de vedere financiar pare a fi achizitionarea unui teren intr-una din zonele aflate in imediata apropiere a unui oras si construirea casei in regie proprie sau prin intermediul unei firme. Este adevarat ca punerea in practica a acestei idei implica mai multe batai de cap, dar pentru cei care dispun de bugete limitate reprezinta cea mai convenabila solutie.

Cererea de spatii noi in zona Bucuresti in 2004

Cererea de spatii rezidentiale noi s-a manifestat preponderent pentru zona de nord a Bucurestiului, urmata de zona din afara orasului si apoi de zona centrala.

Zonele rezidentiale din afara Bucurestiului

Otopeni zona marcata de dezvoltari rezidentiale, care se impart in zone de lux (zona Fermei) si zone unde intalnim casele clasei medii (zona Odai).

Corbeanca este reprezentata in principal de dezvoltari rezidentiale tip complex imobiliar. Se remarca existenta suprafetelor de teren disponibile care au utilitati. In schimb, infrastructura drumurilor se dezvolta pe masura aparitiei noilor constructii.

Balotesti in zona veche predomina casele existente care se afla in reconstructie, iar zona noua este marcata de vile abia construite.

Domnesti zona se evidentiaza printr-o explozie de vile si case noi, pretul terenului fiind in continua crestere.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri