Sansele de relansare a economiei europene s-au inrautatit, in opinia analistilor, care au mentionat in special stagnarea procesului de redresare din Germania. Franta a avertizat, la randul sau, ca preturile ridicate ale petrolului ii afecteaza cresterea economica, in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) a recunoscut ca are indoieli in privinta sanselor de reluare a ritmului de dezvoltare. Un numar de sase institute de cercetari si-au redus estimarile referitoare la cresterea economica a Germaniei, de la 1,5% la 0,7%.

Analistii considera ca redresarea a ajuns intr-un punct mort, ce a fost mai rau nu s-a terminat, iar BCE ar trebui sa nu majoreze ratele dobanzilor in acest an. Guvernul german ar putea anunta, vineri, reducerea estimarii privind ritmul de crestere a economiei, de la 1,6% la 1%, marcand astfel un nou an slab pentru cea mai mare economie a Europei.

La randul ei, Italia, a treia mare economie din zona euro dupa Germania si Franta, se pregateste pentru o revizuire a estimarii de la 2,1%, la 1,2%, a declarat ministrul Economiei din aceasta tara, Domenico Siniscalco, citat de publicatia La Repubblica. Joaquin Almunia, comisarul european pentru probleme economice si monetare, si-a exprimat aceeasi ingrijorare ca si vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Lucas Papademos, cei doi fiind prezenti la o audiere in cadrul unei comisii a Parlamentului European. "Datele recente si studiile derulate sugereaza o continuare a unei cresteri economice moderate in 2005, fara semne clare privind o accelerare a dinamicii economice", a spus Papademos, care si-a exprimat totusi speranta unei imbunatatiri.